Bilejere udsættes for organiseret svindel ved salg

Et stort svindelnummer har allerede kostet danske bilejere millioner.

Viktor Thomsen er blevet svindlet for 180.000 kr.

- Vi har aldrig set noget lignede. Det er meget organiseret og planlagt.

Jurist i FDM, Abid Khan, advarer danske bilejere mod at sælge deres bil gennem firmaerne Autobroker1 og Sælgminbil.nu.

- Vi ser tit svindel i forbindelse med bilsalg, men ikke noget i stil med det her, fortsætter han.

De to firmaer sælger biler ved såkaldt kommisionssalg, hvor bilejere afleverer bil eller registreringsattest til firmaerne, der så står for salget mod betaling.

Normalt er firmaet garant for, at bil og registreringsattest ikke udleveres, før sælgeren har modtaget betaling. Men i de aktuelle sager har Autobroker1 og Sælgminbil.nu solgt bilen og udleveret registreringsattesten uden at udbetale pengene til sælgeren.

Ifølge DR's forbrugerprogram Kontant er mindst 17 danskere indtil videre blevet svindlet på den måde, og tallet vokser dag for dag.

'Jeg ser nok aldrig de penge'

Viktor Thomsen fra Otterup satte sin BMW Z4 til salg hos Sælgminbil.nus afdeling på Fyn. I foråret fik han at vide, at Sælgminbil.nu solgte afdelingen til Autobroker1. Vilkårene for Viktor Thomsen forblev de samme, og det var den samme medarbejder, der stod for salget.

- Så det, tænkte jeg, var fint nok, fortæller Viktor Thomsen.

Kort efter havde Autobroker1 en køber til Viktor Thomsens bil. Han afleverede bil, nøgler og registreringsattest til firmaet og fik et købsbevis på, at han ville modtage betalingen - cirka 180.000 kr. - inden for få hverdage. Men han fik aldrig pengene, og det samme er sket for 14 andre bilejere.

Viktor Thomsens bil er solgt, og pengene er væk.

Alle bilerne er nu solgt videre og omregistreret. Der er ikke tinglyst gæld i Viktor Thomsens bil, så han står med tabet. Da han selv har afleveret bil og registreringsattest, er der heller ikke tale om tyveri, og forsikringen dækker ikke tabet.

- Jeg kan ikke gøre noget, og jeg ser nok aldrig de penge, siger han.

Svindel for fem millioner kr.

Medarbejderen, der tog imod bilerne hos Autobroker1, hedder Emilie Albjerg. Hun blev ansat i Sælgminbil.nu, men overgik til Autobroker1, da firmaet skiftede ejer. Men Emilie Albjerg nåede aldrig at møde den nye ejer, Martin Anderson.

- Jeg mailede og talte i telefon med Martin Anderson, og han sagde, han ville komme til Odense, men han aflyste hver gang, siger Emilie Albjerg, der fortæller, at hun intet kendte til svindelnummeret.

- Så snart det gik op for mig, at kunderne ikke fik deres penge, gik jeg til politiet, fortæller hun.

Ifølge Emilie Albjerg er der svindlet for over fem millioner kr. alene i Autobroker1, der nu er under tvangsopløsning.

Mønsteret gentager sig netop nu

Svindelen i Autobroker1 har ikke umiddelbart noget med Sælgminbil.nu at gøre, da firmaet frasolgte afdelingen i Odense til Autobroker1, før svindlen gik i gang.

Men den seneste uge har Kontant fået flere henvendelser fra bilejere, der på lignede vis er blevet snydt. De har alle haft deres bil i kommisionssalg hos Sælgminbil.nu’s hovedafdeling i Ishøj, men står nu uden bil og uden betaling.

Mandag skriver Kamil Demirci til Kontant, at han og hans ven er blevet franarret en varevogn til 50.000 kr.

Tirsdag skriver Tamira Snell, at familiens bil nu er omregisteret, og de ingen betaling har fået.

- Det betyder, at opsparingen til vores jordomsejling er 200.000 kr. længere væk, hvilket føles totalt ubærligt, skriver Tamira Snell.

Hendes bil er allerede omregistreret, og hun kan derfor ikke gøre noget. FDM fortæller, at yderligere et af deres medlemmer sandsynligvis er blevet snydt hos Sælgminbil.nu, der ejes af en Kristian Eriksen. Salgschefen i firmaet bekræfter, at flere kunder ikke har fået deres penge.

- Det er kun Kristian Eriksen, der har haft adgang til kontiene, og han må vide, hvad der er sket med pengene, siger salgschefen, der ikke ønsker sit navn frem.

Sagerne er nu meldt til henholdsvis Fyns- og Københavns Vestegns Politi.

Eneste mulighed for bilejerne er at anlægge civile søgsmål mod Martin Anderson eller Kristian Eriksen, men begge mænd er som sunket i jorden.

Ved du noget?

DR’s forbrugerprogram Kontant arbejder lige nu på et program om det store svindelnummer med kommisionssalg af biler.

Siden Kontant i begyndelsen af juni opsøgte direktør i Sælgminbil.nu, Kristian Eriksen, på firmaets adresse i Ishøj, har han ikke svaret på Kontants henvendelser.

I fredags blev afdelingen ryddet for alle logoer og skilte, og Kristian Eriksen er ikke længere at finde på de adresser, Kontant kender til.

Martin Anderson er heller ikke til at komme i kontakt med.

Ved du noget om sagen, eller hvor millionerne er blevet af, hører Kontant gerne fra dig. Skriv til kontant@dr.dk.

Facebook
Twitter