Hjælpepakke: Revisor laver fejl på fejl, men tager sig godt betalt

Corona er en god forretning for revisorbranchen, men for Lene Asbæk Nielsen er der ingen hjælp at hente.

Lene Asbæk Nielsen mistede 15.000 kroner og fik ingen penge fra hjælpepakken.

Da corona rammer Danmark i foråret, og Folketinget vedtager hjælpepakker for milliarder, bliver revisorerne tildelt rollen som dem, der skal forhindre snyd med offentlige midler og hjælpe de mange erhvervsdrivende, der pludselig mister deres forretningsgrundlag.

En af dem er Lene Asbæk Nielsen, der for få år siden startede som selvstændig psykoterapeut efter flere år som chef i erhvervslivet. Da landet lukker ned, må hun aflyse de fleste behandlinger.

- Jeg kan ikke have klienter ansigt til ansigt, så mange siger, at de hellere ville vente, til corona er overstået, fortæller Lene Asbæk Nielsen.

Det går hårdt ud over hendes firma, der før corona havde en årsomsætning på 300.000 kroner, så hun tager kontakt til revisionsfirmaet Beierholm for at få afklaret, om hun kan få penge fra hjælpepakkerne.

- Jeg siger til dem, at jeg har brug for deres hjælp til at vurdere, om det giver mening at søge, når jeg har så lille et indtægtsgrundlag, siger hun.

Beierholm beder Lene Asbæk Nielsen indsende forskellige oplysninger og dokumenter for at vurdere, om hun lever op til kravene og kan få del i hjælpepakken. Beierholm gør udtrykkeligt opmærksom på, at det skal afklares, inden de påbegynder arbejdet, da prisen for en revisorerklæring er relativt høj.

Hun indsender oplysninger og dokumenter, så Beierholm kan vurdere, om det kan svare sig for hende at gå videre med sagen.

- Jeg afventer en vurdering fra deres side, så jeg kan sige, at det vil jeg gerne, eller at det ikke giver mening for mig. Det er det, jeg tror, jeg venter på, fortæller hun.

Får regningen før aftalen er indgået

Men i stedet for vurderingen modtager Lene Asbæk Nielsen pludselig en regning fra Beierholm på 15.000 kroner.

Først seks dage senere kommer vurderingen, hvor Beierholm anslår, at hun kan søge om 4.000 kroner. Samtidig dækker staten 80 procent af Lene Asbæk Nielsens udgifter til Beierholm. Hun skal altså selv betale 20 procent af regningen, og når de er trukket fra de 4.000 kroner, vil hun stå tilbage med 1200 kroner fra hjælpepakken.

- Hvis det var blevet præsenteret for mig, havde jeg sagt stop. Det giver ingen mening, og det vil jeg ikke være med til, siger Lene Asbæk Nielsen, der er utilfreds med, at Beierholm sendte en regning, når de først skulle vurdere, om det overhovedet kunne betale sig for hende at få revisorfirmaets hjælp.

- Det synes jeg ikke er ordentligt, og derfor bliver jeg rigtig vred, siger hun.

Men revisorfirmaet mener ikke, der er noget at komme efter. I en mail gør partner i Beierholm Kasper Rabing Christensen det klart, at de fastholdt kravet.

- Han har gennemgået mailkorrespondancen og mener, at ydelsen er bestilt, og at de har leveret den ydelse, så jeg skal betale. Så beder jeg ham om at fremvise, hvor det er, jeg har bedt om den, for det har jeg ikke, siger hun.

Først en måned efter hun har fået regningen, sender Beierholm det aftalebrev, der skulle danne grundlag for det videre arbejde.

Men Kasper Rabing Christensen kører på og truer med at sende sagen til advokat, hvor det vil blive endnu dyrere på grund af advokatsalæret. Til sidst giver Lene Asbæk Nielsen op og betaler regningen.

- Jeg synes, det er modbydeligt, og jeg synes ikke, det er i orden, siger hun.

Fejl på fejl på fejl

Men sagen stopper ikke her, for Lene Asbæk Nielsen opdager endnu en fejl.

- De har angivet min omsætning helt forkert. De angiver den som momspligtig, og det er den ikke. Jeg er terapeut, så jeg betaler lønsumsafgift, og jeg er ikke momspligtig, fortælle hun.

Og da hun ansøger om penge fra hjælpepakken i håb om i det mindste at få dækket en del af revisorregningen, får hun afslag fra Erhvervsministeriet, fordi der er fejl i den såkaldte referenceperiode. Tre gange forsøger hun at få hjælp fra Beierholm, men uden held. Hun modtager blot svaret her:

- Som det er dig bekendt, holder jeg ferie. Men jeg har nu alligevel over en række dage modtaget tre mails fra dig, skriver Kasper Rabing Christensen og tilføjer, at det må vente, til han er tilbage fra ferie.

Lene Asbæk Nielsen og hendes mand går nu selv Beierholms beregninger igennem, og her opdager de en endnu større fejl. Det viser sig, at Lene slet ikke er berettiget til at søge hjælpepakken, og at det hele tiden har været meget usikkert, om hendes omsætningsnedgang ville være over de 35 procent, der kræves for at få del i hjælpepakken. Men den risiko nævner Beierholm aldrig.

- De starter med at skrive til mig, at de ikke sætter arbejdet i gang, medmindre de er helt sikre på, at jeg kommer igennem med min ansøgning. De skulle aldrig have sat gang i det her stykke arbejde, siger hun.

Lene Asbæk Nielsen står nu i en situation, hvor hun ikke får nogen penge fra hjælpepakken og selv hænger på hele regningen på 15.000 kroner fra Beierholm, der nægter at anerkende hendes kritikpunkter.

- De presser mig, truer mig, sætter mig en pistol for panden og siger, jeg skal betale for noget, jeg aldrig har bestilt. Og det er mig, der løber hele risikoen, og jeg sidder her bagefter, og kan ikke søge nogen penge, siger hun.

Efterlyser omhu og nøjagtighed

Kontant har gennemgået Lene Asbæk Nielsens sag med Per Kristensen, der er statsautoriseret revisor og bestyrelsesformand i Foreningen Danske Revisorer. Han mener ikke, Beierholm har været grundige nok i den pågældende sag.

- Med det, jeg har fået forelagt, mener jeg ikke, man har haft den omhu og nøjagtighed, der kræves, når man har takket ja til opgaven, siger Per Kristensen.

Han har desuden svært ved at se, hvordan behandlingen af Lene Asbæk Nielsens relativt beskedne sag kan ende i en regning på 15.000 kroner, og han mener, at Beierholm burde komme hende i møde.

- Da der har været fejl i sagen, og sagen også ender i en situation, hvor der ikke kan søges, så mener jeg, at det ville være rimeligt, at Beierholm og kunden satte sig sammen og fandt en løsning på det her, siger han.

Afviser al kritik

Beierholm er et af landets største revisorhuse med en årsomsætning på omkring en milliard kroner. Det er også det revisionsfirma, der har fået flest penge udbetalt fra staten i forbindelse med sagsbehandling til ansøgning af hjælpepakker under coronapandemien. Indtil nu har Beierholm fået udbetalt over 16,3 millioner kroner.

Kontant vil gerne vide, hvor mange af Beierholms kunder, der har fået afslag på deres ansøgning ligesom Lene Asbæk Nielsen, men Beierholm oplyser, at de ikke har det tal, da det er kunderne, der modtager afslaget.

Kontant har også talt med Kasper Rabing Christensen, der blankt afviser kritikken af det udførte revisorarbejde.

- Jeg mener på ingen måde, der er foregået noget forkert, og jeg mener heller ikke, at prisen er for høj. Jeg tror ikke, hun har haft med så mange revisorer at gøre før. Det var måske mit indtryk af hende, siger Kasper Rabing Christensen og henviser til Beierholms kommunikationschef, Uffe Thaarup.

Han besvarer ikke Kontant opkald, men sender i stedet en kort meddelelse.

- Jeg har nu haft lejlighed til at sætte mig ind i sagen og detaljerne omkring forløbet. Det er Beierholms politik, at vi ikke kommenterer på konkrete kundesager, skriver han.

Lene Asbæk Nielsen vil nu klage til Revisorankenævnet over Beierholms behandling.

- Vi sætter hjælpepakker i gang for at hjælpe små virksomheder, og så er det sådan nogle kolosser som Beierholm, der tjener penge på det. Det er ikke i orden, siger hun.