Bolighaj ignorerer syge lejere og livsfarlige bygninger

Udlejningsselskabet Liongruppen ser stort på skimmelsvamp, utætte tage og murværk, der styrter ned om ørene på lejerne.

- Jeg synes, han er et svin, fordi han lejede det ud til folk med børn.

Sådan siger Fitnete Vragolli, der i september 2018 flyttede ind i en lejlighed i Rudkøbing på Langeland. Kort tid efter indflytningen fik hun fornemmelsen af, at noget var helt galt.

- Der var en speciel lugt i lejligheden, og hver gang jeg lukkede døre og vinduer, var der en klam stank, husker hun.

Pludselig blev hendes søn syg.

- Han begyndte at hoste meget og få mellemørebetændelse og halsbetændelse, og efter han blev syg, blev jeg også syg, fortæller Fitnete Vragolli, der begyndte at hoste og få knopper og hudirritation.

Det viste sig, at en mulig årsag til både lugt og sygdom skjulte sig lige under lejligheden. En dag, Fitnete var i vaskekælderen, åbnede hun døren til et andet kælderrum og mødte synet her:

  • Her ses plamager af skimmelsvamp på lofter under Fitnete Vragollis lejlighed. (Foto: © Kristian Nygaard Jakobsen DR)
  • Her ses plamager af skimmelsvamp på lofter under Fitnete Vragollis lejlighed. (Foto: © Kristian Nygaard Jakobsen DR)
1 / 2

Som billederne viser, var loftet tæt dækket af skimmelsvamp.

- Vi boede lige oven på, og jeg vidste det ikke. Lægen sagde, at vi slet ikke skulle bo der mere, fortæller Fitnete Vragolli, der sendte billederne til udlejningsselskabet Liongruppen.

Hun hørte ikke fra dem og har siden fundet en anden lejlighed. Men Fitnete Vragolli er ikke den eneste, der er blevet syg, mens hun boede til leje hos Liongruppen.

Vi kunne se lige op i åben himmel

Anja Hauge Larsen og hendes to døtre boede i et andet af selskabets lejemål i Rudkøbing.

- Jeg tænkte, at det ikke kunne passe, at jeg skulle blive ved med at være så træt. Min store pige havde også hovedpine og var træt. Det begyndte at gå op for os, at der var noget galt. Især da der begyndte at løbe vand ned ad væggene, fortæller Anja Hauge Larsen.

Hun skrev til Liongruppen for at gøre dem opmærksom på problemet, men hun fik heller ikke svar. Derfor undersøgte Anja Hauge Larsen selv, hvor vandet kom fra.

- Vi gik op og kiggede på loftet og kunne se, at der manglede tagsten på taget. Vi kunne se lige op i åben himmel, så der var ikke noget at sige til, at der blev vådt, fortæller hun.

  • Her ses hullerne i taget. (Foto: © Kristian Nygaard Jakobsen DR)
  • Her ses hvordan utætheder er forsøgt lappet med skum. (Foto: © Kristian Nygaard Jakobsen DR)
  • Her ses vand på loftets gulv efter regnvejr. (Foto: © Kristian Nygaard Jakobsen DR)
1 / 3

Anja Hauge Larsen skrev igen til Liongruppen om hullet i taget, men fik stadig ikke noget svar.

Ekspert: Det er meget voldsomt

DR’s forbrugerprogram Kontant har vist billederne af loftet under Fitnete Vragollis lejlighed til bygningsingeniør og afdelingschef hos byggesagkyndig.nu Morten K. Mathiasen.

- Hold da op, det er voldsomt. Det er meget voldsomt. Det vil uden tvivl være sundhedsskadeligt for folk, der opholder sig i eller tæt på det. Det er jeg slet ikke i tvivl om, lyder hans umiddelbare reaktion.

- Emhætte og udsugning fra badeværelset skaber et undertryk gennem hele konstruktionen, så hvad der er dernede, det kommer også op i en lejlighed oven over. Det er der ingen tvivl om, forklarer Morten K. Mathiasen.

I forhold til taget eller mangel på samme i ejendommen, hvor Anja Hauge Larsen bor, er han heller ikke i tvivl.

- Det er jo et tag, der skulle have været skiftet for lang tid siden. Der ligger decideret vand på gulvet. Det er forsøgt lappet med skum, men det gør det kun værre. Skum suger vand til sig og leder det ned til trækonstruktionen og danner råd og svamp. Det er en helt forkert måde at udbedre det på, siger han.

Og der er masser af svamp og skimmel i ejendommen. En undersøgelse viste efterfølgende, at der blev målt op til 1.000 svampesporer i en kubikmeter luft i bygningen. Men det til trods forsøgte Liongruppen fortsat at udleje lejlighederne i ejendommen.

Tæt på at få murbrokker i hovedet

Liongruppen holder til i Ringe på Fyn, men udlejer lejligheder over hele landet.

"Vi administrerer i dag over 600 lejemål og ønsker at fremstå som seriøs samarbejdspartner med god service til alle vores kunder".

Sådan skriver Liongruppen på selskabets hjemmeside, men ifølge de lejere Kontant har talt med, kniber det med den gode service.

I en gårdhave i Nyborg ligger der for eksempel stadig murbrokker spredt, efter de faldt ned fra en gavl en sommeraften i 2019.

  • Her ses hullet i spidsen af gavlen, hvor muren faldt ud. (Foto: © Kristian Nygaard Jakobsen DR)
  • her står Nikita Louisa Buchleitner Christensen med nogle af de murbrokker, der faldt ned. (Foto: © Kristian Nygaard Jakobsen DR)
1 / 2

- Min roomie Anne sad lige under muren, da noget faldt ned. Vi kiggede op og kunne se, at muren var faldet ud allerøverst oppe, fortæller Nikita Louisa Buchleitner Christensen.

- Hvis Anne havde siddet en halv meter til den ene side, havde hun fået murbrokker lige ned i nakken. Siden den dag har vi ikke turde bruge gårdhaven, siger hun.

Også Nikita Louisa Buchleitner Christensen kontakter Liongruppen, for at gøre dem opmærksom på problemet, men heller ikke her blev problemet løst.

Reagerede heller ikke på byrettens dom

At tingene tager tid, ved de alt om i Svendborg Kommune. Her ejede Liongruppen i 2010 et baghus, der var i så dårlig stand, at kommunen bad selskabet om at få styr på det eller rive huset ned.

- De tager absolut ikke deres ansvar seriøst. Der er tale om personsikkerhed, og man burde reagere meget hurtigere og mere konsekvent, siger byggesagschef i Svendborg Kommune Rasmus Fristed.

Da Liongruppen ikke reagerede, skred kommunen til et påbud og efterfølgende politianmeldelse. Selskabet blev siden dømt i byretten.

- Men der skete stadig ikke noget trods tvangsbøder, og så meddelte vi, at kommunen ville lade forholdet udbedre på Liongruppens regning, siger Rasmus Fristed om sagen, der først blev bragt i orden efter otte år.

Det er en sag, vi helst ikke skal snakke om

Ifølge Liongruppens direktør, Hans Erik Jørgensen, skete der ikke noget, fordi kassen var tom.

- På det tidspunkt havde det selskab, der ejede den ejendom, et økonomisk problem, så viljen var der, men evnen var ikke til at gøre det. Det er også derfor, det er en sag, vi helst ikke skal snakke om. Det er bare ikke godt nok, siger han.

I forhold til gavlen i Nyborg, hvor murværket styrtede ned om ørene på lejerne, erkender han, at bygningen ganske enkelt ikke var vedligeholdt.

- Det har ikke været vores idé at vedligeholde ejendommen. Den skulle rives ned på sigt og bygges op igen som et byggeprojekt, forklarer han.

Direktøren erkender også, at det er et problem, når der driver vand ned ad væggene, som det skete i ejendommen i Rudkøbing, og han beklager, at selskabet ikke har reageret på Anja Hauge Larsens henvendelser.

- Det kan jeg ikke forstå, hvis vi ikke har gjort. Men hvis mine medarbejdere er orienteret om, at der er hul i taget, så skal jeg beklage, hvis vi ikke har kigget på det som det første, siger han.

Og loftet fyldt med skimmelsvamp under Fitnete Vragollis lejlighed kommer også bag på direktøren.

- Det billede kan jeg ikke kende. Det er ikke et af vores lejemål. Jeg kan ikke forestille mig, at det der er fra kælderen i Vinkældergade. Undskyld jeg siger det. Det kan jeg ikke.

Men Kontant har besøgt kælderen og ved derfor med sikkerhed, at billederne er fra Liongruppens ejendom, og Hans Erik Jørgensen kan ikke forklare, hvorfor bygningen er fyldt med skimmelsvamp. Men kunne han selv tænke sig at bo der?

- Nej, det kunne jeg godt nok ikke, lyder svaret.

Minister: Der er behov for en stramning

Liongruppen har i de seneste fem år haft 16 sager i huslejenævnet alene i Svendborg og Faaborg-Midtfyn Kommuner. Der var kritisable forhold i alle på nær et lejemål, men det overrasker ikke i organisationen Danske Lejere, der hjælper lejere ved uenighed med udlejere.

- Der er forretning i at opføre sig sådan, og det betyder, at folk, som moralsk kan få sig til at drive den type forretning, de tjener selvfølgelig penge på det, siger driftsleder hos Danske Lejere Jørgen Dyrholm Jensen.

Loven giver mulighed for at fratage dårlige udlejere retten til at leje boliger ud, men det er ikke sket én eneste gang de seneste tre år og altså heller ikke for Liongruppen.

Kontant har derfor spurgt boligminister Kaare Dybvad (S) om loven er god nok?

- Det kan sagtens være, at loven ikke er effektiv nok, som den er i dag. Jeg synes ikke nødvendigvis, at antallet af folk, der bliver frakendt retten til at leje boliger ud, er succeskriteriet, men det er klart, at når tallet er nul, kan man have mistanke om, at det ikke er effektivt nok, siger ministeren og åbner for en mulig stramning af lovgivningen.

- Jeg synes jo kun, det er godt, hvis vi får noget mere lys over, hvad der er sket på området, for det kunne jo tyde på, at der er behov for at stramme op, siger Kaare Dybvad.