Coop fjerner farlige stoffer fra dåser

Mange dåser til fødevarer indeholder det hormonforstyrrende stof Bisphenol A. Men i Coop er de begyndt at fjerne de farlige stoffer.

Coop vil ikke længere sælge dåsemad, hvor der er en risiko for, at man der er skadelige stoffer i dåserne. Se mere her - og i Kontant på DR1 torsdag klokken 21.00.

Dåsemakrel, dåsetomater, dåsetun og dåsecola. Listen er lang med populære fødevarer på dåse.

Men der kan være god grund til at stoppe op, inden du fylder indkøbskurven med dåser. Det fortæller forbrugerprogrammet Kontant torsdag aften.

Mange dåser indeholder stoffet Bisphenol A, som er hormonforstyrrende og mistænkt for at medføre brystkræft og dårlig sædkvalitet.

Coop vil af med Bisphenol A

I dag er det umuligt at se på dåserne, om de indeholder Bisphenol A. Producenterne oplyser det ikke, og der er ikke krav om, at det skal mærkes på varen. Men supermarkedskæden.

Coop sætter i denne tid fokus på problemet og udfaser det skadelige stof.

- Det er et lovligt stof, men der er så meget debat om det, at vi gerne vil have det ud af vores egne varemærker, siger Anne Lise Mortensen Grandjean, ansvarlighedsdirektør i Coop.

Det betyder, at Coop helt har fjernet Bisphenol i de dåser, der sælges under Coops eget varemærke Änglamark. Coop garanterer altså at dåser af det mærke er helt uden det skadelige stof. Selvom det er en spæd start, så håber Coop på at nå bredere ud på sigt.

- Det er en udrulning af viden, hvor vi først gør det for vores egne varer og senere hen for andre varemærker, simpelthen fordi vi har over 100.000 produkter igennem om året, siger Anne Lise Mortensen Grandjean.

TV-vært på diæt af dåsemad

Man kan også gå efter papemballage i stedet. For eksempel kan typiske dåsevarer som hakkede tomater og kokosmælk i flere supermarkeder fås i papemballage.

- De har en anden liner af plastik indvendigt, som typisk er uden Bisphonol, siger Coops ansvarlighedsdirektør.

Du kan se, hvad der sker med Kontant-vært Jakob Illeborg, når han spiser dåsemad i tre dage i Kontant torsdag aften klokken 21.00 på DR1. Du får også gode råd til, hvordan du undgår fødevarer med Bisphenol A.

  • Bisphenol A opfører sig som det kvindelige kønshormon Østrogen, og det kan blandt andet medføre brystkræft og dårlig sædkvalitet.
  • Stoffet bruges i lakken på dåsernes inderside for at forhindre, at fødevarerne kommer i kontakt med metallet.
  • Bisphenol A blev opfundet i 1890erne som et syntetisk kemikalie.
  • I 1930’erne opdagede man, at det virker som det kvindelige kønshormon østrogen, og man overvejede at bruge det som lægemiddel.
  • I 1950’erne fandt man ud af at bruge Bisphenol A til plastik, og så tog produktionen fart. Ud over i dåsernes epoxylak, bruges det i andre plastikmaterialer og til det termiske papir, som kasseboner kan være lavet af.
  • I 1990’erne fandt forskere ved et tilfælde ud af, at for eksempel dåser afgiver Bisphenol A til maden, og efterfølgende blev det påvist, at mennesker får Bisphenol A i sig, når de spiser dåsemaden.

KONTAKT REDAKTIONEN

Format: PNG, JPG, PDF, DOC og DOCX.
Max. 5 MB