Kontrol afslører ulovlig import af hunde

Hundene smugles ind i landet og sælges blandt andet fra rastepladser uden at være registreret og med falske papirer.

Billederne her er fra en grænsekontrol, hvor hunde fra Polen blev forsøgt smuglet ind i landet i en varevogn.

I kølvandet på en stribe voldsomme sager om vanrøgt af hunde, har politikere og myndigheder sat fokus på forholdene i forbindelse med handel og opdræt.

Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold har gennemført 36 kontroller hen over efteråret og kan blandt andet konstatere et vedvarende problem med ulovlig import af hunde.

- I kampagnen gav 42 procent af kontrollerne anledning til sanktioner. Det drejede sig primært om overtrædelse af lovgivningen om kommerciel indførsel af hunde til Danmark og om erhvervsmæssigt opdræt og handel med hunde, lyder konklusionen.

Smugles ind og sælges på rastepladser

Tina S. Nielsen er embedsdyrlæge i Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold og har været med på en del af de gennemførte kontroller.

- Den ulovlige import af hunde til Danmark er et stort problem. Vi har set eksempler på hunde, der ulovligt er smuglet ind over grænsen i biler, salg af hvalpe fra rastepladser, og hunde der bliver solgt med falske papirer, forklarer hun.

Fødevarestyrelsen er primært bekymret for de sundhedsmæssige konsekvenser af den ulovlige import.

- Den tilsyneladende omfattende internationale handel med og indførsel af hunde til Danmark kan udgøre en risiko for indførsel af en række alvorlige og smitsomme sygdomme, hedder det i rapporten.

Ved efterårets kontroller, der fandt sted i perioden fra 1. september til 30. november 2017, blev der primært fundet hunde fra Østeuropa. Konkret fandt kontrollanterne hunde fra Polen, Bosnien Hercegovina og Rumænien, der ikke var registreret i Danmark.

Antallet af sager stiger

Også Dyrenes Beskyttelse er bekymret over udviklingen. I 2017 registrerede foreningen 47 sager om hundehold, hvor der var mistanke om vanrøgt i forskellig grad. Det er dobbelt så mange som året før.

- Der kan være store økonomiske interesser forbundet med hvalpehandel, og bagmændene gør alt, hvad de kan for at undgå, at avlshundenes dårlige forhold bliver opdaget. Efterspørgslen er høj efter særlige racer og typer, og derfor kan hvalpene hurtigt sælges på det sorte marked, udtaler chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse, Jens Jokumsen i en pressemeddelelse.

DR’s forbrugerprogram Kontant afslørede før sommerferien flere danske hvalpefabrikker, hvor hunde blev opdrættet under kummerlige forhold. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) betegnede dengang hvalpefabrikkerne som noget ”forbandet svineri” og gjorde det klart, at myndighederne ville skærpe kontrollen og indføre en smiley-ordning for hundekenneler.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk