Muligheden for at sætte sit eget præg på alt fra kælder til kvist får mange mennesker til at bygge deres eget hus.
Men for at boligdrømmen kan gå i opfyldelse, skal der rigtig mange penge på bordet, og for de fleste mennesker vil det være den største investering i deres liv.
Derfor gælder det om at se sig godt for og ikke lade sig forblænde af drømmen.
For som DR’s forbrugerprogram Kontant i dag kan fortælle, kan det have enorme konsekvenser, hvis projektet kører skævt, eller byggefirmaet går konkurs.
Vær varsom med at betale forud
I det pågældende sager er kunderne blandt andet kommet i klemme, fordi de har forpligtet sig til at betale relativt store beløb forud.
- Jeg falder over, at man skal lægge en stor udbetaling på forhånd. Det er ikke billige huse, de bygger, og man skal betale ti procent af entreprisesummen, før man overhovedet får det første spadestik. Det vil jeg nødig, siger Elisabeth Hartlev, der advokat og ekspert i entreprisekontrakter.
Hun bemærker også, at kontrakterne er skruet sammen, så kunderne skal afregne i rater, efterhånden som byggeriet skrider frem.
- Raterne tilgodeser ofte byggefirmaerne mere end de tilgodeser bygherre, så man betaler mere, end man har fået for. Det er en stor ulempe i en branche, der indimellem rammes af konkurser, siger Elisabeth Hartlev.
I det konkrete tilfælde går entreprenøren netop konkurs, og de penge, kunderne har indbetalt, er højst sandsynlig tabt.
Elisabeth Hartlev ser helst, at man først betaler, når man får nøglerne til huset. Hun bakkes op af Ole Vedsted-Jakobsen, der er ekspert i byggerådgivning og boligkøb ved Videncenteret Bolius.
Han påpeger desuden, at man som kunde bør sikre sig at entreprenøren kan stille en bankgaranti.
- Som køber af et nyt parcelhus, vil jeg ikke turde at kaste mig ud i det, uden en garanti fra entreprenøren om, at han kan gennemføre byggeriet og ikke skal have penge på forhånd, siger Ole Vedsted-Jakobsen.
Accepterer du alligevel at betale i rater, bør du få en byggesagkyndige til at verificere, at du har fået det, du har betalt for.
Meget kan gå galt
Ifølge Bolius skal du som bygherre være opmærksom på følgende risikofaktorer i forbindelse med nybyggeri:
- •
Manglende eller ufuldstændig kontrakt med byggefirmaet eller manglende eller ufuldstændige aftaleforhold med arkitekten.
- •
Entreprenøren eller typehusfirmaet går konkurs.
- •
Store ekstraregninger.
- •
Byggesjusk.
- •
Fugtproblemer på grund af dårlig eller manglende afdækning af byggeri og materialer på byggepladsen.
- •
Dårlig materialekvalitet
- •
Dårlig tilsynsførende eller manglende eller ufuldstændige aftaleforhold med den tilsynsførende.
Undersøg firmaet grundigt
Vil du være på den sikre side, råder Bolius da også til, at du som privat bygherre allierer dig med en advokat.
Det er ikke gratis, men pengene kan være givet godt ud i sidste ende, da en boligadvokat kender branchen og kan tage højde for de nævnte risikofaktorer.
Ud over juridisk rådgivning ved indgåelse af kontrakten er der en række andre gode råd, som kan spare dig for mange penge og søvnløse nætter:
- •
Undersøg entreprenørens økonomi og få referencer fra andre, der har benyttet samme firma og se de huse, de har fået bygget.
- •
Få alt på skrift og gem alle aftaler og mails.
- •
Sørg for byggefaglig rådgivning fra en uvildig part under byggeriet.
- •
Sørg for at tegne en god byggeskadeforsikring.
Før du overtager huset og betaler den endelige regning, bør du sikre dig, at du er tilfreds med arbejdet, og at der ikke er væsentlige fejl og mangler.