Det skal du sikre dig når du køber hund

Du risikerer at støtte illegal hundehandel, hvis du ikke undersøger, hvem du køber hvalpen af.

Der er flere ting, du skal sikre dig, før du køber en hvalp. (Foto: Mikkel Bigandt © Mikkel Bigandt)

- Vi har desværre slette personer, som vil bryde loven, uanset hvilke sanktioner vi sætter foran dem.

Sådan siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, efter DR’s forbrugerprogram Kontant for anden gang på under et år har afdækket, hvordan hundehandlere avler og opdrætter hvalpe under kummerlige forhold.

Siden har Fødevarestyrelsens Veterinære Rejsehold undersøgt området, og i marts lancerede styrelsen findhundesmiley.dk, hvor man som køber kan tjekke den avler, man handler ved.

Pas på billige hvalpe

For køberne har selv et stort ansvar, og så længe der er et marked for ulovlig hundehandel vil problemet bestå, understreger Esben Lunde Larsen.

- Hvis bare alle danskere lod være med at købe hundehvalpe ved ulovlige forhold, bagagerumssalg og lignende, så havde vi ikke et problem, siger han.

Og som Kontant gang på gang har dokumenteret, kan en billig hvalp hurtigt ende som et dyrt og trist bekendtskab.

Det kan undgås ved at følge nogle få gode råd:

1. Hvalpen skal være otte uger gammel

Det er afgørende for hvalpens videre mentale udvikling, at den tilbringer de først otte uger sammen med tæven, da den har brug for den stimulering og prægning, som tæven kan give.

2. Er den registreret i Dansk Hunderegister?

Hvalpen skal registreres, inden den er otte uger gammel, så ejeren til enhver tid kan spores, hvis hunden gør skade på dyr, mennesker eller ejendom eller bliver væk.

3. Tjek at hvalpen er vaccineret og undersøgt

Det er vigtigt, at hvalpen er sundhedsundersøgt af en dyrlæge, inden du overtager den, så du er sikker på, at hundens almene sundhedstilstand er i orden. Der følger som udgangspunkt en sundhedsbog med fra dyrlægen, som du kan se hos opdrætteren inden købet.

4. Se hvalpen sammen med tæven

Du skal altid insistere på at se hvalpen sammen med tæven. Fald ikke for forklaringer om, at hun er stresset, hos dyrlæge, eller ikke lige er hjemme. Hvis opdrætteren er troværdig, vil du altid kunne få lov at se tæven. Ulovligt importerede hvalpe eller hvalpe fra hvalpefabrikker er ofte fjernet fra tæven for tidligt. Støt ikke disse opdræt.

5. Se hvor hvalpen er vokset op

Besøg opdrætter flere gange, så du kan danne dig et indtryk af, hvor og hvordan hvalpens opvækst har været. Tjek smiley og kontrolrapport på findhundesmiley.dk

6. Er hvalpen tryg ved mennesker?

Hvalpen skal være nysgerrig og opsøgende, når du ser den hos opdrætter. Er den sky og bange for mennesker, kan det tyde på, at den er opvokset isoleret og med et minimum af menneskekontakt.

7. Køb aldrig en hvalp, hvis du er i tvivl.

Hvis det virker som om, at opdrætter er mere interesseret i at presse dig til at købe hvalpen end at klæde dig godt på til et liv med hund, skal du finde en anden opdrætter. Du bør altid få en købskontrakt i forbindelse med handlen, så du har dokumentation på, hvad du har købt.

8. Kontakt politiet eller Dyrenes Vagtcentral

Har du mistanke om, at der foregår noget ulovligt, eller ser du hunde, som er vanrøgtet eller ikke har det godt, skal du reagere på det. Kontakt politiet eller ring til Dyrenes Vagtcentral på 1812.

KILDE: Dyrenes Beskyttelse.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk