Dårlige antenner: Mobiltelefoner bør kvalitetsmærkes

Nye mobiltelefoner har så dårlige antenner, at forbrugerne bør advares, når de køber dem. Det mener en politiker og en ekspert.

Christel Schaldemose (MEP) fra Socialdemokraterne mener, at der bør laves en mærknings-ordning, så forbrugerne kan se, hvor gode antennerne på nye mobiltelefoner er.

- Antennerne i vores mobiltelefoner i dag er simpelthen ikke gode nok. Vi bliver nødt til at gøre forbrugerne mere opmærksomme på kvaliteten af dem. De varierer nemlig rigtigt meget.

Sådan siger Christel Schaldemose, der sidder i Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne.

Hun har længe kæmpet for en mærkningsordning på mobiltelefoner.

- Jeg har i et par år efterhånden, arbejdet i EU på at få presset igennem, at vi skal kunne lave en mærkningsordning eller, at vi skal kunne stille krav til mobilproducenterne om bedre antenner, siger Christel Schaldemose.

Førende ekspert bakker op

Christel Schaldemose bliver bakket op af en af verdens førende eksperter i antenner, professor Gert Frølund fra Aalborg Universitet:

- Det, der er problemet er, at de nye mobiltelefoner næsten ingenting har, der ligner en antenne mere. Det er blevet batteri og skærm i stedet for, siger han.

Siden 2013 har Gert Frølund løbende testet 37 mobiltelefoners antennekvalitet, og konklusionen er til at tage og føle på:

- Det er simpelthen blevet lidt værre og værre. Apple er nogen af dem, der har været ringest, siger han.

Kontant får testet den nye iPhone 6s

Den seneste telefon Gert Frølund har testet, er den allernyeste iPhone 6s, der lige er kommet på markedet i Danmark.

Det har han gjort på opfordring af forbrugerprogrammet Kontant.

Hvor godt den klarer sig, kan du se torsdag aften kl. 21.00 på DR1.

Forbrugervenlig mærkningsordning fra A til G

De mange nedslående antenne-resultater får Gert Frølund til at foreslå en konkret mærkningsordning, som man også kender det fra for eksempel køleskabe og frysere.

Derfor har han, sammen med Kontant, lavet en brugervenlig liste over de testede telefoner, og placeret dem på en skala fra A-G, hvor A er bedst og G er dårligst.

Listen er et forsøg på at gøre det muligt, at foretage et velovervejet køb, før man som forbruger anskaffer sig en ny smartphone.

Torsdag aften kan Kontant, som de første, offentliggøre resultatet for iPhone 6s på denne liste.

Der er dog ingen telefoner, der scorer mere end et ”C”. Det skyldes, at de gamle telefoner, vi husker fra tiden før smartphones, på trods af deres simple teknologi, faktisk var meget bedre til at ringe med.

- Mange af de gamle telefoner, er klare A’ere, siger Gert Frølund, og understreger, at man i dag har teknologien til at lave A antenner i de nye smartphones, men at dette simpelthen ikke prioriteres, når telefonerne produceres i dag.

Teleselskab hilser mærkning velkommen

Danmarks største teleselskab, TDC, ønsker sig også en mærkningsordning, der gør det nemmere for forbrugerne, at se hvilken telefon, der har en god antenne.

- Vi er interesserede i en ordning, der gør det nemt for os at vejlede vores kunder, lyder det fra Thomas Nielsen, der er butikschef hos TDC.

Teleindustriens lobby spiller med musklerne

Men selv om der er opbakning til mærkningsordningen fra flere sider, oplever Christel Schaldemose (S), at stærke kræfter kæmper imod ønsket om ordningen.

- Teleindustrien er en af de allerstørste lobbyer vi ser i Europa, og når de kommer og banker på vores døre, så kan de når rigtig mange døre, og på den måde påvirke rigtig meget, siger hun.

Teleindustriens brancheforening, Digital Europe vil ikke lade sig interviewe til Kontant, men de skriver i en mail, at de ikke mener, at der er beviser for, at antennerne er problemet, og at en mærkningsordning vil vildlede forbrugeren.

Dette er på trods af, at Gert Frølunds klare beregninger, som er baseret på internationalt godkendte målinger, viser, at der er stor og klar forskel i kvaliteten af antennerne.

Se mere om antenner på mobiltelefoner i Kontant torsdag klokken 21.00 på DR1.