Finanstilsynet advarer: Hold dig langt væk fra binære optioner

En dansk kvinde har tabt 1,3 mio. kr. på såkaldte binære optioner, og hun er blot én af titusindvis af ofre over hele verden, fortæller DR’s forbrugerprogram Kontant. Nu advarer Finanstilsynet i stærke vendinger mod det finansielle produkt.

Finanstilsynet advarer mod binære optioner

- Binære optioner er et meget spekulativt produkt, som har langt mere til fælles med lotteri end med investering. Det har også vist sig, at en række af udbyderne overtræder grundlæggende forbrugerregler. Derfor opfordrer vi forbrugerne til at holde sig væk.

Meningen er ikke til at tage fejl af i den advarsel, som Finanstilsynet sendte ud i slutningen af september.

- Det vigtigtste er at fortælle forbrugerne, at det her er rigtigt, rigtigt farligt, for er man først kommet i kløerne på dem (udbyderne af binære optiner, red.), er det rigtigt, rigtigt svært at få sine penge igen, siger Ulla Brøns Petersen, kontorchef i Finanstilsynet, til DR’s forbrugerprogram Kontant.

Man spiller på udbyderens hjemmeside

Binære optioner er kort fortalt et finansielt produkt, hvor kunden sætter penge direkte ind på en udbyders hjemmeside og skal gætte om for eksempel prisen på en aktie, valuta eller råvare stiger eller falder inden for en kort periode, helt ned til 60 sekunder. Udbyderen tjener kun penge, når kunderne taber.

Finanstilsynet har fået 10 henvendelser fra danskere, der har tabt penge på binære optioner. Klagerne handler om forskellige firmaer, og det mindste tab er på 50.000 kr. I de grelleste sager har to personer mistet henholdsvis 1,3 mio. kr. og 500.000 kr.

Men Finanstilsynet kan ikke hjælpe de utilfredse danske kunder. De fleste firmaer, der sælger binære optioner, er nemlig godkendt i Cypern og kan dermed sælge frit i det øvrige EU. Det gælder for eksempel det formentlig største af firmaerne, Banc de Binary, som har haft en hjemmeside på dansk og derfor skulle overholde lovgivningen i Danmark.

Kontant har talt med en dansk mand, som har tabt næsten en kvart million kroner på at spille på Banc de Binarys hjemmeside, men Finanstilsynet måtte sende ham videre til Cypern for at klage. Ifølge Finanstilsynet er der dog ikke et eneste eksempel på, at en kunde den vej har fået sine penge tilbage.

- Vi har en dialog med myndighederne i Cypern, men indtil videre har de ikke gjort noget, siger Ulla Brøns Petersen, kontorchef i Finanstilsynet.

Titusindvis af ofre

Ofrene for spil på binære optioner kan formentlig tælles i titusindvis over hele verden, og USA, Israel og Belgien har helt forbudt salg af binære optioner til egne statsborgere. Ifølge det amerikanske finanstilsyn, SEC, kan der i mange tilfælde endda være tale om bedrageri.

Flere andre lande som Frankrig, Storbritannien, Canada, Australien, New Zealand og senest altså Danmark advarer mod produktet.

- Hvorfor nøjes I med en advarsel på jeres hjemmeside. Hvorfor forbyder I det ikke ligesom for eksempel amerikanerne? - Hvis man effektivt skal forbyde noget, skal man også kunne håndhæve sådan et forbud. Og når man ikke har en virksomhed i Danmark, men sidder i Cypern, har vi ikke særligt gode midler til at håndhæve et forbud, lyder det fra Ulla Brøns Petersen, kontorchef i Finanstilsynet.

Man kan så undre sig over, at Belgien, der jo som bekendt også er en del af EU, også har indført et forbud mod salg af binære optioner. Men Ulla Brøns Petersen tvivler stærkt på, at belgierne vil være i stand til at håndhæve forbuddet.

Finanstilsynet vil nu henvende sig til den europæiske tilsynsmyndighed, ESMA, i et forsøg på at få myndighederne i Cypern til at gøre noget ved problemet med binære optioner.

Se hvordan det går i Tel Aviv, når Kontant forsøger at stille et af de ansvarlige firmaer til ansvar i aften på DR1 kl. 21:00.