Paddleboards er de senere år blevet voldsomt populære til trænings- og fritidsaktiviteter på vandet.
Både børn og voksne kan være med, og ud over træningen får udøverne gode naturoplevelser på søer og langs kysterne.
Efterspørgslen på udstyret har været stor – ikke mindst efter coronaen ramte og satte mange rejseplaner på standby. Men for en lang række kunder, der har købt deres udstyr af firmaet Coolsnow, er købet endt i en frustrerende kamp for at få deres penge retur.
Cecilie Bramstorp bestilte i juni sidste år paddleboards for over 20.000 kroner hos Coolsnow eller Coolsurf, som firmaet også kalder sig, da hun så en forretning i at leje paddleboards ud.
- De reklamerer jo med, at de er Danmarks bedst sælgende inden for paddleboards, så jeg tænker, at den er god nok, og hjemmesiden ser troværdig ud, fortæller hun.
Coolsnow har da også gjort noget ud af markedsføringen, der kører stort på de sociale medier og i lækkert producerede reklamespots på tv, hvor seerne får at vide, at udstyret bliver revet væk.
Beskidte og ødelagte boards
Men da Cecilie Bramstorp modtager sine boards, er hun alt andet end tilfreds.
- Der er skader på dem, og kasserne er ødelagt. De var trykket og beskidte, og der var kommet en del vand ind, så de var meget sorte. Det, synes jeg, er for dårligt, fordi 20.000 kroner er mange penge. Jeg sender en mail og skriver, at jeg rigtig gerne vil have pengene tilbage og sende varerne retur, fortæller hun.
Og så begynder ventetiden.
- De tager ikke telefonen, og de svarer ikke på mails. Jeg mener, de siger, at der er lukket for telefonerne på grund af ferie, fortæller hun.
En millionforretning
DR’s forbrugerprogram Kontant har modtaget stribevis af henvendelser fra utilfredse kunder, hvor hovedparten slet ikke har modtaget de paddleboards, de har bestilt og betalt. På Trustpilot har det resulteret i over 3.000 vrede anmeldelser om forsinkelser i leverancen, stribevis af autosvar fra firmaets kundeservice og store problemer med at annullere ordrer.
En aktindsigt hos Forbrugerombudsmanden på 164 sider viser, at også myndighederne modtager masser af klager over Coolsnow. Udover at kunderne ikke får deres varer og ikke kan få deres penge retur, klager de over ulovlig markedsføring med falske tilbud - altså en overtrædelse af markedsføringsloven.
Østjyllands Politi har da også modtaget en stribe anmeldelser fra vrede kunder.
- Vi har fået en række hen over de sidste otte måneder. Jeg vil ikke komme ind på, hvor mange præcist, da vi er i gang med at efterforske sagen, siger vicepolitiinspektør Kristian Juliussen.
Kontant er desuden kommet i besiddelse af en række interne dokumenter fra Coolsnow, og det viser sig, at firmaet har solgt paddleboards til kunder over det meste af Europa. I en reklamevideo hævder firmaet selv at have solgt 15.000 paddleboards, og da et board hos Coolsnow typisk koster mellem 2.000 og 4.000 kroner, er der altså omsat for mange millioner kroner.
Revisor: Det forekommer mystisk
De penge er bare ikke at finde i firmaets seneste regnskab, og det undrer statsautoriseret revisor Per Kristensen, som har kigget nærmere på Coolsnows økonomi og struktur.
- Hvis det, der bliver udtrykt i videoen, skulle antages at være korrekt, så mener jeg ikke, regnskabet er korrekt. Der er to ting, der springer i øjnene. Der er ikke registreret noget varelager i regnskabet, og så har man ikke nogen ansatte. Det forekommer en lille smule mystisk, siger Per Kristensen.
Og mystikken breder sig, for med møje og besvær lykkes det faktisk nogle af kunderne at få deres penge retur efter en vedholdende kamp, hvor de i flere tilfælde har måttet møde fysisk op på Coolsnows firmaadresse i Højbjerg ved Aarhus.
I videoen her er Kontant med, da Kenneth Brandhøj-Pedersen opsøger Coolsnows direktør, Anders Larsen, for at få sine penge.
Cecilie Bramstorp får også sine penge efter lang tids venten og mange henvendelser. Pengene bliver bare ikke tilbagebetalt fra Coolsnow, men fra et helt andet firma kaldet The Trade Company. Også det undrer Per Kristensen.
- Så skulle det være, fordi selve administrationen ligger hos The Trade Company i stedet for, så det er dem, der administrerer alt og dermed også udbetalingen til kunderne. Men jeg vil som kunde umiddelbart synes, det er underligt, at jeg får pengene et andet sted fra, siger Per Kristensen, der også har kigget nærmere på The Trade Company.
- I modsætning til Coolsnow er The Trade Company volumenmæssigt betydeligt større. Der er tale om en professionelt opbygget forretning med lager og faciliteter og alt, der hører sig til, siger han.
Besynderlige sammenfald
Det viser sig også, at de to firmaer deler adresse, og nu træder en lang række besynderlige sammenfald frem.
Direktøren for The Trade Company hedder Søren Bælum - en ung forretningsmand, der allerede som 19-årig tjente sin første million på at sælge champagne i firmaet Deluxe Life.
Siden har han åbnet og lukket en lang række virksomheder, som tilsyneladende anvender samme opskrift som Coolsnow. Kundernes penge bliver trukket med det samme, men ofte bliver varerne ikke leveret, og i 2017 blev han idømt konkurskarantæne i to år. Men han er i gang igen, og senest har en af hans virksomheder solgt håndsprit til falske førpriser.
I Coolsnow hedder direktøren Anders Larsen, og på Linked-in fremgår det, at han er tidligere ansat i firmaerne Phoneeksperten og Deluxe Life. Begge firmaer er ejet af Søren Bælum, og i en mailsignatur fra juni 2021 underskriver Anders Larsen sig The Trade Company.
Søren Bælum har omvendt godkendt en aftale med betalingsudbyderen VIAbill på vegne af Coolsnow, og domænerne coolsnow.fi og coolsurf-shop.dk, som linker direkte til Coolsnows hjemmeside, er begge registreret af virksomheder, som Søren Bælum står bag.
Endelig optræder Søren Bælum som det, der virker som administrator under navnet coolsnow.dk og på e-mailen i Coolsnows ordresystem Shopify.
Pengene passer ikke
De to firmaer og direktørerne bag er tilsyneladende forbundet på kryds og tværs, og det undrer revisoren.
- Nu er det en antagelse, men man kunne godt frygte, at konstruktionen er sådan, at man handler med Coolsnow, og så transporteres kundernes penge videre til The Trade Company, siger Per Kristensen, der ikke kan finde pengene i det seneste regnskab.
- Pengene er i hvert fald gået ud af Coolsnow. Det er det, man kan konkludere ud af det her. Hvor de så er havnet, kan man kun gisne om, men de er i hvert fald væk, siger revisoren.
Og fremgangsmåden med penge, der forsvinder ud af et profitabelt selskab, har han set før.
- Så er der ikke nogen aktiver at tage fat i. Der er ikke noget varelager, der er en pengebeholdning, der i stor stil er tømt, så mit bud vil være, at der ikke er nogen som helst midler tilbage, hvis virksomheden går konkurs, forklarer han.
Druknet i succes og corona
Kontant har flere gange forsøgt at få et interview med både Søren Bælum og Anders Larsen, men de ønsker ikke at stille op, og Anders Larsen svarer i stedet på mail på vegne af dem begge.
Han skriver, at de mange ordrer kom bag på virksomheden, og at de på grund af corona ikke kunne skaffe tilstrækkelig mange varer hjem fra Kina.
Anders Larsen forklarer dog ikke, hvorfor Coolsnow alligevel blev ved med at tage imod tusindvis af ordrer og hæve kundernes penge.
Han skriver videre, at de har svært ved at refundere alle kunderne, fordi en af deres leverandører af betalingsløsninger angiveligt har indefrosset en stor sum penge.
Anders Larsen medgiver, at han ”har en samarbejdsaftale med The Trade Company vedr. logistik og administrativ support”, men Kontant kan ikke få svar på, hvorvidt kundernes penge ender i The Trade Company, eller hvorfor refunderingerne kommer derfra.
Coolsnow har nu ”lukket for alt salg, indtil alle kunder har fået deres sag behandlet”, oplyser Anders Larsen.