Forbrugerrådet Tænk: Vi er ikke vilde med gavekort

Som forbruger investerer du dine penge i et foretagende, hvor du ikke har kontrol over, hvad der sker, lyder kritikken.

Har du et gavekort liggende i skuffen, er det en god idé at tjekke udløbsdatoen. Og selv om der måske er god tid til at få gavekortet brugt, bør du ikke vente for længe.

Du risikerer at stå i en situation, hvor gavekortet pludselig erklæres ugyldigt af forskellige årsager, og så kan det være svært at få det, du har krav på som forbruger.

DR’s forbrugerprogram Kontant modtager ofte henvendelser fra frustrerede forbrugere, der står med et gavekort, de ikke kan få lov at indløse.

Risikerer at gå konkurs

Flere af dem står i dag frem i programmet ”Fup-indsamlinger og falske gavekort” og fortæller om deres oplevelser med gavekort fra to selskaber, der slog sig op som formidlere af gavekort til hotel- og kroophold.

Folkene bag de to selskaber svindler med antallet af gavekort, som kroer og hoteller siden har været nødt til at erklære ugyldige, da de ellers risikerer at gå konkurs. I de pågældende sager er salget af gavekort sket til små erhvervsdrivende, og de er ikke omfattet af forbrugerbeskyttelsesloven.

Pengene tjenes på at gavekort ikke indløses

Men står du som privat forbruger i en lignende situation, kan det også være ganske besværligt at få det, du har krav på eller få dine penge retur, for det er ikke entydigt, hvem der har ansvaret.

- Normalt vil det være sådan, at du skal gøre krav gældende over for dem, hvor du har købt kortet, men det kommer an på den konkrete aftale, og hvad der står i gavekortet. Hvem har du kommunikeret med, og hvem har du betalt penge til. Det er en tilbagevendende problematik, at forbrugerne ikke får det ud af gavekortene, de havde forestillet sig, og det er en forretningsmodel, hvor der tjenes mange penge på, at gavekortene ikke indløses i sidste ende, siger seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk, Martha Nør Kjeldsen.

Du mister kontrol

Hun opfordrer derfor danske forbrugere til at tænke sig godt om, før de køber gavekort.

- I Forbrugerrådet Tænk er vi ikke vilde med gavekort. Hovedanken er, at du investerer dine penge i et foretagende, hvor du ikke har kontrol over, hvad der sker, fortæller Martha Nør Kjeldsen.

Går firmaet, restauranten eller kroen eksempelvis konkurs eller skifter ejer, vil værdien af dit gavekort ofte gå tabt.

Har du købt et gavekort, så se at få det brugt, lyder opfordringen fra Forbrugerrådet Tænk, der giver følgende råd til, hvad du skal tjekke:

  • Står det korrekte beløb eller den korrekte ydelse på kortet?

  • Er datoen for udstedelsen korrekt?

  • Hvornår er udløbsdatoen?

  • Er der andre begrænsninger på gavekortet?

  • Skal du bruge kvittering til at aktivere gavekortet? I så fald skal du huske at give eller få bonen med gavekortet.

Få mere information om dine rettigheder ved køb af gavekort her.