Kay Hougaards livsfarlige kursus: Drop mad og lev af lys

Tidligere slagter og biludlejer, Kay Hougaard påstår, at han kan ernære sig udelukkende af lysets energi. Det tjener han nu penge på at lære andre. Læger kalder kuren livsfarlig.

Kay Hougaard er oprindeligt uddannet slagter. Nu er han alternativ behandler. Han siger selv, at han fik en åbenbaring. Læger kalder hans behandlingsformer for livsfarlige.

Mindfullness, healing, akupunktur og naturmedicin. Listen er lang.

Alternativ behandling og åndelig selvudvikling er i højsæde, og en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at over en million danskere har modtaget alternativ behandling inden for det seneste år.

Spørger man Kay Hougaard fra Aarhus, er det nye, at man nu kan leve - og ligefrem helbrede alvorlige sygdomme - hvis man stopper med at spise og drikke.

Sultekur forbundet til flere dødsfald

Fænomenet at ”leve af lys” startede i den vestlige verden i 1980- og 1990’ernes New Age miljø.

Forgangskvinden var australske ”Jasmuheen”, der påstod aldrig at spise, og hun skabte sig en lukrativ karriere ved salg af bøger, kurser og foredrag om emnet.

Jasmuheen blev afsløret i Australiens udgave af 60 minutes, hvor hun kollapsede efter fire døgn uden mad og drikke som følge af et forsøg.

Flere dødsfald er også blevet sat i direkte forbindelse med hendes ideer – senest i 2011, hvor en kvinde døde, da hun forsøgte at leve af lys.

Nu er livsfilosofien nået til Danmark.

Kay Hougaard: Jeg fik en åbenbaring

Kay Hougaard, der er tidligere slagter og gået konkurs med både IT og biludlejningsfirmaer, fik tre måneder efter sin sidste konkurs en fremragende ide.

Ifølge ham selv fik han et kald om at stoppe med at indtage føde og væske og i stedet ernære sig på lysets energi.

Nu mener Kay Hougaard, at han som den eneste kan aktivere et center i hjernen hos andre mennesker, så de også kan leve af lys i stedet for mad.

- Jeg fik en åbenbaring, hvor jeg stoppede med at spise. Og så vidste jeg bare, at jeg også skulle lære andre at kunne leve på lyset energi, siger Kay Hougaard.

Kay Hougaard: Læger ved ikke, hvad de taler om

Indtil videre skulle 200 mennesker have været på Kay Hougaards lysernæringskurser, der ligger i en prisleje fra 7.000 til 30.000 kroner, og han har specielle kursuspakker velegnet til børn og syge.

Kay Hougaard påstår blandt andet, at han kan hjælpe sine kursister med at slippe af med kræft, sclerose, hjertelidelser og diabetes.

- Læger ved ikke, hvad de taler om. På grund af kvaksalverloven må jeg jo ikke stå og sige, jeg kan alt muligt, men jeg kan i hvert fald hjælpe folk til, at de selv kan få det væk, siger han.

Selv mener Kay Hougaard, at han har opnået et ”åndeligt højere niveau”. Selv om han ikke behøver at spise for at overleve, gør han det dog alligevel engang imellem.

Den lokale bager og grillbar, siger, at de har Kay Hougaard som kunde, og han indrømmer også, at han til tider nupper en hotdog i svøb og noget mousserende vin.

Læge: Det er en livsfarlig kur

Lasse Thomas Edlev kontaktede Kontant, fordi han var bekymret for en bekendt, der gik på kurserne hos Kay Hougaard. Personen var svundet ind til skind og ben.

Kontant været i kontakt med flere kursister hos Kay Hougaard blandt andet en kvinde, der vejer 34 kilo og har et BMI på 12,9. En tilstand lægevidenskaben kalder for livsfarlig.

- Der er man ved at være i farezonen. Altså de folk, der er døde af sult, har typisk haft en BMI på 11 til 13 stykker, siger Jens Kondrup, der er professor og overlæge på Rigshospitalet Enæringsenhed.

Kay Hougaard: Det er folks eget valg

Ifølge Jens Kondrup lyder Kay Hougaards praksis umiddelbart som kvaksalveri. Han har svært ved at tro på, at man kan leve på lys i stedet for mad og vand, eftersom tidligere erfaringer viser, at mennesket kan gå i cirka to en halv måned uden mad.

Under en konflikt mellem England og Irland i 80'erne sultestrejkede 25 irere, og efter to en halv måned var en tredjedel af de sultestrejkende døde.

Kay Hougaard anerkender, at kursister i høj grad lytter til ham, men fralægger sig ansvaret for deres ve og vel. Han tror fuldt og fast på, at lysernæring er muligt, og det folks eget valg, hvorvidt de vil spise eller ej.

- Nu kan jeg jo ikke bestemme, hvornår folk de skal dø, og hvornår de ikke skal dø, siger Kay Hougaard.

Sundhedsstyrelsen vil have dokumentation

Sundhedsstyrelsen har til opgave at holde øje med, hvornår alternative behandlere går over stregen og behandler eller markedsfører uhensigtsmæssigt.

Man må ifølge kvaksalverloven ikke påstå at kunne og udøve helbredelse på områder, som er forbeholdt læger.

Sundhedsstyrelsen har derfor sendt Kay Hougaard et brev, hvori de beder ham dokumentere de påstande, han kommer med på sin hjemmeside.

Kay Haugaard skal også give en uddybende forklaring på de kurser, han tilbyder børn.

Se mere i Kontant torsdag aften klokken 21.00 på DR1.