Datingsider med falske profiler franarrer kunder store beløb

Mændene tror, de chatter med kvinder, men profilerne er falske og styret af lønnede chatoperatører.

- Jeg havde virkelig brug for at være sammen med en, som jeg kunne dele alting med i stedet for bare at sidde alene.

Bjarne Juul Klitgaard mistede for få år siden sin kone til kræft og har siden boet alene. Da det blev for ensomt, begyndte overvejelserne om at finde en kæreste, men hvordan griber man det an efter mange års ægteskab?

- Jeg bliver 59 i år, og jeg skal ikke sidde på et værtshus eller et diskotek. Det er jeg for gammel til, siger han.

I stedet gør Bjarne Juul Klitgaard som så mange andre og forsøger sig med netdating. Han opretter en profil på iDates.com, og så går det stærkt.

- Inden for en time begynder kvinderne at skrive; "du ser sød ud, og sikke et fint skæg du har. Det er lige dig, jeg leder efter". Det var da dejligt at høre, og så sidder man bare og skriver. Jeg skriver, at jeg godt kan lide børn, og jeg kan godt lide, at man er ærlig over for hinanden. Så skriver de, at det er også det, de søger, fortæller han.

Skriverierne fortsætter, men når Bjarne foreslår at mødes, kan det aldrig lade sig gøre, på trods af at kvinderne ellers er meget interesserede i ham og alle bor i samme landsdel.

- Pludselig er der så en, der skriver, at vi kan mødes i Bilka i Aalborg. Så kører jeg af sted og sidder og venter en times tid, fortæller Bjarne Juul Klitgaard.

Men kvinden møder aldrig op og undskylder sig siden med, at hendes barn var blevet sygt.

Bjarne Juul Klitgaard skriver også med andre kvinder i håbet om, at det kan føre til mere end et bekendskab på nettet.

- Til sidst mødes man vel for pokker til en middag ude i byen eller en biograftur. Men det sker bare aldrig, siger Bjarne Juul Klitgaard.

Han får mistanke om, at der må være falske profiler på spil og dropper helt skriverierne.

- Det er vitterligt at tage røven på folk for at sige det rent ud, og det har jeg ikke lyst til igen.

Det er voldsomt og superorganiseret

DR’s forbrugerprogram Kontant har talt med en række mænd, der alle fortæller lignende historier efter at have oprettet profiler på sider som iDates.com og Mydates.com og mistet tusindvis af kroner.

De to sider er ejet af firmaet Borano Online B.V., og Kontant har fået hjælp af it-ekspert Peter Kruse fra firmaet CSIS i et forsøg på at finde ud af, hvem der står bag de to sider. Det viser sig, at siderne er en del af et større netværk.

- Det er en myriade af forskellige ejere i forskellige lande orkestreret af en sværm af bagmænd, fortæller Peter Kruse.

Netværket af datinghjemmesider under firmaet Borano Online er kortlagt her:

- De blå prikker repræsenterer hver især et domæne - eller det vi kender som en hjemmeside. Der er flere tusinde domæner. Det er voldsomt og superorganiseret, siger Peter Kruse.

Han har også fundet en adresse, hvor firmaet og de mange sider er registreret.

- Borano Online er – hvis vi skal tro på oplysningerne – hjemmehørende i Holland i byen Venlo, siger Peter Kruse.

Direktøren er tilsyneladende en midaldrende kvinde ved navn Andrea Margarethe Paula Schreurs, men ifølge Peter Kruse er det langt fra sikkert, at hun har noget med det at gøre.

- Dem der står som ejere kan være udsat for identitetstyveri, hvor bagmændene bruger deres oplysninger til at oprette selskabet. Men det kan også være regulære stråmænd, som får en bid af kagen, for at stå som ejere, forklarer Peter Kruse.

Kontant har forsøgt at kontakte både direktøren og firmaet, men de vender ikke tilbage på vores henvendelser.

Chatoperatør står frem

De reelle ejere bag netværket har tilsyneladende held til at skjule sig et sted i udlandet, men datingsiderne har imidlertid en svaghed, og det er sproget.

- Hjemmesiderne skal helst være på flydende dansk, ellers bliver folk mistænkelige, så det kræver en lokal tilstedeværelse i de enkelte lande, forklarer Peter Kruse.

Kontant har fundet flere jobopslag, hvor firmaet Guba ApS søger dansktalende medarbejdere, der skal fungere som såkaldte chatoperatører på en datingside.

”Din opgave består i, via en online chat, at have en eller flere samtaler kørende. Du skaber en fantasifuld, god oplevelse for vores kunder. Din succes består af at skabe en langvarig relation med kunderne,” står der blandt andet i opslaget.

Kontant er også kommet i kontakt med Claus Kofod, der har arbejdet som chatoperatør for netop Guba ApS.

- Jeg så en annonce på Facebook, hvor jeg skulle agere forskellige kvinder og skrive med mænd på en datingplatform. Det er skuespil det hele, siger han og beskriver datingsiderne som rene pengemaskiner.

Claus Kofod har arbejdet som chatoperatør og ved alt om, hvordan man får de håbefulde mænd til at skrive mange beskeder.

- Manden betaler syv til tolv kroner pr. besked, og forretningsmodellen er så at tjene penge på at holde manden hen og skrive med ham så lang tid som muligt, fortæller Claus Kofod. Han har valgt at stå frem, fordi han mener, der er behov for at gøre opmærksom på de falske datingsider.

Af CVR-registret fremgår det, at direktøren i Guba ApS hedder Lars Saaby Nielsen, og ifølge Claus Kofod spiller han en særdeles aktiv rolle i rekrutteringen og oplæringen af chatoperatørerne til datingplatformen iCatched.

- Det er ham, der ansætter folk og træner dem i, hvordan man skriver beskeder. Det er en oplæring, hvor du bliver guidet trin for trin i, hvordan du gør de forskellige ting, fortæller Claus Kofod.

Af de træningsmanualer Kontant har fået adgang til, fremgår det blandt andet, hvordan en chatoperatør kan agere usikker kvinde, for på den måde at få manden til at skrive flere beskeder i den tro, at han kan hjælpe den fiktive kvinde med at håndtere sin usikkerhed.

Lars Saabye Nielsen står også bag flere træningsvideoer, og Kontant kan her fremvise både manualer og videoer:

Afhængige af håbet

Når en mand som Bjarne Juul Klitgaard uforvarende opretter en profil på iDates, Mydates eller Icatched, går han altså i en fælde sat op af et internationalt netværk, hvor bagmændene via digital teknologi og psykologiske virkemidler lokker ofrene til med det formål at trække så mange penge ud af dem som muligt.

Og det virker. Det forklarer psykoterapeut Mette Line Ringsted Nimb, der har mødt flere mænd, for hvem datingchatten har udviklet sig til egentlig afhængighed.

- Normalt vil man hele tiden opleve afvisninger i sin søgen efter kærlighed, men det er der ikke her overhovedet. Kvinderne – altså de falske profiler – finder lynhurtigt ud af, hvem de mænd er, og så møder de dem der, hvor de har brug for at blive mødt, forklarer hun.

Mette Line Ringsted Nimb har i sit arbejde mødt mænd, der har brugt flere hundredetusinde kroner i den tro, at de snart ville mødes med den kvinde, de troede, de skrev med.

- Der opstår en procesafhængighed, hvor mændene kan sidde oppe hele natten, fordi det er så utrolig dejligt. Og vi ved fra forskningen, at hvis det, man ønsker, er rigtig svært at opnå, så er der større sandsynlighed for at udvikle afhængighed, forklarer hun.

Afviser at der er tale om svindel

Lars Saaby Nielsen rykkede i starten af 2021 til Tyskland som direktør for firmaet SLLIK GmbH, som ejer datingplatformen iCatched. I øvrigt er det samme firma, han søgte chatoperatører til gennem Guba ApS. Han har åbent givet udtryk for, at firmaet forventede en omsætning på 100 millioner kroner i 2021.

Men hvordan forklarer han de mange falske profiler?

- Det er ren underholdning, og det er noget, alle datingsystemer bruger til at aktivere inaktive profiler, siger han, og afviser at han via video og manualer oplærer chatoperatørerne i at svindle kunderne.

- Nej, det er opskriften på, hvordan man bruger et chatsystem. Jeg ved, at i vores system er der 0,38 procent af det, man kalder animatører. Resten er menneske-til-menneske kommunikation, forklarer han.

Til trods for at Lars Saaby Nielsen altså ikke mener, der er noget at komme efter, og at de falske profiler ifølge ham udgør under en halv procent, slutter han interviewet af med en noget drastisk udmelding.

- Jeg har det skidt med, at du ringer til mig, og det vil jeg ikke have på mit navn, så derfor lukker jeg det bare ned. Længere er den ikke.

I prøver at hacke systemet

Kontant opretter tre profiler på datingplatformen iCatched – en mand der bor i Aarhus, en i Odense og en i København. På alle tre profiler vælter det kort efter ind med henvendelser fra kvinder, der sjovt nok bor lige i nærheden. Men det mærkelige er, at vi på alle tre profiler får henvendelser fra de samme kvinder, der altså bor tre forskellige steder i landet - samtidig.

Vi svarer kvinderne, men pludselig dør al kommunikation fra profilerne, og det er der en god forklaring på, for Lars Saaby Nielsen trækker i bremsen, som det fremgår her:

Lars Saaby Nielsen skriver ud til operatørerne, kort efter han har talt med Kontant.

Vi er ikke stødt på det, der ligner en eneste reel profil, så Jacob Kragelund ringer til Lars Saaby Nielsen igen, for kan det forholde sig omvendt? At det er 99,6 procent af profilerne, der er falske, og 0,38 der er ægte?

- Det er det mest flabede spørgsmål, jeg nogensinde har hørt fra en professionel journalist, lyder svaret.

Hvorfor beder du operatørerne om at stoppe med at chatte?

- Fordi I sidder og prøver at hacke systemet eller ødelægge det, eller hvad fanden I gør, siger Lars Saaby Nielsen, før han lægger røret på.