Kræmmere falbyder farligt legetøj

Alt fra skadeligt laserlys til rangler der kan kvæle børn langes over disken. Myndighederne erkender manglende kontrol.

Kræmmermarkeder tiltrækker hvert år tusindvis af danskere på jagt efter gode tilbud.

Kræmmerne har teltene fulde af varer, og der pruttes livligt om prisen. Legetøj er der også masser af, og det er fristende at stikke ungerne det, de peger på, når prisen er i bund.

Men desværre risikerer du, at sikkerheden er fulgt med ned.

Det viser en stikprøve, DR’s forbrugerprogram Kontant har lavet på dette års Vorbassemarked.

Risiko for kvælning

Ekspert i legetøjssikkerhed ved Forbrugerlaboratoriet, Torben Foged, er en tur rundt i legetøjsboderne på det traditionsrige marked, og allerede i den første bod finder han rangler, hvor der er problemer med skaftet.

- Det er så tyndt, at det kan glide ned i halsen på et barn, der leger med den, og det er jo en rangle, så den kan man sagtens finde på at give til små børn, så det er farligt, siger han.

På laboratoriet viser han med al tydelighed, hvad problemet er:

Øjenskader og ætsning

Tilbage på markedet står Torben Foged kort efter med en laserlygte.

- Det er ikke mærket som legetøj, og det vil den heller ikke kunne leve op til, for det er et klasse-to-laser, og det betyder, at det er så kraftigt et laser, at hvis et barn kigger ind i det i et kvart sekund, kan der opstå skader i øjet.

Torben Foged finder også flere fidget spinnere i boderne på kræmmermarkedet – blandt andet en der kan lyse. Tilbage i laboratoriet viser det sig, at batteriet er alt for nemt at pille ud:

- Hvis et barn sluger knapcellebatterier, og det sætter sig i halsen eller andre steder i de indre systemer, kan det frigive syre som begynder at ætse, og det kan altså blive en temmelig alvorlig ætsning, siger Torben Foged.

Han er overrasket over, hvor meget farligt legetøj, han finder på markedet.

- Jeg kan faktisk ikke huske, jeg har set et eneste legetøj, som bare som minimum har været mærket fuldstændig, som det skulle. Mærkningen er en ting, det kan være en fodfejl, og det gør ikke nødvendigvis legetøjet farligt, men jeg har også fundet en del, som er direkte farligt. Det er altså ikke betryggende. Personligt synes jeg, det er bekymrende, siger han.

Ønsker ikke at medvirke

Vorbassemarked har som arrangør ikke noget ansvar for de varer, der sælges. Det er alene kræmmernes ansvar, at det legetøj de langer over disken lever op til sikkerhedskravene på området.

Kontant har spurgt kræmmerne, hvorfor de sælger legetøj, der ikke overholder gældende sikkerhedskrav, og hvorfor de ikke kontrollerer deres varer. Ingen af kræmmerne har ønsket at svare på kritikken eller medvirke i Kontant.

- Formentlig er der jo brug for et vist pres fra myndighedernes til at ændre på sådan nogle ting. Det, der skal til er, at Sikkerhedsstyrelsen er endnu mere aktive på markedspladserne i forhold til legetøj, siger Torben Foged.

Har ikke kørt kontrol

Sikkerhedsstyrelsen ønsker ikke at udtale sig til TV, men har sendt en mail til Kontant:

- Vi har ikke kørt kontrol på danske kræmmermarkeder og har ikke fået anmeldelser ind om salg af farligt legetøj på markeder. Det, som Kontant bringer på banen her, vil vi kigge nærmere på, for det er en alvorlig sag, hvis der sælges farligt legetøj, skriver Sikkerhedsstyrelsen.

I forhold til det legetøj Torben Foged fandt på Vorbassemarked, skriver styrelsen videre

- Vi kan ikke udtale os konkret om det legetøj, Kontant har testet, fordi vi ikke har set det. Men vi vil selvfølgelig meget gerne have mulighed for at kigge materialet igennem og eventuelt tage sagen op som en anmeldelse. Det er under ingen omstændigheder i orden, hvis kræmmere eller andre sælger farligt legetøj. Og er der solgt ulovligt legetøj, så er det noget, vi ser på med stor alvor.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk