GUIDE Skalsikring og nabohjælp: Sådan sikrer du dig bedst mod indbrud

Ingen evidens for, at alarmer virker afskrækkende på indbrudstyve. Få her de bedste råd til, hvordan du sikrer dit hjem.

Det Kriminalpræventive Råd og en skalsikringsekspert fortæller, hvordan du bedst holder indbrudstyvene væk. (© dr)

DRs forbrugermagasin Kontant kan onsdag afsløre, at Danmarks største alarmselskab benytter sig af tvivlsomme og aggressive markedsføringsstrategier.

Selskabet slår sig blandt andet op på at kunne gøre dit hjem sikrere med et alarmsystem. Men faktisk er der ingen videnskabelig evidens for, at det er rigtigt. Det fortæller Det Kriminalpræventive Råd.

- Det er ikke, fordi vi nødvendigvis kan afvise det eller be- eller afkræfte, at alarmer har en effekt. Der er bare ikke nogen solide studier, der kan sige, at alarmer virker afskrækkende på indbrudstyve, siger Ingrid Soldal Eriksen, der er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

Men hvordan sikrer man sig så bedst mod indbrud? Ifølge Det Kriminalpræventive Råd er der to ting, der virker bedre end alt andet: Aktiv nabohjælp og skalsikring af dit hus.

1

1. Aktiv nabohjælp

Antallet af indbrud herhjemme er på sit laveste i mange år. Danmark er dog stadig det land i Europa, hvor der begås flest indbrud per indbygger.

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd, er det allerbedste, du kan gøre for at være indbrudsforebyggende, at sørge for aktiv nabohjælp.

- Opmærksomme mennesker er det værste for indbrudstyven, siger Ingrid Soldal Eriksen.

Det samme angiver tyvene selv.

Det Kriminalpræventive Råd har spurgt 20 tidligere og nuværende indbrudstyve om, hvad der afholder dem fra at begå indbrud.

I undersøgelsen har rådet lavet en Top 10-liste over de forhold, som indbrudstyvene oftest angiver som de mest afskrækkende. Svar om mennesker i området optræder hele tre gange på listen, mens kendskabet til en alarm indtager en niendeplads.

- Det er den bedst tilgængelige viden, vi har på området. Så sig hej til din nabo og del viden på tværs af nabolaget – ikke kun med din nære nabo, men over hele nabolaget, opfordrer analytiker i rådet Ingrid Soldal Eriksen.

Du kan læse mere om, hvordan du og dine naboer danner det bedste nabohjælpsnetværk her.

I 2009, hvor antallet af indbrud herhjemme var på det højeste niveau siden 1979, blev der begået 48.670 indbrud. I 2018 var det tal faldet med over 40 procent til 29.015.

2

2. Skalsikring af dit hjem

Ifølge det Kriminalpræventive Råd bruger en tyv i gennemsnit fem minutter og højst 10 minutter på et indbrud, og det gælder derfor om at skalsikre huset og gøre det så besværligt som muligt for tyven at komme ind.

- Sørg for du har ordentlige låse, sørg for du har ordentlige vinduer, sørg for at holde hækken nede på et lavt niveau, så man kan kigge ind, råder Ingrid Soldal Eriksen.

En af dem, der ved, hvordan man sikrer huset, er sikringsekspert for Trygfonden og tidligere forebyggelsesspecialist i politiet Jørn Juhl Nielsen.

Han mener ikke, at en alarm er en væsentlig beskyttelse.

- Det kan give en falsk tryghed, hvis vi for eksempel taler om en designtyv, der kommer for at stjæle dit Ægget, gør det ikke så meget, at alarmen går, for han er inde og ude af dit hus på tredive sekunder, siger han.

Her viser Jørn Juhl Nielsen, hvordan han har sikret sit hjem.

Han råder til, at man i stedet går en tur rundt om sit hus og kigger på det, som om man var interesseret i at bryde ind.

Han har selv sikret vinduerne i sit hus med stålskruer i listerne og indenfor er vrideren på hoveddøren droppet og vinduerne og terrassedøren sikret med låse.

Og hækken er klippet ned, så naboerne kan holde øje med, om der er ubudne gæster.

- En anden god pointe er at sørge for, at man ikke kan løbe hele vejen rundt om huset uhindret, siger han.

Han har selv sat hegn op og sat sensorstyret lys op. Det er dog vigtigt at holde sig for øje, hvor det skal sættes op, fortæller Jørn Juhl Nielsen.

- Det skal være på forsiden, for gør man det på bagsiden af huset, hvor ingen kan se, er det bare godt arbejdslys til indbrudstyven, siger han.

Han mener, folk er for optagede af at forsikre sig i stedet for at sikre sig.

- Folk opdager først, når de har haft indbrud, at det, der var det væsentlige, var overtrædelsen af deres personlige sfære, og det kan for nogle mennesker være meget traumatiserende. Det kan man ikke forsikre sig mod, det skal man sikre sig mod, mener han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter