Kvinde levede af lys og døde

Kræftsyg kvinde eksperimenterede med at leve af lys i stedet for mad. Hun døde for få måneder siden efter fire ugers faste. Den historie fortæller Kontant på DR1 torsdag aften.

Margurithe døde, efter hun havde fastet i flere uger. Hendes søn fortæller historien om moderens død til Kontants vært, Jakob Illeborg.

Gennem flere år havde Margurithe i perioder eksperimenteret med at leve af lysets energi i stedet for mad. Hendes sidste forsøg på det skete samtidig med en begyndende kræftsygdom.

Det var hendes søn, der fandt hende død.

- Da jeg kom forbi en dag, var der bare ikke noget liv. Hun lå død inde i stuen. Hun var helt udmagret. Det var forfærdeligt. Der ramlede hele min verden. Det var helt skrækkeligt, siger sønnen, som ønsker at være anonym.

Margurithe havde ikke spist i fire uger op til sin død. Hun havde tidligere overlevet en tilsvarende periode uden mad.

Men denne gang var hun altså også syg. Kvindens søn tror, at sulte-kuren var medvirkende til hendes død.

- Efter hvad politiet og lægen siger, så har hun haft noget begyndende kræft. Og kombineret med det her, så har det højst sandsynligt været medvirkende til, at hun er død af det, siger sønnen.

Overlæge: Lysernæring er livsfarlig

Margurithe, der var i 60’erne, var inspireret af en filosofi, der går ud på at stoppe med spise og i stedet leve af lysets energi.

I øjeblikket udbyder den alternative behandler fra Aarhus, Kay Hougaard, kurser i, hvordan man kan lære at leve af lys. Et kursuskoncept som DR1-forbrugermagasinet Kontant torsdag aften undersøger nærmere.

Margurithe har ikke været på sådan et kursus hos Kay Hougaard, men hun har været til hans foredrag. Og hendes søn har fundet nogle af behandlerens artikler i morens hjem.

Ideen om helt at opgive mad og i stedet leve af lys er livsfarlig, siger professor og overlæge Jens Kondrup. Man kan cirka leve to en halv måned uden mad.

- Det ved vi fra nogle irere, der sultestrejkede, under konflikten mellem England og Irland i 80'erne. 25 begyndte at sultestrejke, og efter to en halv måned var en tredjedel af dem døde, siger Jens Kondrup til Kontant.

Søn: Det bør stoppes

Mere end 200 danskere skulle have været på kursus i at leve af lys hos Kay Hougaard. Kurser der koster mellem 7.000- 30.000 kroner.

Margurithes søn er forfærdet over, at lysernæring er et populært fænomen, som man betaler for at komme på kursus i.

- Der er ikke brug for, at der er flere, der eksperimenterer med det og kommer galt af sted. Det vil være forfærdeligt, siger sønnen til Kontant.

Kay Hougaard: Man skal tage et kursus

DR1s forbrugerprogram Kontant har talt med Kay Hougaard og spurgt ham til farerne ved at leve af lys i stedet for mad.

Han siger, at det er gået galt for Margurithe, fordi hun eksperimenterede på egen hånd og gik uden om hans eget kursuscenter.

Margurithe fulgte de her principper?

- Jamen, det er ikke noget med et princip. Hvis hun ikke har været på kursus her, så kan du ikke gøre det, svarer Kay Hougaard

Så grunden til, at Margurihte døde var måske, fordi hun ikke gik igennem dig?

- Ja, hvis hun var stoppet med at spise, ja så dør du da, konstaterer Kay Hougaard.

Se mere om lysernæring og de kurser, som Kay Hougaard tilbyder både børn og voksne, torsdag klokken 21.00 på DR1.

FacebookTwitter