Kunder vildledt ved biludlejning

Mange lokkes af voldsomt lave priser, men presses til at tegne ekstra og ofte unødvendige forsikringer ved afhentning.

Ezatollah og Aija Azadi føler sig snydt af Goldcar.

Ezatollah og Aija Azadi har mange gode minder fra deres sommerferie i Spanien i juli.

Men de fortryder, at de lejede bil hos udlejningsfirmaet Goldcar.

- Jeg tænker ikke på pengene længere. Jeg tænker først og fremmest på, at vi er blevet snydt, og at andre bliver snydt, siger Ezatollah Azadi.

Familien lejer bilen hjemmefra og køber forsikring til, så alt det praktiske er klaret på forhånd.

Da de lander i lufthavnen i Murcia er det sent, det er varmt og børnene er sultne, så familien vil gerne videre i en fart. Men da de vil hente nøglerne til lejebilen hos udlejningsselskabet Goldcar, får de at vide, at deres forsikringer ikke gælder hos dem.

- Jeg spørger hvorfor, og han siger, at det ikke er deres forsikring, og de kender ikke den forsikring, vi har, så vi skal tegne en forsikring hos Goldcar til 260 Euro, fortæller Aija Azadi.

- Det vil vi ikke. Vi har købt en forsikring, så hvorfor skal vi købe en til, siger hun.

Faktisk er familien allerede dobbeltforsikret, da de - ud over den forsikring, de købte, da de lejede bilen - også er forsikret via deres rejseforsikring.

Må lægge over 10.000 kr. i depositum

Ekspedienten hos Goldcar åbner nu for en anden mulighed. I stedet for at købe selskabets forsikringer, kan de lægge et depositum på 1400 Euro – over 10.000 kr. Han lover, at familien får pengene retur, hvis de afleverer bilen uden skader.

Det accepterer familien Azadi og kører fra lufthavnen uvidende om de problemer, der venter forude, og som mange andre Goldcar-kunder også har været igennem.

Goldcar har flere gange været i myndighedernes søgelys. I 2017 blev selskabet pålagt bøder fra de italienske konkurrencemyndigheder på 15 mio. kr. på grund af aggressiv markedsføring af deres forsikringer og vildledning af kunderne. Og i 2018 fik selskabet igen en bøde. Denne gang på fem mio. kr. og igen begrundet i aggressive forretningsmetoder.

Også hos Forbruger Europa, der hjælper forbrugere på tværs af grænser, lyser Goldcar op i bunken af klagesager. Hele 20 procent af klagerne vedrørende billeje de seneste fem vedrører det spanske selskab.

Men når først forbrugerne har skrevet under på en aftale, er det meget svært selv for Forbruger Europa at stille noget op. Skriver de ikke under, står de i en lufthavn og kan ikke komme videre.

- Det er rigtig svært at hjælpe folk bagefter. Det er jo det tætteste, de fleste af os kommer på en gidselsituation. Det er pest eller kolera, og vi har ikke andre gode råd end at forsøge at undgå at komme dertil, siger Lars Arent, leder i Forbruger Europa.

Pludselig er bilen beskadiget

Familien Azadi tror, at alt er godt, da de efter en uges ferie returnerer bilen til Goldcar og får en kvittering for, at den er afleveret uden skader.

Familien Azadi har papirer på, at bilen er afleveret uden skader, men blev alligevel trukket 4200 kr.

De bliver samtidig lovet, at de får det fulde depositum tilbage. Men hjemme i Danmark opdager Aija Azadi, at der mangler 4200 kr.

- Vi ringer til Goldcar og får at vide, at de har fundet nogle skader foran på bilen. Men vi har jo papir på, at bilen er afleveret uden skader, siger Aija Azadi.

Familien får at vide, at de kan sende en skriftlig klage.

Goldcar har siden erkendt, at der er begået fejl i Ezatollah og Aija Azadis tilfælde og selskabet har lovet, at familien vil få deres penge tilbage. Det er endnu ikke sket.

Og familien fra Nordjylland er ikke alene. Jakob Illeborg møder andre danske forbrugere, der har haft lignende oplevelser, og han forsøger at få et svar fra Goldcar.

Se ”Kontant: Snydt af biludlejeren” i aften 21.00 på DR1

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk