Forening samler ind til kræftramte børn men holder regnskabet skjult

Bidragydere undrer sig over, hvad pengene går til, og Indsamlingsnævnet har meldt foreningen til politiet

Alvorligt syge børn kalder på medfølelse og et ønske om at hjælpe. Heldigvis er der flere velgørende organisationer og foreninger, der samler ind og sørger for leg og gode oplevelser, så børnene og deres familier kan få et pusterum i en svær tid.

Men som Kontant kan fortælle i aften, er der også en forening, der påstår at samle penge ind til syge børn, men som ikke vil fortælle, hvor mange penge det er blevet til, og hvem pengene kommer til gode.

”Vi lytter til børnenes ønsker. Alle familier som har et barn med kræft, kan gennem vores ønske-formular indsende barnets ønske til os. Store som små, uanset størrelse eller omfang, så vil vi gøre alt hvad vi kan få at få ønsket opfyldt.”

Sådan skriver Foreningen for Danske Kræftramte Børn på deres hjemmeside. Men meget tyder på, at foreningen fokuserer mere på at samle penge ind end på at opfylde ønsker.

Kan ikke finde vedtægterne

Michael E. Larsen støtter foreningen med 5000 kroner i december 2016 gennem sit murerfirma. Men da de ringer ham op igen allerede en måned efter, bliver han skeptisk.

- De samtaler, jeg har haft med dem, har været dybt useriøse. Den ene dag tror jeg, de ringede til mig otte gange. De virker jo desperate, siger han.

Michael E. Larsen går derfor foreningen på klingen.

- Jeg spørger ind til deres vedtægter – hvor de står henne, og om de har nogen, og der får jeg svaret, at det ved han ikke, og han ved ikke, hvor man kan finde dem henne. Og det er jo lidt underligt, at du har en forening, og dem der skal sælge varen, de aner ikke, hvem der er deres ambassadør og kender heller ikke vedtægterne, siger han.

Savner gennemsigtighed

Murermesteren er ikke den eneste, der undrer sig. I Indsamlingsnævnet, der kontrollerer om de foreninger, der samler ind, overholder Indsamlingsloven, har de gennem længere tid holdt skarpt øje med Foreningen for Danske Kræftramte Børn.

- Jeg savner selvfølgelig den offentlige side, hvor deres vedtægter står og den offentlige side, hvor deres regnskaber står, så man ved, at pengene går til de rigtige, og hvem der står bag, siger formand for Indsamlingsnævnet, retspræsident Christian Lundblad.

Han vurderer, at foreningen udnytter et hul i lovgivningen, der fritager foreningen fra Indsamlingsloven, hvis den udelukkende samler ind blandt erhvervsdrivende.

- Det at lave en indsamling og sige ”vi samler kun ind blandt erhvervsdrivende” – det er jo ikke noget, vi ser normalt. Det betyder jo i den forstand, at der er noget, som ikke hører under vores system, og som på den måde er helt ureguleret. Så kan du lave indsamlinger, hvor ingen ved, hvad pengene går til, forklarer han.

Christian Lundblad frygter, at Foreningen for Danske Kræftramte Børn bryder loven.

- At misbruge et formål af den karakter det er jo totalt skadeligt for hele tanken om at samle ind. Vi frygter og tror, at loven her bliver overtrådt, og det er derfor, vi har politianmeldt dem, siger han.

Det er umenneskeligt

Tre af landets universitetshospitaler har modtaget lidt legetøj og nogle spil i sommeren 2016, men har ikke noget formelt samarbejde med foreningen. Ifølge Kontants oplysninger har foreningen indsamlet rigtig mange penge siden da. En tidligere medarbejder nævner beløb i størrelsen 15.000-20.000 kr. om dagen. Men det er svært at se, hvad pengene går til. Foreningen vil ikke selv lægge oplysningerne frem, og det er ikke muligt at be- eller afkræfte de få eksempler, foreningen skriver om på deres hjemmeside.

At foreningen på den måde omgås lovgivningen og ikke holder, hvad de lover, forarger Michael E. Larsen.

- Jeg bliver lovet, at de støtter børnene med rejser og biografture og legetøj. Hvis det ikke er rigtig, eller når det ikke er rigtig. Det er jo der, man står helt af. Det er umenneskeligt, og jeg kan ikke forstå, at man kan finde på det, siger han.

Vil ikke snakke med Kontant

Kontant forsøger at få en kommentar fra Foreningen for Danske Kræftramte Børn. Og vi er ikke de eneste. Ekstra Bladet og TV 2 Nord har tidligere fortalt om foreningen. Senest har også TV 2 Nyhederne og Jyllands-Posten bragt kritiske historier.

Foreningen har altså fået rigtig meget opmærksomhed på det seneste, og måske er det grunden til, at de ikke har lyst til at snakke med Kontant. Jakob Illeborg banker dog på alligevel, men folkene bag ønsker ikke at stille op til interview.

”Vi føler os udsat for en række anklager og beskyldninger fra dele af den danske presse. En lidt uheldig kombination af usande facts og en ærgerrig journalistisk søgen efter scoops og sensationelle historier, der påvirker foreningens arbejde og ry,” skriver de på deres hjemmeside.

Efter Kontant gik ind i sagen, har foreningen opdateret siden med flere historier om børn, og de skriver, at det er en anden forening, som ringer rundt og udgiver sig for at være dem.

FacebookTwitter