Lenette faldt ned ad trappen og endte i forsikringsstrid

Lenette Ernebjerg måtte ud i et længere klageforløb med sit forsikringsselskab om speciallægeerklæring.

Lenette Ernebjerg var hårdt medtaget efter faldulykken, der ændrede hendes liv.

- Jeg vil ikke finde mig i, at jeg bliver udstillet som psykisk ustabil, og at mine smerter vil forsvinde, ved at jeg går til psykolog.

Sådan siger Lenette Ernebjerg, når hun tænker tilbage på det forløb, hun har været igennem med sit forsikringsselskab, efter hendes liv ændrede sig brat en tidlig morgen i november 2016.

Her finder hendes datter hende for foden af trappen i familiens hjem. Hun ligger blødende i

fosterstilling
med store, åbne sår i hovedet, efter hun er faldet ned ad trappen.

Lenette Ernebjerg kommer sig efterfølgende på hospitalet, men ulykken betyder, at hun ikke længere kan passe sit arbejde, og Viborg Kommune vurderer, at skaderne er så alvorlige, at de tildeler hende førtidspension.

Hos Tryg Forsikring bliver hun mødt med forståelse i første omgang.

- De er gode til at lytte og siger, at det er et kæmpe traume, jeg har oplevet og været ude for, siger Lenette Ernebjerg.

Alt ændrer sig hos speciallægen

Til brug for vurdering af mén-graden skal der udarbejdes en speciallægeerklæring, og her benytter Lenette Ernebjerg den speciallæge i neurokirurgi, som Tryg Forsikring anbefaler. Det fortryder hun efterfølgende.

- Speciallægen skriver, at jeg ikke virker så smertepåvirket, som jeg giver udtryk for. Jeg er smilende og velsoigneret og

veltalende
, så hun kan ikke forstå, at jeg har så stor hovedpine og så store smerter, siger Lenette Ernebjerg.

Hun mener ikke, at speciallægen forstår, hvad det er, hun har været igennem, og hvordan det påvirker hende fysisk.

- Hun fejlfortolker mig fuldstændig. Ud fra det, jeg fortæller hende, danner hun sin egen mening om mig, og i konklusionen siger hun: Du er bare psykisk ustabil, så gå til en psykolog, så får du det godt, siger Lenette Ernebjerg.

Speciallægen anbefaler et psykologforløb i speciallægeerklæringen til Tryg Forsikring, der inddrager

erklæringen
i sagsbehandlingen og fastsætter Lenette Ernebjergs mén-grad til 20 procent.

Lenette Ernebjerg har opgivet sit job som buschauffør og er i dag førtidspensionist.

Ekspert: Lægen er uden for sit fagområde

Men Tryg Forsikring bør ikke inddrage lægens konklusioner vedrørende Lenette Ernebjergs psykiske tilstand, da det ligger uden for en neurokirurgs fagområde. Det siger speciallæge i neurokirurgi Svend Erik Børgesen, der har mange års erfaring med vurdering af blandt andet hovedskader.

- Du skal selvfølgelig være meget grundig i din indsamling af data og beskrive, hvad der har været forinden, hvad skete der, hvordan var behandlingsforløbet, og hvordan er tilstanden så nu. Men man skal ikke som speciallæge i neurokirurgi skrive noget om psykiske sammenhænge og depression. Det skal man holde sig fra, siger Svend Erik Børgesen.

Den pågældende speciallæge har ikke ønsket at stille op til interview i Kontant, men skadechef i Tryg Forsikring Karina Engel mener godt, at en speciallæge i neurokirurgi kan redegøre for psykiske lidelser.

- Når man har gener før ulykken, er vi nødt til at kigge på dem og se, hvilke gener der så er efter ulykken. Det mener jeg godt, en læge kan udtale sig om her. Hun kortlægger og påpeger, at der har været gener forud for ulykken, siger Karina Engel og understreger, at kunderne til hver en tid kan sige nej til den speciallæge, forsikringsselskabet anbefaler.

Lenette Ernebjerg hyrer efterfølgende en advokat, der hjælper hende med en klagesag, og efter yderligere fem måneders sagsbehandling vælger Tryg Forsikring at hæve mén-graden til 25 procent. Hun får en erstatning på 250.000 kr.

- Det handler ikke om penge. Det handler om at blive accepteret som en, der har taget skade efter en hjernerystelse, siger Lenette Ernebjerg.

Facebook
Twitter