Datingbedrag: Forelskede mænd udnyttes og holdes for nar

Mændene tror, de har kontakt med oprigtige kvinder, men er reelt i kløerne på kyniske operatører.

- Jeg tror, vi kan få det rigtig godt sammen og opleve mange ting sammen, for jeg elsker dig min smukke skat. Jeg har en del hovedpine lige nu, men det er nok fordi, jeg spekulerer for meget på os to.

Beskeden kommer fra en forelsket mand, der som mange andre tror, han har fundet kærligheden på en datingside.

Og kort efter får han sit svar.

- Jeg tænker også meget på dig, men det er jo godt, at vi kan skrive sammen her, og så ved du altid, hvor du har mig.

Manden svarer hurtigt igen.

Mændene lokkes med gratis adgang, men alle beskeder koster 8-12 kr.

- Det er dig, jeg elsker min skat. Vi skal bare mødes, så spekulerer man ikke så meget som nu. Kys.

Men det møde kommer aldrig til at finde sted.

For kvinden, han har forelsket sig i, findes ikke. Manden har i virkeligheden skrevet med en anden mand - en såkaldt operatør.

Systematisk bedrag

Operatøren har kontaktet DR’s forbrugerprogram Kontant og tilbudt at vise, hvordan det systematiske bedrageri foregår. Han er 29 år og bor i et rækkehus i udkanten af en større dansk provinsby. Af hensyn til sig selv og sin familie ønsker han at være anonym.

Han er en af mange operatører, der arbejder for siderne Matchklub, Flirtmatch og Flirtklub.

Operatøren logger ind på datingsiden fra sin computer, og så er han klar til at chatte med de intetanende mænd, der tror, de skriver med en kvinde.

På sin skærm kan operatøren se de ovennævnte chat-beskeder. Men han har også adgang til en lang række private oplysninger om de mænd, han chatter med. Alt lige fra fritidsinteresser og beskæftigelse til seksuelle præferencer, sygdom i familien eller problemer på arbejdet, står noteret her, så forskellige operatører hurtigt kan se, hvad den mand, der skriver, er optaget af og kan holde samtalen kørende.

- Nu har der været tre forskellige operatører inde over den her chat, så de må jo også læse i logbogen, hvem manden er, og hvad samtalen drejer sig om, forklarer den 29-årige operatør.

De forelskede mænd, der tror de skriver med oprigtige kvinder, skriver altså i virkeligheden med en lang række forskellige operatører rundt om i landet, der alle tjener penge på chatbeskederne. Når en ny besked tikker ind fra enten Matchklub, Flirtmatch eller Flirtklub svarer en vilkårlig operatør. Det sikrer, at chatten holdes kørende. Der sidder operatører klar 24 timer i døgnet, og hver besked koster 8-12 kroner.

Slut altid af med et spørgsmål

I de timer Kontant er på besøg hos den anonyme operatør, er han i kontakt med 20 forskellige mænd. En af dem skriver om sit syge barnebarn.

- Så fokuserer man på det med, at hans barnebarn ligger syg og kører lidt medlidenhed, siger operatøren, der nu foregiver at være den 35-årige singlekvinde og blomsterbinder, Elvira.

Operatøren har haft jobbet i et halvt år nu, og han ved, hvad der skal til for at holde chatten i gang.

- Der skal være et spørgsmål til sidst, for på den måde holder du den kørende, forklarer han.

Uetisk og ubehageligt

Det kan Christoffer Ravn tale med om. Han var kortvarigt ansat som operatør for netop Matchklub, Flirtmatch og Flirtklub tilbage i 2016.

- Jeg gik ind i det her for at se, om det var noget, jeg kunne tjene penge på, men jeg fandt lynhurtigt hurtigt ud af, at det var dybt uetisk og faktisk ubehageligt, fortæller han.

Også Christoffer Ravn blev instrueret i at holde chatten kørende og logge oplysninger om de mænd, han chattede med.

- De logger navn, fødselsdato og navne på familiemedlemmer, sygehusbesøg, kæledyr, seksuelle præferencer. De gemmer simpelthen alt i den her log, for det er de nødt til for at holde spillet kørende, og det har alle operatører så adgang til, forklarer han.

Christoffer Ravn blev efter en times arbejde klar over, at han ikke kunne forsvare at tjene sine penge på den måde. I stedet besluttede han sig for at advare de mænd, han var i kontakt med.

- Jeg ville se, hvor mange jeg kunne nå at advare og fortælle, at det hele var løgn. Jeg nåede at skrive til 30 mænd, før jeg blev smidt ud af platformen, fortæller han.

Dating-offer: Det er forfærdeligt

Kristian Krabbe fra Vestjylland er en af de mænd, der har bitre erfaringer med det systematiske bedrageri.

Han bliver for et par år siden ramt af en blodprop i hjernen og har ikke overskud til at gå i byen og finde sig en kæreste.

- Jeg kan ikke rigtig tåle alkohol, så jeg går ikke ret meget i byen, og jeg har ikke ret meget energi, fortæller han.

Kristian Krabbe prøver derfor netdating og falder over MatchClub.com, hvor han chatter med det, han tror, er kvinder, der også leder efter en kæreste.

- Man kan godt få en samtale i gang med dem, men hvis man prøver at aftale at mødes, så lykkes det aldrig, husker han.

Kristian Krabbe bliver mistænksom og dropper MatchClub.com efter et par måneder. Men han når at bruge 6000 kr. på beskeder og bliver rystet, da Kontant fortæller ham, hvordan datingsiden i virkeligheden opererer.

- Det er utroligt. Det er forfærdeligt, siger han.

De skal holde sig langt væk

Det er Boost Web Activities, der står bag datingsiderne Matchklub, Flirtmatch og Flirtklub. Kontant har forsøgt at få folkene bag i tale, men firmaet, der er registreret i Holland, svarer ikke på opkald og er ikke vendt tilbage på Kontants henvendelser.

Firmaet DKworkfromhome, der står for at hyre de danske operatører, skriver i en mail, at de ikke ønsker at stille op til interview.

Tilbage hos den anonyme operatør er beskeden klar til de mænd, der forsøger at finde kærligheden på de nævnte sider.

- De skal holde sig langt væk, for det er kun en pengemaskine. Der sker ikke mere. Det er en samtale, der skal køre og køre og køre, indtil du selv opgiver en dag. Længere er den ikke.