Kuldsejlet byggefirma efterlader kunder i halvfærdige huse

M2Home indgik kontrakter for millioner, men lukkede før et eneste hus stod færdigt.

Anders Ingemann står på en tom byggegrund uden for Næstved. På nuværende tidspunkt skulle hans nybyggede hus ligge her, men entreprisefirmaet M2Home, som skulle bygge huset, er i dag gået konkurs.

- M2Home er rigtig dygtige til at levere drømme, men de fuldfører ikke noget, siger han.

Anders Ingemann og hans kæreste vælger ellers M2Home, fordi entreprisefirmaet fra Aalborg fremstår tjekket og professionelt.

- M2Home har bare en klar plan for, hvad de kan give os, og det har de andre ikke, fortæller Anders Ingemann.

På overfladen ser alt da også godt ud, da M2Home går i luften i januar 2020, som det fremgår af jobopslaget her:

”Det er vores klare vision at være kendt og anerkendt som den virksomhed, der skaber, udvikler og bygger markedets mest markante og bæredygtige boliger, hvor nøgleord som arkitektur, miljø, funktionalitet og økonomi er i højsæde,” står der i opslaget, hvor M2Home søger arkitekter og bygningskonstruktører.

I teksten her fra Youtube forklarer M2Home, hvordan selskabet er opstået og lover kunderne en god og positiv oplevelse. (Foto: © DR Nyheder)

I markedsføringsmateriale rettet mod potentielle kunder forklarer M2Home, at selskabet er solidt funderet indenfor byggeriet og opstået i et samarbejde mellem entreprenøren KN-byg, arkitektfirmaet M2Plus og træelementfirmaet Sips Nordic, med en tredjedel til hver.

Tvunget til at flytte ind

Allerede en måned efter opstarten indgår M2Home de første af en stribe kontrakter med forventningsfulde bygherrer, der glæder sig til at realisere deres boligdrømme.

- Vi skal bygge et bæredygtigt hus. Der er flere kvadratmeter for pengene, og så sælger de det på, at det kan være færdigt på hundrede dage, fortæller Julie Steen Andersen, der sammen med kæresten Roham Behrouz indgår en kontrakt med M2Home om et byggeri i Søndersø på Fyn.

Da tegningerne og de nødvendige tilladelser er på plads, går byggeriet i gang, og parret skal efter planen overtage deres nye hus i oktober 2020. Men så begynder problemerne. Byggeriet skrider langsomt frem og går i perioder helt i stå.

Månederne går, og 1. marts 2021 - et halvt år efter huset skulle være færdigt - må parret nødtvungent flytte ind i et halvfærdigt hus med deres to små børn, da de ikke har andre steder at bo.

- Jeg er så gal, frustreret og ked af det, fordi vi står og skal flytte ind, men der er ikke vand i huset, fortæller Julie Steen Andersen.

Grafikken til venstre viser tegningen fra M2Home, mens billedet til højre viser, hvordan det endte. Træk i pilene for at sammenligne. (Foto: © Grafik, M2Concept / Foto: © Jens Kolding, DR Nyheder)

M2Home bygger aldrig huset færdigt, for ni dage senere – 10. marts 2021 – udtræder ledelsen og den samlede bestyrelse pludselig af selskabet og indleder dermed tvangsopløsning og konkurs.

På det tidspunkt har M2Home indgået kontrakter på byggerier for over 20 millioner kroner, og den kollektive fratrædelse kaster selskabets kunder ud i et kaos af bekymringer med halvfærdige huse, tomme byggegrunde og store økonomiske tab, som vil forfølge dem resten af livet.

Kunde: Det er et mareridt

For Julie Steen Andersen stopper historien bare ikke her. For hendes forældre, Elin og Kristian Steen Andersen, har også entreret med M2Home.

De har solgt deres gård efter et langt arbejdsliv for at bygge et nyt hus tæt på børn og børnebørn i Søndersø. Da de skriver under, fremstår M2Home fortsat som et veldrevet firma, men som i de øvrige sager kører projektet af sporet, og kommunikationen med M2Home halter gevaldigt.

Ægteparrets frustrationer tager til, og om formiddagen den 10. marts kører de den lange vej fra Fyn til M2Homes hovedsæde i Aalborg for at få afklaret, om selskabet har tænkt sig at færdiggøre byggeriet?

- Vi kører derop og spørger, hvad meningen er, og hvorfor der ikke sker noget, siger Elin Andersen.

På mødet forklarer M2Homes direktør, Lene Starcke, at de har haft en række udfordringer, men hun lover, at M2Home nok skal bygge huset færdigt. De beroligende ord falder altså få timer før, hun selv og den øvrige bestyrelse fratræder alle poster og de facto opløser selskabet.

- Det er et mareridt, og det er jo direkte løgn, når hun siger, at de nok skal lave det færdigt, og så fratræder samme dag, siger Kristian Steen Andersen.

I tillæg til den kaotiske proces er husets konstruktion ikke sikret godt nok mod regnen, så i dag har det halvfærdige byggeri massive fugtskader.

- Vi har hyret en ekstern ekspert, som siger, at der er fugt i konstruktionen, og huset skal rives ned. Vi snakker om en ekstraudgift på mellem en halv og en hel million kroner, fortæller Kristian Steen Andersen.

Elin og Kristian Steen Andersen midt i det drømmehus, der endte som et mareridt.

Kontant har talt med adskillige kunder hos M2Home, og de fortæller samstemmende om forløb, hvor alt kan lade sig gøre i den indledende fase. Så snart kontrakterne er underskrevet går tingene imidlertid mere eller mindre i stå.

Kontrakterne er samtidig skruet sammen, så kunderne i de fleste tilfælde betaler ti procent forud. Penge der højst sandsynlig er tabt, da selskabet går konkurs.

- Vi har betalt 380.000 kroner for at kigge på en tom byggegrund, og den har vi kigget på i et år, fortæller Anders Ingemann.

Bestyrelsen melder pas

Spørgsmålet er, hvad der er gået galt, og hvordan M2Home kan gå konkurs på bare 15 måneder i et marked, hvor købeklare kunder står i kø for at bygge huse til adskillige millioner?

Kontant har gennem længere tid forsøgt at finde svaret, men bestyrelsen i det kuldsejlede selskab har ikke haft megen lyst til at forklare sig.

- Jeg aner ikke, hvad der er foregået, siger bestyrelsesmedlem Thomas Elholm Wehner, der er medejer af træelementfirmaet Sips Nordic og var med til at grundlægge M2Home.

Men er det ikke mærkeligt at sidde i en bestyrelse uden at vide, hvad der foregår?

- Det er desværre ikke noget, jeg gider udtale mig om her, lyder svaret.

Kenneth Nielsen, der ejer og driver tømrerfirmaet KN Byg, sad også i bestyrelsen i M2Home, men han afviser at have haft indsigt i selskabets økonomi.

- Jeg har ikke været en del af økonomien, og jeg har aldrig haft adgang til banken. Der er kun én, der har haft adgang, og det er vores direktør, siger han.

De to bestyrelsesmedlemmer understreger i øvrigt, at deres engagement i M2Home går via deres personlige holdingselskaber og ikke deres respektive firmaer.

Direktør: Hvor svært kan det være at bygge et skide hus?

Pilen peger altså på direktør Lene Starcke, så Kontant ringer hende op for at høre, hvor pengene er blevet af.

- De er blevet brugt på at betale håndværkere. Der er ikke flere penge. Historien endte jo på en træls måde, og vi blev overfaktureret. Det er jo også en katastrofe for os, siger direktøren.

Kan du forstå, at det også har været en katastrofe for kunderne?

- Det kan jeg da. Vi ville så gerne gøre noget godt for alle de her kunder, og vi tænkte; hvor svært kan det være at bygge et skide hus, siger hun.

I går først konkurs i marts. Hvorfor bliver de første huse ikke færdige i oktober året før?

- Det ved jeg ikke. Jeg tegner og designer.

Men du er direktør i firmaet?

- Det ved jeg godt, men det skal et firma jo have, siger Lene Starcke.

Hun hævder at have gjort alt, hvad der står i hendes magt for at hjælpe kunderne videre, men det billede har flere af dem svært ved at genkende. I Anders Ingemanns tilfælde består hjælpen i en henvisning til en anden entreprenør, hvor huset ville blive omkring en million kroner dyrere.

- M2Home er rendt fra et kæmpemæssigt ansvar, for de har overhovedet ikke hjulpet os, siger Anders Ingemann.

Elin og Kristian Steen Andersen har slet ikke hørt fra M2Home, selv om ledelsen lovede at hjælpe dem videre.

- Vi troede jo, de ville gøre noget, men det har de ikke gjort, siger Kristian Steen Andersen.