Hør optagelsen: Kødklister solgt ulovligt til danske restauranter

Mindst 12 danske restauranter har købt kødklister i Sverige via dansk mellemmand.

Kødklister er ikke tilladt i fødevareproduktion i Danmark. Hverken i kødindustrien eller restaurationsbranchen.

Alligevel har mindst 12 danske restauranter købt kødklister af mærket Activa de seneste år. Købet er sket hos det svenske firma Werners Gourmetservice via en dansk mellemmand.

DR’s forbrugerprogram Kontant forsøgte før sommerferien at købe Activa hos den danske mellemmand ved at foregive at købe ind til en nyåbnet restaurant.

- Vi må egentlig ikke sælge det. Så det du gør, når du får det hjem, er at pakke det ud og lægge det i noget neutral emballage. Så kan du bare sige, at det er proteinpulver, hvis fødevaremyndighederne kommer, lød beskeden fra mellemmanden Kristian i juni.

Det kan jeg sgu ikke lige huske

Men da Kontants vært, Jacob Kragelund, kontakter mellemmanden i august og spørger til Activa, er beskeden en helt anden.

- Du kan ikke købe det hos mig. Det er forbudt, og vi sælger det ikke i Danmark, siger han.

Konfronteret med det faktum at Kontant allerede har købt et kilo Activa af ham selv, svigter hukommelsen.

- Det kan jeg sgu ikke lige huske, lyder svaret, og mere har han ikke at sige.

- Jeg har ikke yderligere kommentarer. Kan du ikke sende en mail.

Fødevarestyrelsen: meget ubehageligt

Kontant sender en mail som aftalt og får svar direkte fra Werners Gourmetservice i Sverige.

Firmaet erkender at have solgt kødklister til de 12 restauranter, men ønsker ikke at oplyse, hvilke restauranter der er tale om. I en mail til Kontant garanterer Werners Gourmetservice, at de ikke længere vil sælge produktet til danske virksomheder eller restauranter.

Men sagen er ikke nødvendigvis lukket for det svenske firmas vedkommende.

- Det er meget ubehageligt, at kunder vejledes på den måde, og de giver indtryk af, at man kan bruge et ulovligt produkt i Danmark. Det er dybt alvorligt, og vi vil komme efter dem, der gør det, siger kontorchef for Kemi & Fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand.