Gode råd hvis du står til en registrering som dårlig betaler

Det gælder om at gøre indsigelse og samle dokumentation, forklarer advokat

Kontant handlede torsdag om Telenors kundeservice eller mangel på samme. Flere kunder fortalte, at de har modtaget rykkere og inkassovarsler for regninger, de har betalt, eller som er udskrevet på et fejlagtigt grundlag. Se udsendelsen her.

Frygten for at havne i RKI eller Debitor Registret som dårlig betaler kan holde mange vågne om natten. Særligt frustrerende er det, hvis det sker ved en fejl.

Gør indsigelse i en fart

Så gælder det om at holde hovedet koldt og få styr på dokumentationen. Det forklarer advokat Karsten N. Müller, der er formand for Danske Inkassoadvokater.

- Det er meget vigtigt, at man reagerer hurtigt og gør indsigelse, og det bør man gøre skriftligt, eller man bør sende en e-mail, hvor man bekræfter den telefonsamtale, man lige har haft med kreditor eller med et inkassobureau, for det er vigtigt, at man kan dokumentere sin indsigelse senere, siger Karsten N. Müller.

Indsigelsen skal gøre det klart, at du er uenig i kravet og ikke vil betale.

- Det budskab, der skal frem, er; jeg vil ikke betale, og det er jo rigtig klogt så at forklare, hvorfor man ikke vil betale, men man behøver ikke bruge et særligt sprog eller nogle særlige begreber eller henvise til bestemte paragraffer, siger Karsten N. Müller.

Gem altid en kopi

Indsigelsen er vigtig, hvis du senere får meddelelse om, at du er registreret i RKI.

- Du kan ikke være registreret i RKI, hvis du bestrider kravet, og det ikke er fastslået ved en dom eller på anden måde, siger Karsten N. Müller.

Husk derfor også at gemme en kopi af dine skriftlige henvendelser til kreditor eller inkassobureauet, da det er dokumentation for, at du har klaget.

Før du havner i RKI eller Debitor Registret, skal du have modtaget to rykkere pr. brev før din sidste advarsel, hvor der står, at du bliver registreret som dårlig betaler.

Flere økonomiske begrænsninger

Havner du i RKI eller Debitor Registret, har det følgende konsekvenser:

  • Du kan blive afvist, hvis du eksempelvis vil låne penge i din bank.

  • Du kan få nej til konto- og kreditkort samt telefonabonnementer.

  • Du kan blive forhindret i at købe ting på afbetaling.

  • Du risikerer at fx håndværkere nægter at udføre arbejde for dig.

Registreringen som dårlig betaler slettes først efter fem år, eller hvis gælden betales. Sørg for at få en kvittering, hvis du betaler gælden. Husk også at få firmaet til at slette dig hos RKI eller Debitor Registret, ellers risikerer du at blive stående i fem år.

Du kan kun blive registreret én gang for samme gæld, og det er virksomheden, der skal bevise, at registreringen er berettiget.