Lille firma føler sig afpresset af Trustpilot

Camilla Rude er utilfreds med, at Trustpilot prøvede at hverve hendes firma som kunde samtidig med, at der skete mystiske ting med hendes anmeldelser. Hun følte sig presset til at betale, fortæller hun til DR’s forbrugermagasin Kontant.

Camilla Rude er medejer af en skønhedsklinik, og da klinikken er ikke særlig stor, er den sårbar over for brugeranmeldelser. Hun er utilfreds med den måde, som Trustpilot har behandlet hende på.

Camilla Rude er medejer af en skønhedsklinik på Frederiksberg ved København. Klinikken er ikke særlig stor og derfor sårbar over for brugeranmeldelser. Hun er utilfreds med den måde, som Trustpilot har behandlet hende på:

- Jeg tror altså, at Trustpilot kan presse rigtigt mange virksomheder, som er i min situation, fordi man gerne vil gøre alt for at undgå de grimme anmeldelser, siger Camilla Rude til DR’s forbrugermagasin Kontant.

Frustrationen knytter sig især til to sæt af anmeldelser, som Klinik Rude fik på sin Trustpilot-profil. For at opveje et par negative anmeldelser på Trustpilot, som Camilla Rude ikke kunne genkende, opfordrede hun sine kunder til at anmelde klinikken på en dag, hvor hun og hendes personale fik meget ros. Det gav en række positive anmeldelser og betød også, at hendes samlede score – altså den gennemsnitlige vurdering - blev trukket gevaldigt op.

Alle kan skrive en anmeldelse på Trustpilot og give en virksomhed fra en til fem stjerner. På den baggrund udregner Trustpilot en gennemsnitlig karaktér på en skala fra et til 10 - også kaldet en score eller rating. Trustpilot er dansk og kun ni år gammelt.

Tegn på fusk

Trustpilot ville ikke godkende syv af de positive anmeldelser af Camilla Rudes firma Klinik Rude, fordi der var ”stærke indikationer” på, at de var skrevet fra samme enhed. Dermed skulle der være tegn på fusk, men det afviser én af de glade kunder.

- Jeg sad hjemme, gik ind på Trustpilot og skrev denne her anmeldelse, fordi jeg syntes, at det var ganske naturligt efter en god behandling. Jeg deler ikke min computer med andre, siger Camilla Gad Krogsgaard.

Hun sendte Trustpilot en bekræftelse på sin booking hos klinikken og et link til en blog, hun har skrevet om behandlingen, med billeder af sit ansigt før og efter. Alligevel blev anmeldelsen afvist. Først efter hårdt pres fra begge kvinder lagde Trustpilot anmeldelsen på. De seks andre positive anmeldelser kom aldrig på.

- Efter den her oplevelse bruger jeg ikke Trustpilot længere, og jeg anbefaler ved Gud heller ikke mine kunder at bruge det, lyder det fra Camilla Gad Krogsgaard, der er partner i et netbureau.

Sunket pande

Halvanden måned senere kom der pludselig fire stærkt negative anmeldelser af Klinik Rude. Her blev hendes receptionist beskyldt for at tilbyde rabatter, hvis man imødekommer hans tilnærmelser. En kunde beskrev ”en pande, der er sunket ned i øjnene på mig”. En anden skrev, at ”mine læber er blevet helt skæve, og min anden venindes øjenbryn er helt asymmetriske.” Klinik Rude blev beskyldt for at være en ”polsk amatørklinik” og for ikke at have den lovpligtige patientforsikring. Alle påstande afvises pure af Camilla Rude.

Screendump af en af de negative anmeldelser, som Camilla Rude modtog på Trustpilot (© Danmarks Radio)

Anmeldelserne kom på, selv om der ifølge Trustpilot var ”stærke indikationer” på, at de også var skrevet på samme enhed. Altså det samme argument, som Trustpilot brugte til at afvise syv af de positive anmeldelser. Trustpilots forklaring til Kontant er, at der var flere andre forhold, der spillede ind, ud over, at anmeldelserne skulle være skrevet på samme enhed.

De lå der nogle dage, før de blev fjernet af Trustpilot. Men Camilla Rude mener, at de kan hænge sammen med, at Trustpilot på samme tid ihærdigt forsøger at få hende til at blive kunde:

- Der følte jeg jo, at det var en form for straf fra Trustpilots side. Om ikke andet så at de ladet dem komme på og ladet dem stå.

Påpeger de er venner

Trustpilot skrev også til Camilla Rude, at hun er venner med både Camilla Gad Krogsgaard og de seks andre glade kunder, der får deres anmeldelser afvist. Hun kunne ikke få at vide, hvem de seks afviste anmeldere er, men hun er veninde med Camilla Gad Krogsgaard.

- Det burde være fuldstændigt ligegyldigt. Altså muligvis har de været inde og kigge på min Facebook. Det synes jeg da er virkeligt ubehageligt at vide, siger Camilla Rude, der har ret i, at det er ligegyldigt, fordi man ifølge Trustpilots egne regler gerne må anmelde en vens firma så længe, at købsoplevelsen er ægte.

Trustpilot beklager over for Kontant, at det overhovedet blev påpeget over for hende.

Camilla Rude skrev i slutningen af november en blog om sin frustration over for Trustpilot. Bagefter fik hun rigtigt mange støttende mails og kommentarer fra andre små firmaer, der fortalte om lignende oplevelser.

Behandling efter bogen

Men ifølge Trustpilot er behandlingen af Camilla Rude foregået efter bogen.

- Jeg er rigtigt ked af, at hun føler sig presset, for vi ønsker bestemt ikke at tvinge nogen til at blive kunde hos Trustpilot. Vi har undersøgt sagen til bunds, og det viser sig faktisk, at den er et udtryk for, at vores system fungerer rigtigt godt, siger Mathilde Lykke Bülow til Kontant.

Se mere om Trustpilot i Kontant torsdag kl. 21 på DR1.