GUIDE Undgå syge hundehvalpe og store dyrlægeregninger

Vær opmærksom på prisen og følg otte simple råd, når du køber hund.

Sommerferien er lige om hjørnet, og har man planer om at anskaffe sig en hund, er ferier et godt tidspunkt, da der er god tid.

Men som DR’s forbrugerprogram Kontant gang på gang har fortalt, kan en billig hvalp hurtigt ende som et dyrt bekendtskab med en trist skæbne.

For at undgå det, er der en række forhold, du skal sikre dig, når du køber hund. Begynd med at finde ud af, hvad den typiske pris er for en hvalp af den race, du gerne vil købe. Når du efterfølgende ser på annoncer, bør du være varsom, hvis hvalpen er meget billig. Der er stor efterspørgsel på hunde, så det er ulogisk, hvis du kan få hvalpen til halv pris.

Når du har fundet en hvalp, du gerne vil købe, skal du sikre dig følgende:

1

Hvalpen skal være otte uger gammel

Det er afgørende for hvalpens videre mentale udvikling, at den tilbringer de først otte uger sammen med tæven, da den har brug for den stimulering og prægning, som tæven kan give.

2

Er den registreret i Dansk Hunderegister?

Hvalpen skal registreres, inden den er otte uger gammel, så ejeren til enhver tid kan spores, hvis hunden gør skade på dyr, mennesker eller ejendom eller bliver væk.

3

Tjek, at hvalpen er vaccineret og undersøgt

Det er vigtigt, at hvalpen er sundhedsundersøgt af en dyrlæge, inden du overtager den, så du er sikker på, at hundens almene sundhedstilstand er i orden. Der følger som udgangspunkt en sundhedsbog med fra dyrlægen, som du kan se hos opdrætteren inden købet.

4

Se hvalpen sammen med tæven

Du skal altid insistere på at se hvalpen sammen med tæven. Fald ikke for forklaringer om, at hun er stresset, hos dyrlæge eller ikke hjemme. Hvis opdrætteren er troværdig, vil du altid kunne få lov at se tæven. Ulovligt importerede hvalpe eller hvalpe fra hvalpefabrikker er ofte fjernet fra tæven for tidligt.

5

Se, hvor hvalpen er vokset op

Besøg opdrætter flere gange, så du kan danne dig et indtryk af, hvor og hvordan hvalpens opvækst har været. Tjek smiley og kontrolrapport på findhundesmiley.dk

6

Tjek, om hvalpen er tryg ved mennesker

Hvalpen skal være nysgerrig og opsøgende, når du ser den hos opdrætter. Er den sky og bange for mennesker, kan det tyde på, at den er opvokset isoleret og med et minimum af menneskekontakt.

7

Køb aldrig en hvalp, hvis du er i tvivl

Hvis det virker som om, at opdrætter er mere interesseret i at presse dig til at købe hvalpen end at klæde dig godt på til et liv med hund, skal du finde en anden opdrætter. Du bør altid få en købskontrakt i forbindelse med handlen, så du har dokumentation på, hvad du har købt.

8

Kontakt politiet eller Dyrenes Vagtcentral

Har du mistanke om, at der foregår noget ulovligt, eller ser du hunde, som er vanrøgtet eller ikke har det godt, skal du reagere på det. Kontakt politiet eller ring til Dyrenes Vagtcentral på 1812.

KILDE: Dyrenes Beskyttelse.