Fortvivlet datter: Far brugte 37.000 på falsk datingside

Folkene bag udnytter ensomme mænd, der leder efter kærlighed og selskab online.

- Det er røveri. Man narrer folk, og man stopper ikke, før bankbogen er tom.

Sådan beskriver en kvinde den fremgangsmåde, en datingside har brugt til at snyde hendes 75-årige far. Kvinden ønsker at være anonym af hensyn til sin far, som længe har ledt efter selskab og nye bekendtskaber efter en skilsmisse.

Han opretter blandt andet traditionelle kontaktannoncer i avisen, men uden held. Derfor prøver han lykken online og beder datteren om hjælp til det tekniske.

- Jeg vil gerne hjælpe ham. Han er ensom og vil gerne møde nogle mennesker. Nogen at gå i biografen med og nogen at hygge sig med, siger kvinden.

Julen ødelagt

Juleaften tilbringer far og datter sammen. Datteren spørger til farens oplevelser på datingsiden og bliver mistænksom, da han forklarer, at ingen af de kvinder, han skriver med, har tid til at mødes. Han fortæller også, at der ikke er noget fast abonnement, men at han betaler pr. besked, og så kommer det.

- Han siger han har brugt 37.000 kr. Jeg bliver simpelthen så vred på ham. At han ikke forstår, hvad der er gang i. Det er den værste jul, jeg nogensinde har haft, husker datteren.

De kvinder, hendes far tror, han chatter med, findes slet ikke, for han er gået i fælden på en falsk datingside, hvor såkaldte chatoperatører udgiver sig for at være interesserede kvinder og skriver søde og kærlige beskeder, for at mændene skal blive ved med at skrive.

Man ødelægger et andet menneske

På trods af datterens argumenter har faren stadig svært ved at se sandheden i øjnene, og det er svært for datteren at tale ham til fornuft.

- Han forstår det ikke helt, for når man ikke er en snyder selv, så er det svært at forstå. Og han er glad for opmærksomheden, så det er jo derfor, han ikke kan slippe det, forklarer hun.

De falske datingprofiler giver altså faren den opmærksomhed, han ikke fandt i de traditionelle kontaktannoncer. Og det er lige netop det falske håb om kontakt og nærvær, de såkaldte datingsider udnytter.

- Jeg synes, det er så umoralsk. Man ødelægger et andet menneske langsomt. Hans tillid til andre mennesker er jo brudt. Hvordan skal man kunne komme ud og møde mennesker, når man har været udsat for sådan noget her?

Farens oplevelser på online-datingmarkedet er desværre langt fra enestående.

DR’s forbrugerprogram Kontant følger sporet fra de danske sider til Amsterdam, hvor det viser sig, at de udspringer af et internationalt netværk med rod i pornoindustrien.

Se ”Kontant Special: Det store datingbedrag II” i aften 20.45 på DR1.