Kræftpatient: Jeg føler mig svigtet af systemet

432 kvinder er blevet screenet for sent for brystkræft. Nu kæmper flere af dem for at få erstatning, selvom de på forhånd føler sig afvist af Patienterstatningen. Det fortæller forbrugerprogrammet Kontant.

Hanne Fosmark fik konstateret kræft. Nu tror hun, at den diagnose måske kunne være blevet stillet hurtigere, hvis ikke hendes screening var blevet forsinket.

- Systemet har svigtet totalt. Jeg synes de gambler med ens liv.

Det er den følelse Hanne Fosmark sidder tilbage med, efter hun i sommer modtog et overraskkende brev fra Region Hovedstaden. I brevet står der, at Hanne Fosmark og 431 andre kvinder er blevet indkaldt for sent til deres screening for brystkræft, og at det derfor ikke kan udelukkes, at kræftsygdommen kunne være opdaget tidligere.

Den besked gør Hanne Fosmark urolig:

- Jeg fik konstateret kræft i den forreste lymfeknude, og måske kunne det have været undgået, hvis jeg var blevet screenet til tiden, fortæller hun.

I dag har Hanne Fosmark gennemgået kræftbehandling med stråling og fået bortopereret det ene bryst.

Tiden er afgørende

Hanne Fosmarks screening var cirka tre måneder forsinket, og det vides ikke med sikkerhed, hvilken forskel en tidligere screening ville have haft.

Men tre måneders forsinkelse er for lang tid. Det mener læge Iben Holten i Kræftens Bekæmpelse, som dagligt beskæftiger sig med screeningsprogrammer for kræftsygdomme.

- Vi ved, at tre måneders forsinkelse er for lang tid. Det kan betyde, at knuden når at sprede sig, og det er afgørende, at den ikke gør det. Spreder den sig først til lymfeknuderne i armhulen, så skal man til at operere dem også, forklarer Iben Holten.

Der er ingen udsigt til erstatning

Selvom forsinkelsen kan have haft betydning for Hanne Fosmarks sygdom, skal hun ikke forvente at få erstatning.

Normalt kan patienter, der mener, de har fået en skade i sundhedsvæsenet, klage til Patienterstatningen. Men i Hanne Fosmarks og de 431 andre kvinders tilfælde, har Patienterstatningen allerede på forhånd udtalt sig i Region Hovedstadens brev.

Her skriver Patienterstatningen, at kvinderne ikke skal regne med erstatning, fordi forsinkelserne skyldes ressourcemangel i Region Hovedstaden. Den udmelding skuffer Hanne Fosmark.

- Pengene betyder ikke noget i denne her sammenhæng, det er princippet i, at man bare negligerer en masse kvinder fuldstændigt, siger hun.

Jurister undrer sig

Natasja Balslev, jurist i Kræftens Bekæmpelse, mener ikke, at Region Hovedstaden kan undskylde sig med manglende ressourcer i den her sag.

Screeningerne for brystkræft er nemlig et tilbud, der er besluttet politisk og fastsat i Sundhedsloven.

- Vi har svært at forstå, hvorfor man skulle kunne undskylde sig med, at man ikke har penge til det, fordi det er en bunden opgave, og man har fået penge til at løse den, siger Natasja Balslev.

Hun bakkes op af erstatningsadvokat Søren Kroer.

- Ressourcemangel i offentlig erstatningsret er sådan en ventil, man kan bruge på nogle helt særlige områder, og noget man bruger i meget sjældne tilfælde, forklarer han.

Regionen kendte til forsinkelsen

Kontant har talt med Region Hovedstaden, der fastholder, at det var ressourcemangel, der var årsagen til forsinkelserne.

- Det hænger sammen med, at vi er meget pressede i vores sundhedsvæsen. Vi kører helt ude på kanten af, hvad vi kan præstere. Når vi så pludselig får en større tilslutning til vores screeningsprogram - hvilket jo er positivt - så kan vi simpelthen ikke følge med, siger koncerndirektør Svend Hartling fra Region Hovedstaden.

Tilbage i efteråret 2013 vidste Region Hovedstaden, at screeningerne blev forsinkede, men de valgte først at informere kvinderne, heriblandt Hanne Fosmark, næsten to år efter.

I Hanne Fosmarks tilfælde betød det, at hun allerede havde været gennem kræftbehandling og bortoperation af det ene bryst, da hun fik brev om forsinkelsen. Det skuffer hende, at hun ikke blev orienteret før.

- Man kunne i det mindste sende brev ud til de kvinder, det drejer sig om og skrive, at man ikke kan holde planen. Så havde man mulighed for at søge behandling på en privat klinik, siger Hanne Fosmark.

Det er Region Hovedstaden dog ikke enig helt i.

- Jeg er da ked af, hvis de gerne ville have vidst det før. Men jeg tror også, jeg vil kunne finde kvinder, som vil sige: ”jeg er da glad for, at jeg ikke skal belemres med breve fra hovedstaden i tide og utide,” siger Svend Hartling.

Se meget mere om de kræftramtes kvinders kamp for erstatning i Kontant torsdag aften klokken 21.00 på DR1.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk