Fup-indsamlinger til velgørenhed og svindel med gavekort

Udspekulerede unge mænd svindler med gavekort til kroophold og påstår, at de samler penge ind til udsatte børn.

Et kro- eller hotelophold i det danske sommerland med god mad i hyggelige omgivelser lyder fristende, nu hvor coronakrisen har sat en brat stopper for al udenlandsk rejseaktivitet.

Men hvis opholdet er købt som et gavekort, kan det være slut, allerede før taskerne er pakket. Det oplevede Peter Sely, da han købte et ophold på Bredal Kro via firmaet Kongerigets Ophold.

- Jeg bliver kontaktet af en sælger fra Kongerigets Ophold, og han spørger mig, om jeg vil købe nogle gavekort. Han er meget overbevisende og forklarer mig om Bredal Kro og siger, at det er en gourmetoplevelse, og jeg kan få rabat, hvis jeg køber to gavekort, fortæller han.

Peter Selly køber to gavekort og inviterer kæresten på kroophold i anledning af sin fødselsdag, men de kommer aldrig af sted.

- Jeg ringer ned til Bredal Kro, men får at vide at der ikke er dækning på gavekortene. Det er totalt uærligt, siger han.

Risikerer at gå konkurs

På Bredal Kro er ejeren, Elkær Mathiassen, lige så ked af situationen. Han har indgået en aftale med Kongerigets Ophold om salg af gavekort til kroen. Ifølge aftalen skal Bredal Kro have 80 procent af indtægterne fra salget, men folkene bag Kongerigets ophold er løbet fra alle aftaler.

- De skylder os penge, og vi har sendt en regning til dem, men de vil ikke betale, fortæller Elkær Mathiassen.

Kroejeren har også opdaget, at gyldigheden på gavekortene er en anden end aftalt.

- Da jeg indløser de første gavekort, kan jeg se, at de ikke stemmer overens med det, vi har aftalt i kontrakten. Der står, at de er gyldige i 15 måneder, og jeg havde tydeligt sagt maks seks måneders gyldighed, fortæller han.

Da han ikke får penge for de solgte gavekort og ikke ved, hvor mange der er solgt, har Elkær Mathiassen ingen anden mulighed end at erklære gavekortene ugyldige, da han ellers risikerer at gå konkurs.

Bagmand: En kæmpe misforståelse

DR’s forbrugerprogram Kontant er gået ind i sagen for at finde ud af, hvem der står bag Kongerigets Ophold. Det viser sig, at svindlen har forbindelse til flere callcentre på den spanske sydkyst og ikke kun handler om gavekort.

Da Kontant og Elkær Mathiassen ringer til Kongerigets Ophold, er det en mand, der kalder sig Alexander Jensen, der tager telefonen. Han bekræfter, at han står bag selskabet, men han vil ikke kendes ved den aftale, der er indgået med Bredal Kro, da den ifølge ham er indgået med en person ved navn Kodjo Emil Yacobi, der ikke længere er i selskabet.

- Der er en kæmpe misforståelse i den kontrakt, du underskrev med Kodjo Emil. Jeg har ikke set kontrakten, før Kodjo stoppede, og det er ikke mig, du har lavet aftalen med, siger Alexander Jensen og afviser at betale Bredal Kro for de solgte gavekort.

Da Kontant efterfølgende kontakter Kodjo Emil Yacobi, erkender han at stå bag aftalen med Bredal Kro, men han påstår, at der siden er ændret i den.

- Der er lavet en fejl, så gavekortene har fået en gyldighed på 15 måneder. Det er en fejl, de lavede i Kongerigets Ophold, efter jeg var gået ud af selskabet, siger han.

Men lige meget hvad har Bredal Kro et berettiget krav mod Kongerigets Ophold, da aftalen er indgået med selskabet og ikke personerne bag, forklarer chefkonsulent i Dansk Erhverv, Henrik Lundgaard Sedenmark.

- Uanset, hvem der er direktør eller repræsenterer virksomheden, så er det de aftalevilkår, der gælder, siger han.

'Foreningen et bedre liv'

Kontant har også fået kontakt til en ung kvinde, der i en periode arbejdede for Alexander Jensen og Kodjo Emil Yacobi i deres callcenter i Spanien, og hun bekræfter, at de to drev firmaet sammen.

Når virksomheder donerede penge til foreningen, modtog de dette diplom som tak. (Foto: Kristian Nygaard Jakobsen DR)

- Det var noget, Kodjo og Alex startede, efter de mistede aftalen med et andet firma, der solgte gavekort. De ville gerne fortsætte med at sælge gavekort, da det var en lukrativ forretning, fortæller Andrea Bjerregaard.

Der blev dog ikke kun solgt gavekort til kro- og hotelophold. Makkerparret startede også Foreningen et bedre liv også kaldet Foreningen for Udsatte i Danmark, fortæller hun.

- Formålet var at støtte op om udsatte børn og unge i Danmark. Det var i hvert fald det indtryk, jeg fik. Men vi fik ikke rigtig en specifikation på, hvem pengene skulle gå til, siger Andrea Bjerregaard.

Alexander Jensen og Kodjo Emil Yacobi ville heller ikke selv stå i spidsen for foreningen og gik derfor til Patrick Trebbien Andersen, der også er bosat i Spanien.

- Alex - eller Ali, som han hedder - kom til mig og spurgte, om jeg ville være formand for den her forening, hvor de hjalp udsatte børn, og det sagde jeg ja til, fortæller han.

Kontant er kommet i besiddelse af en længere Facebook-korrespondance mellem de ledende medlemmer af foreningen, hvor uddrag kan ses her:

Som det fremgår, er foreningens spanske navn Muazaz Hijo sl., og ifølge det spanske virksomhedsregister er ejeren her Hayder Ali Balasim. Han er ifølge Patrick Trebbien Andersen identisk med Alexander Jensen.

Indsamling til børn 'gør det hele mere følsomt

Facebook-korrespondancen viser også, hvordan Kodjo Emil Yacobi, der på Facebook kalder sig Emil Emil, spiller en aktiv rolle i etableringen af Foreningen et bedre liv, og at han ligefrem spekulerer i indsamling til børn, da det ifølge ham ”gør det hele mere følsomt”.

Kodjo Emil Yacobi ved, hvad han taler om, når det kommer til velgørende indsamlinger. Han har tidligere drevet et callcenter i Spanien, der samlede penge ind til Foreningen for Danske Kræftramte Børn. Men som Kontant fortalte i 2017, gik kun en meget lille del af de indsamlede penge til kræftsyge børn.

Kodjo Emil Yacobi stod siden frem i Operation X, hvor han vedkendte sig sit ansvar i den sag og beklagede. Men nu er han altså i gang igen, og ligesom sidst kniber det med lysten til at sende pengene videre til de børn, der er samlet ind til.

- Vi hørte ikke om, at donationerne var gået nogen steder hen. Jeg gik ellers ud fra, at vi fik at vide, at nu var pengene gået til ture i Tivoli eller noget andet, fortæller Andrea Bjerregaard.

Det her er iskold beregning

Da det stod klart, at pengene ikke gik til de formål, de var tiltænkt, forlod Patrick Trebbien Andersen posten som formand.

- Jeg har det rigtig skidt med det. Det var ikke pointen, at vi skulle tjene penge på det. I hvert fald ikke for mit vedkommende. Jeg vil folk det bedste, og det troede jeg også, de ville. For vi kunne jo faktisk hjælpe nogle folk her, men det var de ikke interesseret i, siger han.

Alt tyder altså på, at Kongerigets Ophold og Foreningen et bedre liv alene har haft til formål at skrabe penge ind til Kodjo Emil Yacobi og Alexander Jensen. Det viser sig også, at pengene fra firmaet og foreningen er gået ind på samme bankkonto, og det vækker kritik i Indsamlernes Landsorganisation.

- Normalt vil vi jo sige, at en virksomhed og en forening skal være fuldstændig adskilt. Man må aldrig nogensinde være i tvivl om, hvad der sker med de penge, der er indsamlet til et godt formål. Så det her vil jeg umiddelbart sige er fuldstændig no-go. Og hvad Kongerigets Ophold har med Foreningen et bedre liv at gøre, det er jo meget, meget uklart, siger generalsekretær i Indsamlernes Landsorganisation, Mette Grovermann.

Hun har ikke meget til overs for det, der er foregået i Foreningen et bedre liv.

- Jeg synes, det er så forkasteligt. Det her er iskold beregning, siger hun.

Kodjo: Det er fuldstændig fucked op

Hverken Kodjo Emil Yacobi eller Alexander Jensen har ønsket at stille op til et tv-interview i Kontant. De vil heller ikke redegøre for, hvor de indsamlede penge er endt. Men over telefonen afviser de begge at være involveret i Foreningen et bedre liv på trods af den omfattende dokumentation.

- Jeg har aldrig snydt nogen eller taget penge, hvor jeg ikke skulle tage dem. Er du dum? Er du seriøst dum? Det er i hvert fald ikke mig. Det er vel Kodjo, er det ikke, siger en tydeligt ophidset Alexander Jensen.

Men Kodjo Emil Yacobi afviser også, at han skulle have et ansvar for det, der er foregået i Foreningen et bedre liv.

- Hvad fanden er det, du vil? Det er fuldstændig fucked op, den måde du begynder at ringe på. Jeg kunne forstå, hvis jeg havde lavet et eller andet fucked op, men det har jeg ikke, siger han.

Kongerigets Ophold har nu lukket deres hjemmeside, og selskabet er under tvangsopløsning.