Gode råd: Undgå svindel ved privat feriehusudlejning

Der kan være penge at spare ved at leje privat, men risikoen for at blive snydt følger med, og så kan pengene være tabt.

Når ferien nærmer sig, er det ærgerligt at opdage, at man er blevet snydt for den feriebolig, man har betalt for. (Foto: Knud Erik Christensen © KNUD ERIK CHRISTENSEN)

Når ferien skal planlægges, er der masser af fristende tilbud på nettet, og der kan være penge at spare ved at gå uden om bookingportaler og andre fordyrende mellemled.

Men som DR’s forbrugerprogram Kontant i dag fortæller, er det ikke uden risiko at leje og handle med private.

I programmet ’Fusk med ferieboligen’ fortæller en række forbrugere, hvordan de er blevet snydt ved leje af campingvogne og sommerhuse og for de fleste resulterede det i tabte penge og en ødelagt ferie.

Pas på pengene

Det kan være utrolig svært at få pengene tilbage, hvis de er overført direkte til udlejerens konto, fortæller formand for Forbrugerrådet Tænk Anja Philip.

- Lad altid være med at lave en kontooverførsel til private eller virksomheder, men brug kortbetaling, for så kan du få dine penge tilbage via banken, fortæller hun.

Hun opfordrer forbrugerne til at leje deres feriebolig ved erhvervsdrivende.

- Hvis man skal undgå svindel, er det bedste at handle med en erhvervsdrivende eller et veletableret firma, for når vi som forbrugere handler med en virksomhed, har vi nogle grundlæggende rettigheder, og der er regler for, hvordan det skal foregå, siger Anja Philip.

Samme opfordring kommer fra Dansk Camping Union, der opfordrer til, at man benytter en etableret udlejningsplatform, når man lejer via private.

- Så står pengene sikret, indtil du har holdt din ferie, og så handles der af. Hvis der så er en form for clinch i aftalen, så er forbrugeren beskyttet, siger formand for Dansk Camping Union Anne Vibeke Isaksen.

Tjek og undersøg

Vælger man alligevel at leje privat, er her en række råd til, hvordan man sikrer sig bedst muligt.

  • Det er en god idé at leje via sit netværk, hvor man selv eller en bekendt kender udlejeren og kan sige god for vedkommende. Det minimerer også risikoen for at blive snydt.

  • Kender du ikke udlejeren, bør du undersøge vedkommende grundigt. Tjek personen på nettet.

  • Tjek også hvornår opslaget, for det du vil leje, er lavet. Er det helt nyt, bør du være på vagt.

  • Spørg til forbrug af el, vand og varme.

  • Undersøg om betalingen kan ske ad flere gange - eventuelt med sidste rate, når du har fået nøglerne.

  • Sørg for at indgå en skriftlig aftale med udlejeren, så der er enighed om betingelserne.

Facebook
Twitter