GODE RÅD: Sådan undgår du telefonsælgere

Er du også træt af telefonsælgere? Så læs her, hvordan du undgår dem.

Mange har prøvet at blive ringet op af den ene telefonsælger efter den anden. Læs de gode råd om, hvordan du undgår at blive ringet op hele tiden. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Læs betingelserne


Når du deltager i en konkurrence på nettet, risikerer du samtidig at give dit samtykke til, at telefonsælgere fra mange forskellige firmaer og foreninger må kime dig ned døgnet rundt. Så sørg for at undersøge, hvilke betingelser der følger med konkurrencen, før du deltager.

De må kontakte dig uden din tilladelse
  • Firmaer med tilbud om bøger (kan undgås med robinsonlisten)
  • Aviser, ugeblade og tidsskrifter (kan undgås med robinsonlisten)
  • Forsikringer (kan undgås med robinsonlisten)
  • Redningstjenester, som for eksempel Falck (kan undgås med robinsonlisten)
  • Analyseinstitutter (kan ikke undgås)
  • Godtgørende foreninger – dog kun om medlemskab og ikke om økonomisk støtte. (kan ikke undgås)

Kend telefonsælgernes regler


Det er som udgangspunkt ulovligt for telefonsælgere fra private virksomheder at ringe til dig med mindre, du har givet dem din tilladelse til det. Det er derfor, der er nogle virksomheder, der lever af at indhente dine oplysninger og din tilladelse – for eksempel gennem konkurrencer på nettet. Når du oplever, at teleselskaber, elselskaber eller andre ringer til dig, er det altså fordi, du på en eller anden måde er kommet til at give dem tilladelse til det.


Du er som udgangspunkt nødt til at afmelde dig hos hver enkelt virksomhed enten mundtligt, når de kontakter dig, eller via en mail. Kontakter de dig igen efterfølgende, er det ulovligt, og så kan du anmelde det som SPAM til Forbrugerombudsmanden.

Virksomheden, der ringer til dig, har et juridisk ansvar for at fortælle dig, hvor og hvornår du har givet dem tilladelse til, at de må ringe til dig. For eksempel skal de kunne henvise til den specifikke konkurrence, hvis det var her, de fik dit nummer og din tilladelse. På den måde kan du finde frem til, hvem du har givet dine oplysninger og tilladelse til. Ved at få slettet dine oplysninger hos dette firma, sikrer du dig, at dine oplysninger ikke bliver solgt videre igen.

Robinsonlisten

På Borger.dk kan du tilmelde dig Robinsonlisten, der er en liste, hvor du gør det klart, at du ikke ønsker at blive kontaktet med tilbud på telefonen. Sådan kan du undgå opkald fra nogle af de virksomheder, som lovligt må kontakte dig uden en tilladelse. Analyseinstitutter og godtgørende foreninger må dog stadig ringe – disse kan du ikke undgå.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at selvom du er tilmeldt Robinsonlisten, så kan telefonsælgere ringe til dig, hvis du har givet dit samtykke til det. Her er du altså endnu engang nødt til at afmelde dig ved hver enkel virksomhed og hos det firma, hvor du afgav dit samtykke.

Se Kontant torsdag kl. 21 på DR1

Guiden du har ventet på.

Opslået af DR Nyheder på 11. februar 2016

KONTAKT REDAKTIONEN

Format: PNG, JPG, PDF, DOC og DOCX.
Max. 5 MB