Bilejere er rasende på jysk bilfirma

Flere bilejere har meldt et sønderjysk bilfirma til politiet. Ifølge dem har firmaet nemlig fået refunderet registreringsafgiften på deres biler uden deres viden.

Jakob Illeborg og Michael Lunde (Foto: Paw Lindegaard © Danmarks Radio)

Når en dyr bil kører rundt i Danmark, er der som regel betalt en pæn sum i registreringsafgift til SKAT. Hvis man eksporterer bilen ud af landet, kan man få registreringsafgiften tilbage fra SKAT - en såkaldt eksportgodtgørelse.

Og lige præcis det beskylder flere danske bilejere det jyske bilfirma Eleka Group for at have gjort uden deres viden:

- Lige pludselig fandt vi ud af, at vores bil var uden afgift, fortæller Michael Lunde til DR’s forbrugerprogram Kontant.

Uden afgift ingen plader
Hvis en bil er blevet eksporteret, som det hedder, må den ikke længere køre rundt i Danmark. Først når registreringsafgiften igen er blevet betalt til SKAT, kan man få udleveret nummerplader til bilen. Det var sådan Michael Lunde fandt ud af, at en af hans biler pludselig var uden afgift:

- Han har simpelthen eksporteret vores bil og fået udbetalt godtgørelse af SKAT på 150.000 kroner

michael lunde

- Vi fandt først ud af det, da vi ikke kunne få udleveret nummerpladen på motorkontoret, siger Michael Lunde, der har sit eget leasingfirma. Det var under et samarbejde med firmaet Eleka Group, at bilen blev eksporteret.

Flere føler sig snydt af Karsten Meyerdahl
Samarbejdet mellem Michael Lundes leasingfirma og Eleka Group skete gennem en mand ved navn Karsten Meyerdahl. Han er gift med Alena Supranovich, der står som stifter af Eleka Group.

- Han har simpelthen eksporteret vores bil og fået udbetalt godtgørelse af SKAT på 150.000 kroner, siger Michael Lunde.

Kontant har talt med andre bilejere, som siger, at de også har oplevet, at Eleka Group har eksporteret deres biler. Det undrer både Michael Lunde og de andre bilejere, hvordan det kan lade sig gøre, da eksportgodtgørelse ifølge reglerne kun må udbetales til bilens ejer.

Kontant er bekendt med, at både Michael Lunde og andre har meldt Eleka Group til politiet, der er i gang med en efterforskning.

SKAT kender til snyd
SKAT vil ikke udtale sig om de konkrete sager på grund af tavshedspligt, men erkender over for Kontant, at de er bekendt med tilfælde af snyd.

- SKAT kan bekræfte, at vi har kendskab til svigagtige tilfælde på dette område, og at vi har anmeldt sager på dette område til Politiet, skriver SKAT i en mail til Kontant.

SKAT skriver endvidere, at de har taget ved lære af de svigagtige tilfælde, og at det blandt andet har været medvirkende til at ændre praksis for udbetaling af eksportgodtgørelse, så SKAT nu stiller øget kravet til dokumentation for, at man er ejer af bilen.

Eleka Group afviser anklagerne
Kontant har kommunikeret med en unavngiven person, der skriver fra en Eleka Group-mail. Personen vil ikke give sig til kende, men afviser, at Eleka Group uretmæssigt har fået udbetalt eksportgodtgørelse på biler, som firmaet ikke ejede.

Se meget mere om sagen i Kontant torsdag klokken 21 på DR1

KONTAKT REDAKTIONEN

Format: PNG, JPG, PDF, DOC og DOCX.
Max. 5 MB