Ingen tjekkede om tilskud blev udbetalt flere gange

Energiselskabernes brancheforening erkender, at der har været frit slag til at indberette og få udbetalt tilskud.

Kontrollen med indberetninger og udbetalinger af det energitilskud, som danske forbrugere betaler til over regningen fra energiselskaberne, viser sig nu at være særdeles mangelfuld.

Der ydes tilskud til energibesparende foranstaltninger i danske boliger som for eksempel isolering, udskiftning af vinduer og døre og installation af jordvarme, og solfangere.

Når arbejdet er udført, indberetter håndværkeren typisk energiforbedringen til et af de 500 danske energiselskaber, som udbetaler tilskuddet.

Umuligt at kontrollere

Men ingen har tjekket, om energiforbedringen indberettes til flere forskellige selskaber, og i adskillige tilfælde har selskaber udbetalt energitilskud for den samme energiforbedring mere end én gang. Det viser Kontants gennemgang af over 5.000 boliger, hvor der er udbetalt energitilskud.

- Det er faktisk et forhold, der er umuligt at kontrollere. Der er 500 forpligtede selskaber i den her ordning, og du kan ikke kontrollere, om en besparelse er afsat flere steder, siger Kamilla Thingvad, der er afdelingschef i energiselskabernes brancheforening, Dansk Energi.

Energistyrelsen har ikke tidligere stilet krav om, at energiselskaberne skulle samkøre, hvilke sager de udbetalte tilskud til. I teorien har en håndværker altså kunnet indberette og hente tilskud for en energiforbedring ved samtlige 500 selskaber.

Isoleringsfirma fralægger sig ansvaret

Et af de firmaer, der har indberettet og fået tilskud for den samme energiforbedring flere gange, er KLH Isolering på Sjælland.

Firmaet ønsker ikke at stille op til et interview om de fem konkrete sager, Kontant har fundet. Men i en skriftlig kommentar skriver virksomhedens direktør, Lotte Quist:

- Alle fem er indberetningsfejl, hvoraf de fire allerede for lang tid siden er blevet opdaget, rettet til EnergiFyn og tilskuddet tilbagebetalt. Når de fremgår af listen, ligger fejlen hos EnergiFyn for de fires vedkommende. Den sidste er en fejl, vi ikke tidligere har opdaget - men tak for at gøre os opmærksom på denne, skriver hun.

EnergiFyn, der har udbetalt tilskuddene, ønsker ikke at udtale sig til Kontant.

Vil tjekke sager fremadrettet

Efter Energiselskaberne er blevet opmærksom på problemet, vil de nu stramme op på kontrollen.

- Det vi gør i den nye aftale er at samkøre alle sager årligt for at se, om der er dobbeltsager, siger Kamilla Thingvad.

De 5.000 sager Kontant har gennemgået er blot en mindre del af det samlede antal sager, der har fået tilskud gennem Energispareordningen.

Sådan gjorde vi

  • Kontant har fået aktindsigt i 5.141 adresser hos Energistyrelsen, som har fået tilskud til at få isolering en tom hulmur. Adresserne stammer fra en række store energiselskaber blandt andet SEAS, Energi Fyn og Aarhus Affald Varme.

  • Efterfølgende har Kontant trukket oplysninger ud af BBR registret, så man kan se, hvornår boligerne er bygget. 719 boliger er bygget efter 1972. Det svarer til hver syvende. I 1973 trådte et bygningsreglement i kraft som forbød tomme hulmure, som kun forekom i meget særlige tilfælde.

  • For at tjekke om boligerne faktisk havde en tom hulmur har en uvildig rådgivende ingeniør undersøg ti boliger. I alle ti tilfælde var der isolering i forvejen, så der skulle ikke gives tilskud til en tom hulmur.

FacebookTwitter