Bedemand kritiseres for at snyde sine kunder

Tine Liechtis familie betalte Begravelses Service for dødsbobehandling, som skifteretten ordner kvit og frit.

Tine Liechti mistede både sin moster og mormor med få ugers mellemrum.

Bedemand Peter Thomassen ejer og driver bedemandsfirmaet Begravelses Service, der har otte afdelinger rundt om på Sjælland.

Firmaet tilbyder pårørende at hjælpe med alt fra A til Z i forbindelse med dødsfald.

- Ud over de traditionelle bedemandsopgaver tilbyder vi også professionel, juridisk assistance i forhold til behandling af dødsboet i skifteretten, skriver firmaet på sin hjemmeside.

Alt de pårørende skal gøre er at udfylde en skiftefuldmagt til bedemanden.

Påstår at det er en svær proces

Men med tilbuddet om dødsbobehandling går Begravelses Service et skridt videre i sin service end andre bedemænd, og firmaets fremgangsmåde møder kritik fra flere sider.

- Han arbejder med folk, der er i sorg. At sidde og lyve for dem på den måde for 2.500 kr. Jeg er chokeret over, hvor lavt folk vil synke, siger Tine Liechti, der kontakter Begravelses Service, da hendes moster dør i februar 2018.

- Meget hurtigt inde i samtalen fortæller bedemanden, at han for 2.500 kr. står for skifteretten og alt, hvad det indebærer, fordi det er en svær proces, og der er møder, mails og samtaler. Vi tænker, at det kan vi slet ikke overskue, hvis det er så indviklet, siger Tine Liechti.

2.500 for en kort telefonsamtale

Mindre end to uger efter dør hendes mormor. Familien er tynget af sorg og er igen klar til at betale bedemanden for at stå for dødsbobehandlingen og kontakten til skifteretten. Ifølge familien oplyser Begravelses Service, at kontakten til skifteretten er en lang og stressende proces med mailkorrespondancer, møder og telefonsamtaler.

Men før de når så langt, kontakter skifteretten familien og fortæller, at retten hjælper og rådgiver pårørende med dødsbobehandling, og at det ofte ikke kræver andet end en telefonsamtale, hvis der er tale om et såkaldt simpelt bo.

- Det er jo bare en kort telefonsamtale, så vi tænker, at det er en god timeløn at tage 2.500 kr. for det, siger Tine Liechti.

- Man føler sig udnyttet. Man kontakter bedemanden, fordi man har brug for den her hjælp og støtte og ikke for at blive snydt, siger hun.

Skifteretten gør det gratis

DR’s forbrugerprogram Kontant har kontaktet en række skifteretter på Sjælland, og de oplyser, at Peter Thomasens bedemandsforretning håndterer mange sager med simple boer hvert år.

Men det er helt unødvendigt.

- I alle mindre boer hjælper skifteretten de efterladte med det papirarbejde, der er i et dødsbo. Det er derfor helt overflødigt at betale nogen for at gøre dette, da skifteretten giver hjælpen helt gratis. Alligevel oplever vi ofte, at Peter Thomasens firma tager penge for at bistå de efterladte med dødsbobehandlingen i ganske små sager, skriver en af skifteretterne i en mail til Kontant.

Moralsk og etisk er det helt hen i vejret

I Brancheforeningen Danske Bedemænd mener de heller ikke, at dødsbobehandling og kontakten til skifteretten ligger inden for deres område.

- Det er ikke det, bedemændene skal og heller ikke det, de er uddannet til, siger branchedirektør i Danske Bedemænd, Ole Roed Jakobsen.

Han påpeger, at de pårørende ved et dødsfald er særligt sårbare.

- Ud fra et salgssynspunkt tror jeg ikke, at man kan få folk i en bedre situation. Men rent moralsk og etisk er det helt hen i vejret. Det er ikke den måde, man skal agere på, siger Ole Roed Jakobsen.

Peter Thomasen er administrerende direktør for Begravelses Service og ansvarlig for bobehandling, men han ønsker ikke at svare på kritikken.

Peter Thomasen og Begravelses Service er imidlertid ikke medlem af brancheforeningen, så de kunder, der føler sig forurettet, kan ikke gå den vej.

Én fuldmagt bliver til to

Da Ane Moltkes mor dør i november 2016 stod Begravelses Service også klar med et tilbud om dødsbobehandling i forbindelse med håndteringen af bisættelsen.

Ane Moltke underskriver sammen med sin søster en skiftefuldmagt til Peter Thomasen, men da de efterfølgende er til møde i Lån & Spar Bank, venter der en ubehagelig overraskelse.

- Han har lavet en forfalskning af fuldmagten, hvor han har slettet noget på det samme papir, som vi har skrevet under på én gang. Så banken sidder med to forskellige fuldmagter, siger Ane Moltke.

Den fuldmagt, søstrene skriver under på, betinger, at arvingerne skal godkende, før der udbetales penge fra afdødes konti. Men med den anden fuldmagt kan bedemanden udbetale penge uden arvingernes godkendelse.

Bank afviser beskyldning

Familien tager kontakt til Peter Thomasen for at få en forklaring.

- Vi formulerer det sådan, at det sandsynligvis er dokumentfalsk. Det siger vi også til ham, og der farer han jo i flint og siger, at det ikke har noget på sig, og at det må være banken, der har lavet rod i det, siger Ane Moltke.

Men i Lån & Spar Bank afviser administrerende direktør John Christiansen, at banken har begået en fejl.

Kontant har forelagt rækken af kritikpunkter for Peter Thomasen, men han ønsker hverken at stille op til interview eller besvare kritikken på mail eller telefonisk.

Se ”Kontant: Vi blev snydt af bedemanden” i aften 21.00 på DR1