Dine mobilopladere kan være livsfarlige

CE-mærkningen er utroværdig, og myndighedernes kontrol består af stikprøver.

Billedet her fra en brand i Odense i oktober, hvor en kortslutning i en mobiloplader startede branden.

Lige nu sidder masser af mobilopladere i stikkontakter og stikdåser rundt om i danske hjem klar til at lade vores telefoner op.

Opladerne ser umiddelbart ufarlige ud, og flertallet er tilmed CE-mærkede, så sikkerheden burde være i orden.

Men det er langt fra tilfældet.

De seneste tre år har Sikkerhedsstyrelsen ved stikprøver testet 25 opladere årligt. Hver gang har det vist sig, at over 40 procent af opladerne var farlige og måtte trækkes tilbage.

- Producenterne og importørerne har et stort problem i forhold til at efterleve reglerne. Der er så høje fejlrater, at forbrugerne ikke kan vide sig sikre, siger vicedirektør i Sikkerhedsstyrelsen Jan Møller Mikkelsen.

Det vil gå galt på et tidspunkt

DR’s forbrugerprogram, Kontant, har efterprøvet sikkerheden og købt 11 uoriginale opladere i tilfældige danske butikker og webshops.

Alle 11 er CE-mærkede, men ni af de 11 burde ikke være det, da de ikke lever op til sikkerheds- og mærkningskravene.

Fem opladere er direkte farlige, da de kan give stød eller bryde i brand.

- De dumper med et brag, siger Kim Boll, der er ingeniør og ejer af Bolls Rådgivnings- og Testcenter, der har specialiseret sig i at undersøge, om elektriske produkter lever op til CE-mærkningen.

Han har testet alle 11 opladere, dels for risikoen for kortslutning, dels for deres brandhæmmende egenskaber.

- Den er under lavmålet og decideret livsfarlig at bruge, siger Kim Boll om en oplader købt i detailkæden Normal.

Komponenter inde i opladeren sidder alt for tæt med stor risiko for at give stød.

- Det vil gå galt på et tidspunkt. Den vil give stød, og i yderste konsekvens kan det resultere i dødsfald, siger Kim Boll.

Også i forhold til brandhæmmende egenskaber dumper opladeren fra Normal.

- Den er absolut ikke brandhæmmende. Den er det modsatte: Plasten øger branden. Det er trist at se. Der er slet ikke styr på det produkt, lyder konklusionen fra Kim Boll.

Vi lægger os fladt ned

Hos Normal beklager administrerende direktør Torben Mouritsen den farlige oplader.

- Vi lægger os fladt ned i forhold til det testresultat, I præsenterer os for, og i forlængelse af det, fjerner vi alle opladere fra butikkerne og informerer vores kunder i butikkerne og på de sociale medier, siger han.

Normal skriver på emballagen, at opladeren er produceret for Normal. Dermed har firmaet producentansvar i forhold til at sikre sig, at dokumentationen er korrekt, men det har Normal ikke undersøgt.

- Vi har ikke foretaget os yderligere ud over at læne os op ad den dokumentation, vi har set fra leverandøren. Det er vores ansvar, og det løber vi ikke fra, siger Torben Mouritsen.

Coop stopper salget

Kim Boll advarer også mod en oplader købt i Kvickly og en købt på Mackabler.dk.

- Dem ville jeg ikke turde gå fra, hvis de sad i stikkontakten, lyder hans konklusion.

Coop beklager, at opladeren købt i Kvickly ikke lever op til kravene for CE-mærkede produkter.

- Forbrugerne skal være trygge, når de køber varer i vores butikker, og derfor har vi også stoppet salget og fjernet varerne fra vores butikker, siger kvalitetschef i Coop Malene Teller Blume.

Hun forklarer, at Coop fremover vil kræve, at opladere også testes her i landet i henhold til CE-mærkningen, før de kommer på hylderne, og så opfordrer hun myndighederne til at skærpe kontrollen.

- Vi kan aldrig helt undgå, at vi ender med sager, hvor produkterne ikke er i orden. Derfor opfordrer vi også myndighederne til at øge markedsovervågningen, for der kommer mange varer ind over grænserne fra Kina, siger hun.

Mackabler.dk ønsker ikke at medvirke, men i en mail til Kontant oplyser indehaveren, Jonathan Parisi, at firmaet har tilbagekaldt opladerne, stoppet salget, og at kunderne kan få pengene tilbage.

Mange farlige opladere derude

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen har de fundet 350 forskellige mobilopladere på markedet. Op mod 150 af dem kan være farlige for forbrugerne.

- Der er potentielt mange farlige opladere derude, siger Jan Møller Mikkelsen og anerkender, at CE-mærket ikke er en reel garanti for et sikkert produkt.

Sikkerhedsstyrelsen har mulighed for at politianmelde importører og forhandlere af farlige opladere, men til dato er der ikke udskrevet én eneste bøde på den baggrund.

- Det er mig bekendt ikke sket, siger Jan Møller Mikkelsen.

Importører og forhandlere har altså relativt frit spil, men Jan Møller Mikkelsen forklarer, at Sikkerhedsstyrelsen fremover vil se nærmere på muligheden for politianmeldelser ved gentagne lovovertrædelser.

- Hvis der skal andre sanktioner til, er det en politisk vurdering i forhold til den lovgivningsmæssige ramme, vi har i Danmark, siger han.