Bland-selv-slik butikker får dårlige smileyer

To ud af to bland-selv-slik butikker i København dumpede, da Fødevarestyrelsen kom på uanmeldt besøg.

Følg med torsdag kl. 21 når Kontant undersøger de mange bland-selv-slik butikker, der er poppet op i hele landet (© Danmarks Radio)

Søren Jensen og Ole Andersen fra Fødevarestyrelsen står ved bagklappen af deres bil og taler om dagens stikprøvekontroller.

- Ja, der er jo en del anmærkninger på den sidste kontrol, siger Søren Jensen om en af de to butikker, som de skal på uanmeldt besøg hos.

De seneste år er der dukket en hel del bland-selv-slik butikker op rundt omkring i Danmark, og det er ikke gået ubemærket hen. Sager om slik, der ikke er blevet håndteret og opbevaret korrekt, er dukket op i medierne.

Senest er der eksempler på, at gammelt slik er blevet ompakket under uhumske forhold, og derefter solgt videre til danske forbrugere.

Det er den slags, som Fødevarestyrelsen forsøger at forhindre, ved at tage på uanmeldte besøg.

- Nåh, men der er i hvert fald et par ting, vi kan følge op på derude. Så er der også noget med, at der er noget rod med deres kontrolrapport. Den er vist ikke hængt op derude, siger Søren Jensen, inden de kører af sted mod Falkoner Allé på Frederiksberg, hvor de skal besøge NamNam Slik.

Bøde for manglende kontrolrapport

Ifølge loven skal en kontrolrapport med den velkendte smiley hænge synligt fremme ved indgangspartiet til butikker, der handler med fødevarer. Men butikken, som Fødevarestyrelsen er på vej ud til, har ikke hængt rapporten op.
- Der er ingen rapporter oppe nogen steder, konstaterer Søren Jensen.

Det koster ejeren af butikken en bøde på 2.000 kroner.

Slik for tæt på toilettet

Der var andre kritisable forhold i butikken, herunder manglende indholdsfortegnelse på slikket, varer importeret fra Tyskland uden dansk etikette, og så opbevarede butikken slik ved personalets toilet.

Da Fødevarestyrelsen bad om at se fakturaer på slikket, oplyste butikken, at de ikke havde nogen form for dokumentation. Det var nemlig alt sammen blevet hentet af SKAT. Alt i alt fik butikken endnu en sur smiley. Om den så er kommet op og hænge i vinduet, er uvist.

Her besøger Jakob NamNam sammen med Fødevarestyrelsen

Hvor kommer slikket fra?

Når Fødevarestyrelsen kontrollerer butikkerne, undersøger de blandt andet, hvor slikket kommer fra. Slikket skal kunne spores tilbage til fabrikken således, at det kan trækkes tilbage, hvis man opdager, at der er fejl i produktionen. Fejl kan være, at der er kommet forkerte ingredienser i slikket eller at slikket er forurenet. Kan butikken ikke fremvise dokumentation for sporbarhed, bliver slikket derfor beslaglagt indtil dokumentationen kan fremsendes og ellers skal det destrueres.

Beslaglagt slik

Næste stikprøve bliver foretaget i en slikbutik på Istedgade på Vesterbro. Butikken har en glad smiley, men det afholder ikke Fødevarestyrelsen fra at aflægge et besøg. Ejeren i butikken fortæller, at han har flere selskaber. Et af dem køber slik, og sælger det videre til et af hans andre selskaber. Men da Fødevarestyrelsen beder om dokumentation for, at slikket er købt lovligt, kan ejeren ikke finde fakturaerne frem.

Ole Andersen fra Fødevarestyrelsen beskriver situationen for ejeren af slikbutikken

- Derfor har vi sat varerne ud bagved. Beslaglagt, indtil vi har den tilfredsstillende dokumentation, som vi har bedt virksomhedens ejer om, forklarer Fødevarestyrelsens Søren Jensen.

Som følge af, at Fødevarestyrelsen ikke kan sikre sporbarheden på det slik, der er udtaget til stikprøve, bliver den glade smiley strøget fra kontrolrapporten, og erstattet med en neutral smiley.

Efter Fødevarestyrelsens besøg fik ejeren af butikken på Istedgade bragt forholdende i orden.

Se mere om bland-selv-slik i Kontant torsdag kl. 21.00 på DR.

Der popper bland selv slik-butikker op over hele Danmark, men hvor kommer slikket egentlig fra? Hvordan er det blevet behandlet, inden det kommer ud i butikken? Og kan du blive syg af at spise det? Kontant jagter svarene, og tager på kontrol med Fødevarestyrelsen.

To ud af to bland-selv-slik butikker i København dumpede, da Fødevarestyrelsen kom på uanmeldt besøg.

Opslået af DR Nyheder på 21. januar 2016