Få gode råd til at køre grønt og økonomisk

Hastighed, gearskift og dæktryk er tre af de ting, du skal være særligt opmærksom på

Søren Holten Jacobsen er ekspert i at køre langt på literen.

Kontant stiller denne uge skarpt på brændstoføkonomi, og hvor langt biler faktisk kører på literen.

Mange føler sig nemlig snydt, når deres bil ikke kører de kilometer på literen, som producenten har oplyst. Ifølge Søren Holten Jacobsen, som er chefinstruktør på FDM Sjællandsringen, er der flere ting, du som bilist kan gøre, for at køre mere miljøvenligt og økonomisk.

- Kørsel er utrolig meget vane, og hvis du har tillagt sig dårlige vaner, som ikke er energieffektive, skal du ændre dem. For det er ikke svære at køre grønt, og det gør, at du kører sikkert og brændstoføkonomisk. Hvis jeg sparer 10 procent brændstof, så sparer jeg også 10 procent i CO2-udledning, forklarer Søren Holten Jacobsen.

Stor afstand og konstant fart

For at sænke brændstofforbruget er der flere forskellige faktorer, der spiller ind. Søren Holten Jacobsen nævner fire tommelfingerregler, du skal være særligt opmærksom på, hvis du ønsker at køre grønt.

- Det er vigtigt, at du kører med stor afstand, så du kører i dit eget tempo og holder hastigheden konstant. En fartpilot er rigtig god til at holde hastigheden. Sørg for at kigge langt frem i trafikken og vær forudseende og opmærksom på de andre bilister, så behøver du fx ikke at stoppe op, når du skal dreje, siger Søren Holten Jacobsen.

Det er ikke kun vigtigt at holde stor afstand og kigge frem i trafikken. Farten er også væsentlig.

- Fart betyder meget fx på motorvej, hvor du må køre 130 km/t, da der er stor forskel på, om du kører 110 km/t eller 130 km/t. Hvis du her vælger at køre 110 km/t, kan du spare 20 procent brændstof. Det koster ligeledes meget i brændstof, hvis du ligger og speeder op og ned, siger Søren Holten Jacobsen.

Kør i det rigtige gear

Gearskifteindikatoren er din ultimative ven, hvis du vil køre miljøvenligt og økonomisk, da den fortæller præcis, hvornår du skal skifte gear. Så det er godt at sætte sig ind i, hvornår bilen kører optimalt, og det kan enten gearskifteindikatoren eller omdrejningstælleren oplyse.

- Ved dieselbiler skal du typisk skifte gear ved lavere omdrejninger end ved benzinbiler. De færreste er nok opmærksomme på det i dagligdagen, men bare det at køre i et forkert gear kan koste op mod 20 procent mere i brændstof, forklarer Søren Holten Jacobsen.

En anden væsentlig og ofte overset faktor er bilens dæktryk. Derfor har det stor betydning, at dæktrykket er afstemt. Det kan sammenlignes med at cykle, hvor du aldrig er i tvivl, hvis dækkene er flade eller mangler luft.

- Du kan ikke mærke det, men du bruger mere brændstof for at overvinde, at du kører med for lavt dæktryk, og det kan koste op til fem procent mere, hvis du kører med forkert dæktryk, siger Søren Holten Jacobsen.

Gode råd til miljøvenlig kørsel

  • Sørg for at vælge en brændstoføkonomisk model, når du køber bil.

  • Kør i højest mulige gear, da lavere omdrejninger forbedrer din brændstoføkonomi.

  • Undgå helst hårde opbremsninger ved at lette foden fra speederen i god tid før et rødt lys.

  • Undlad at koble ud, men lad i stedet motoren bremse i gear.

  • Hold gerne en konstant hastighed. Husk at du ved overhalinger ofte kun rykker et par pladser frem.

  • Sørg for at tjekke bilens dæktryk. Kørsel med blot 0,5 bar for lavt tryk betyder 2-3 procent mere brændstofforbrug samt større dækslid.

  • Undgå tomgang og stands motoren, mens du venter. Selv en ventetid på 30 sekunder giver mulighed for at spare brændstof.

  • Spar energi, mens du kører ved at slukke for fx el-bagruden, aircondition og sædevarmer, når du ikke har brug for det. De bruger alle unødig energi.

  • Hold afstand i trafikken, da en fornuftig afstand til forankørende gør det muligt at følge trafikken glidende.

  • En kold motor bruger mere brændstof end en varm. Overvej derfor en motorvarmer, da den gavner både miljø, komfort og bilens levetid.

Kilde: FDM.dk