Coop trækker alle fidget spinnere tilbage efter dumpet kemi-test

En spinner indeholdt op mod ti gange den tilladte mængde bly og afgav nikkel.

Coop har fjernet alle fidget spinnere fra hylderne og fra netbutikken coop.dk.

Det sker, fordi DR’s forbrugermagasin Kontant i dag kan afsløre, at en fidget spinner købt i Coop indeholder for meget bly.

- Vi har solgt den i ti butikker og i vores netbutik, og her har vi trukket den tilbage og kontaktet vores kunder, der har købt den her ulovlige spinner, siger kvalitetschef i Coop, Malene Blume Teller.

Mængden af bly i fidget spinneren er i Kontants test målt til 2,0 procent. Det tilladte niveau er ifølge Miljøstyrelsen 0,3 procent. Fidget spinneren indeholder altså syv gange den tilladte mængde bly.

Dumper også i test fra Tænk Kemi

Kontants undersøgelse bakkes op af Forbrugerrådet Tænk Kemi, der i dag udkommer med en test af 12 forskellige fidget spinnere. Fire af de 12 stykker legetøj overtræder loven på forskellige områder – og en af dem er identisk med fidget spinneren fra Coop, som Kontant også har testet. Ifølge Tænk Kemis resultater indeholder spinneren næsten ti gange så meget bly som tilladt.

- Det er højt indhold af bly i sådan en stykke legetøj, som er beregnet til børn. Det mest kritiske ved bly er, at det påvirker udviklingen af nervesystemet - særligt hos børn og fostre. Og det kan altså give nedsat hjernefunktion og intelligens. Det her legetøj bør ikke være på markedet i Danmark, siger Stine Müller, projektleder og testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Det er spinneren her, der dumper, når det kommer til bly og nikkel.

Testen viser desuden, at den pågældende spinner også afgiver nikkel. På baggrund af testen har Forbrugerrådet Tænk kemi nu anmeldt fidget spinneren til Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.

Miljøstyrelsen slår fast, at det er butikkerne og i dette tilfælde Coops ansvar at sikre, at de produkter, de sælger, overholder lovgivningen.

Butikker skreg på varer

Hos Coop erkender Malene Blume Teller, at det er gået for hurtigt med at få det populære legetøj på hylderne.

- Lige i den her sag, er det gået rigtig, rigtig stærkt. Det er en modedille, som er eksploderet på få uger, butikker der skreg efter varer og mange nye leverandører, der tilbød friske spinners, siger kvalitetschefen.

Hun forklarer, at de hos Coop troede, alt var i orden.

- De her spinners er leveret af danske leverandører, som vi normalt også tjekker, men den her sag har været lidt speciel. Vi havde certifikat og dokumenter på, at varen var i orden, så vi har handlet i god tro, og det har vores danske leverandører også. Men da vi så får jeres testrapport, der viser, at den indeholder for meget bly, tager vi det selvfølgelig op, og fjerner den fra vores butikker og kontakter vores kunder, forklarer Malene Blume Teller og understreger, at alle fidget spinnere nu tjekkes igen.

- Fordi det viser sig, at det måske er gået lidt for stærkt mange steder, har vi taget alt tilbage fra vores butikker lige nu. Spinnerne ligger til analyse her i Danmark, og de kommer ikke tilbage på hylderne, før vi er sikre på, at de er 100 procent i orden, siger Malene Blume Teller.

Det burde ikke være muligt

Den pågældende fidget spinner er altså ikke længere på hylderne hos Coop, men farligt legetøj langes over disken mange andre steder.

Kontant er taget på kræmmermarked og har handlet ind sammen med Torben Foged, der er ekspert i legetøjssikkerhed ved Forbrugerlaboratoriet, og han er ikke imponeret.

- Det burde ikke være muligt at finde så meget legetøj på halvanden time, der ikke lever op til de sikkerhedsstandarder, der er i Danmark, siger han.