Kræftramte Thomas blev behandlet med NanoKnife: ”Det har været katastrofalt”

Læger advarer mod eksperimentel behandling mod prostatakræft: Kan give komplikationer og tilbagefald.

De danske læger kan ikke længere tilbyde Thomas Schönbeck en operation, da han har fået for store skader efter behandlingen. (© dr)

Opdateret klokken 15.13 med faktaboks om behandlingen.

Et helvede.

Sådan beskriver Thomas Schönbeck de konsekvenser, en eksperimentel kræftbehandling har haft for ham.

Da Thomas Schönbeck blev ramt af prostatakræft, afsøgte han sine muligheder og faldt over en eksperimentel behandlingsform i Tyskland kaldet ”NanoKnife". En behandling, som hverken er godkendt eller anerkendt i Danmark – eller i Tyskland – til behandling af prostatakræft, men som skulle kunne kurere ham uden de store bivirkninger.

Men sådan skulle det ikke gå.

- Det med, at der ikke er nogen bivirkninger, kan jeg på ingen som helst måde bekræfte. Jeg har haft rigtig mange problemer og smerter i forbindelse med den behandling, jeg har fået, fortæller Thomas Schönbeck.

Thomas Schönbeck har fået permanente skader efter den eksperimentelle behandling. (© dr)

Fik ikke bugt med kræften

DR's forbrugermagasin Kontant kan onsdag afsløre, hvordan en falsk kræftlæge og hans firma Receptor Oncology tilbyder prostatakræft-patienter den samme behandling til en egenbetaling på over 200.000 kroner.

Det sker med løfter om, at behandlingen vil helbrede dem og give dem færre bivirkninger end de tilbud, der findes i det offentlige sundhedsvæsen.

Thomas Schönbecks vej til behandlingen var ikke gennem danske Receptor Oncology, men da han fik konstateret prostatakræft, fandt han selv en klinik i Tyskland, der tilbyder den samme NanoKnife-behandling.

Det er en behandling, der benytter elektriske impulser til at dræbe kræftceller, og som endte med at koste Thomas Schönbeck 130.000 kroner.

Og selvom det nu er fire år siden, lever han stadig med alvorlige bivirkninger og har både oplevet voldsomme smerter og problemer med at komme af med vandet.

- Jeg har været indlagt på skadestuen adskillige gange, fordi jeg ikke kan komme af med vandet. Det har været et helvede i visse situationer, altså det har været katastrofalt, siger han.

Værst af alt er det, at behandlingen ikke fik bugt med kræftsygdommen. Tværtimod.

- Desværre. Ikke nok med at mine kræftceller ikke er døde alle sammen, så er de faktisk også blevet mere alvorlige. Altså i skalering, siger han.

Flere patienter har oplevet komplikationer

Thomas Schönbeck står ikke alene. Hans læge i Danmark, Henrik Jakobsen, der er overlæge på Urologisk Afdeling på Herlev Hospital, fortæller, at de har flere patienter, som er kommet tilbage fra Tyskland efter en NanoKnife-behandling mod prostatakræft, og som både oplever komplikationer og tilbagefald.

- Dels er det komplikationer, som betyder, at patienten jo selvfølgelig har nogle gener, som er ganske væsentlige. Og dels nogle komplikationer, som gør det vanskeligt for os at vælge en behandlingsmetode, som kan fjerne den sidste del af kræften, fortæller Henrik Jakobsen.

Det er også tilfældet for Thomas Schönbeck. Her har NanoKnife-behandlingen nemlig forårsaget permanente skader på både lukkemuskel og urinrør. Skader, som også har ødelagt hans potens.

- NanoKnife-behandlingen går jo ud på at dræbe celler. Den dræber prostataceller, men den kan også dræbe rask væv. Det vil sige, at lukkemusklen har taget skade, og når en muskel tager skade, bliver den omdannet til arvæv. Arvæv kan ikke trække sig sammen, og en muskel skal kunne trække sig sammen for at kunne fungere, forklarer overlæge Henrik Jakobsen.

- Samtidig er der kommet en forsnævring af urinrøret, som gør, at Thomas må føre et kateter op flere gange om dagen for at holde det åbent, forklarer han.

Læger tør ikke længere operere Thomas Schönbeck

De danske læger kan derfor ikke længere tilbyde Thomas Schönbeck en operation mod hans prostatakræft, selvom sygdommen er forværret.

- Vi kunne fjerne prostata og sædblærerne, men vi er bange for, at lukkemuskelfunktionen er så dårlig, at Thomas vil blive permanent utæt.

Også Rigshospitalet fortæller, at de har fået prostatakræftpatienter hjem fra Tyskland med de samme bivirkninger.

Derfor advarer de danske læger mod den eksperimentelle prostatakræftbehandling, og Styrelsen for Patientsikkerhed har påbudt det danske firma Receptor Oncology at stoppe den vildledende markedsføring af kræftbehandlingen.

Manden bag virksomheden, Heino Frederiksen, har ikke ønsket at udtale sig til DR om, hvorfor han reklamerer for, at behandlingen er bivirkningsfri, men hjemmesiden er nu under opdatering.

Thomas Schönbeck håber bare, at folk har den nødvendige viden om de mulige bivirkninger ved behandlingen, inden de tager imod den.

- Selvfølgelig skal man vide, hvad konsekvenserne er, siger han.

Tidligere på måneden meldte Lægeforeningen ud, at de ønsker et tilsyn, der kan gribe ind, hvis en alternativ behandler lover, at bestemte metoder kan kurere kræft eller andre alvorlige sygdomme uden dokumentation.

Du kan læse mere om Receptor Oncology og Heino Frederiksens rådgivning i artiklen her.

Se programmet ”Kontant: Den falske kræftlæge” i aften på DR 1 klokken 21.55.