Gode råd: Sådan håndterer du dit kød korrekt

Du skal især være opmærksom på kødets temperatur og holde kød og grøntsager adskilt

Det er vigtigt, at håndtere sit kød korrekt, inden hakkekødet bliver til en saftig bøf på tallerkenen.

For som Kontant fortalte torsdag aften, kan det give maveonde og sågar livstruende sygdomme, hvis kødet er dårligt. Se programmet her.

Ifølge Lene Kjærgaard, som underviser i hygiejne på Slagteruddannelsen på Aarhus Tech, skal du være opmærksom fra det øjeblik, du tager kødet op ad køledisken.

- Når du transporterer kødet hjem, er det vigtigt, at det holdes køligt, så vi ikke temperaturbelaster det. Kødet må ikke blive for varmt og skal derfor direkte på køl, når du kommer hjem, forklarer hun.

Skal blive på køl

Men også under madlavningen skal du være opmærksom.

- Du skal opbevare kødet på køl indtil, du skal bruge det. Når kødet så kommer ud på køkkenbordet, er det vigtigt, at bordet er rent, og at du ikke bruger skåle eller skærebrætter, hvor der har været tilberedt grøntsager. Det er lige så vigtigt, at du har en god personlig hygiejne og vasker hænder grundigt, siger Lene Kjærgaard.

75 grader

Når kødet er på panden eller i ovnen, er det temperaturen, du skal holde øje med. Ved 75 grader dræbes alle mikroorganismer, og dermed undgår du, at blive syg af det kød, du spiser. Dog gælder forskellige regler.

- Hvis du tilbereder hele kødstykker, såsom en flæskesteg, behøver det ikke have en centrumstemperatur, der siger 75° C, da bakterierne ikke er i midten af kødet. Du skal sikre sig, at stegen udvendigt har rundet 75° C. Men med hakket kød er det en anden sag, da det har en kæmpe overflade, og der vil være mere vækst af mikroorganismer. Hvis du vil være helt sikker på, at bøffen er gennemstegt, skal den have en sluttemperatur over 75° C i midten, forklarer Lene Kjærgaard.

Syv råd til god hygiejne og håndtering af kød:

  • Bakterier er passive under 5° C, så husk at opbevare dit kød i køleskabet ved den rette temperatur.
  • Tag først kødet ud når du skal arbejde med det. Gør tilberedningen færdigt eller sæt kødet på køl, hvis du bliver afbrudt. Husk at fordoblet temperatur halverer holdbarheden.
  • Vask skærebrætter og knive grundigt efter brug.
  • Sørg for at holde madvarerne adskilt under madlavningen, så de rå varer ikke forurener de færdigtilberedte varer. Det er en god idé at have forskellige skærebrætter til kød og grønsager.
  • Bakteriernes vækstshastighed stiger med temperaturen, og der forekommer en markant stigning ved 18° C. Holdbarheden forringes derfor hurtigt i et varmt køkken eller bilens bagagerum.
  • Hold en god personlig hygiejne og vask derfor hænderne grundigt og ofte under madlavning. Sørg altid for at tage smykker af da der kan gemme sig skidt og snavs.
  • Virker kødet slimet, eller lugter det surt, er det ikke så friskt, som det bør være og skal kasseres.

Kilde: Danske Slagtermestre

KONTAKT REDAKTIONEN

Format: PNG, JPG, PDF, DOC og DOCX.
Max. 5 MB