Chikane kan følge dig hele livet

Det, der begyndte som drømmen om et lækkert gulv, er endt med, at en række familier er låst i et mareridt af chikane på de sociale medier.

Når en person sætter sig for at chikanere dig på de sociale medier, er der risiko for, at det vil følge dig i meget lang tid.

De her mennesker har reelt set ikke nogen chance for at komme ud af det. De er fanget, siger jurist Johanne Back Sørensen. Hun er leder af Den Sociale Retshjælp i Århus og hjælper hver dag almindelige danskere med juridiske spørgsmål.

Sådan er situationen, selvom chikanen også involverer ens familie, arbejdsplads og ens venner. Det viser forbrugerprogrammet Kontant, som i aften ser på, hvad der sker, når almindelige tvister om et stykke håndværkerarbejde ender med personlig hetz.

En lang række familier har kontaktet forbrugerprogrammet Kontant, fordi de oplever personlig chikane, efter de har været i kontakt med håndværkeren Kenneth Duvander fra firmaet CS Colorscreed. Det drejer sig om store mængder af Facebook-kommentarer, telefonopkald og tilsvininger på internettet, for eksempel deres arbejdsgiveres facebooksider. Og beskederne indeholder både ord som ”kælling”, ”fuckfjæs”, ”løgner” og ”smatso”. Og har indhold, som de berørte opfatter som truende.

En af dem er Heidi Flint Knudsen, som har fået lavet et betongulv. Men hun var ikke tilfreds med det arbejde, Kenneth Duvander leverede. Hun skrev derfor et facebookopslag om sine oplevelser og blev medlem af en facebookside, hvor utilfredse kunder deler deres negative oplevelser med CS Colorscreed og Kenneth Duvander. Herefter begyndte chikanen.

Det er enormt forstyrrende for min hverdag. Hver dag kommer der grimme beskeder til mig, min familie og mine venner, fortæller Heidi Flint Knudsen.

De grove beskeder har eksempelvis lydt sådan her på hendes arbejdsgivers facebookside: ”Her arbejder den klamme so Heidi Flint Knudsen.”

Hetzen rammer familie og venner

Men chikanen går langt videre og rammer også familien. Heidi Flint Knudsens søster har oplevet hetz på Facebook, hvor hun blandt andet har fået denne kommentar:

Studerer statskundskab – er alligevel så dum ??? Man kan jo håbe, du aldrig kommer til at bruge din uddannelse.

De grove kommentarer kommer blandt andet fra Kenneth Duvander selv, fra mystiske facebookprofiler uden billeder og fra venner og findes på hjemmesiden detbeskidtedusin.dk. Hjemmesiden står i Kenneth Duvanders navn, og her bliver Heidi Flindt Knudsen samt andre, der har udtalt sig negativt om firmaet, hængt ud med navn og billede.

Det var kunderne, der startede

Kontant har talt med Kenneth Duvander, og han mener, at firmaet har prøvet at løse de uoverensstemmelser, der er opstået undervejs i deres arbejde. Han erkender dog, at det er ham selv og folk omkring ham, der står bag chikanen af tidligere kunder.

Hvis der kastes med mudder fra den ene side, så kastes der også med mudder fra den anden side, siger han til Jakob Illeborg, vært på Kontant.

Ifølge Kenneth Duvander er kunderne selv skyld i problemerne, idet han også opfatter deres facebookopslag som personlig kritik. Derfor er han i sin gode ret til at give igen blandt andet på hjemmesiden detbeskidte.dk, siger han til Kontant.

Når du spørger mig, kan man kritisere nogen, og det må man gerne, men man skal selvfølgelig også kunne acceptere at kunne blive kritiseret igen. Tænk det sådan her: At når den ene beder alle om at hjælpe hende. Eller hjælpe sig. Så beder jeg alle om at hjælpe mig, siger Kenneth Duvander.

Ifølge jurist Johanne Back Sørensen mangler sager om internetchikane stadig at blive afprøvet ved de danske domstole.

Der findes ikke nogle håndfaste regler omkring det. Det vil være op til en domstol at vurdere. Men umiddelbart kan man egentlig gøre mere eller mindre hvad man vil på nettet, siger juristen.

Se mere i Kontant i aften kl. 21 på DR1.