Livsfarligt legetøj solgt i Danmark

Test afslører, at et af de ultrapopulære segboards er decideret livsfarligt at anvende.

På det bagerste segboard kan man se tydelige spor efter, det brød i brand. (© (c) DR)

- Jeg ville nok pakke det sammen og gå ned og få pengene tilbage, da det er et decideret livsfarligt produkt at anvende.

Sådan lyder dommen fra Kim Boll, da han tester et segboard, som forbrugerprogrammet Kontant har købt i Danmark og bedt ham om at undersøge.

Kim Boll har arbejdet næsten 30 år med el-sikkerhed og CE-mærkning af elektroniske produkter, og ifølge ham er der flere alvorlige problemer med produktet.

Batteriet kan gå i brand

- Når batteriet har stået i lidt over fire minutter og trukket 1000 watt, så ser det allerede sådan her ud, siger Kim Boll og viser batteriet, hvor den omkringsluttende blå plastik er smeltet.

Ifølge ham er der ingen tvivl om, at der ville opstå en kortslutning i batteriet, hvis han fortsatte med at presse batteriet.

Kim Boll har desuden undersøgt om det plastikkabinet, der sidder rundt om batteriet, er brandhæmmende, så en brand i det mindste ikke vil udvikle sig, hvis der sker en kortslutning i batteriet. Men det er det ikke.

- Man kan sige, det er som at lægge mere brænde på et bål, konkluderer Kim Boll.

Oplader er livsfarlig

Kim Bolll har også undersøgt opladeren til segboardet, og det viser sig, at kravene til isoleringen ikke er opfyldt.

- Det er en meget alvorlig fejl på sådan et produkt, som det her, for det er med dødelig udgang, hvis man er rigtig uheldig.

Det skyldes, at man kan blive udsat for stød, når man bruger den.

- De fleste af os vil opleve en meget ubehagelig nærmest krampeagtig følelse og slippe, men desværre kan den krampe gøre det modsatte, at man holder fast. Og så dør man efter noget tid, forklarer Kim Boll.

CE-mærke er ingen garanti

Det segboard, Kontant har købt og fået testet, er CE-mærket, hvilket betyder, at virksomheden, der har solgt produktet, erklærer, at EU's krav til produktsikkerhed er opfyldt. Men det er de langt fra i dette tilfælde, siger Kim Boll.

- De laver dem så billige som mulige, men de virker jo. Vi får den funktion, vi gerne vil have, men vi får ikke et sikkert produkt, som vi tror, når det er CE-mærket, siger Kim Boll.

Ifølge ham er der rigtig mange el-apparater, der dumper en sikkerhedstest, selvom de er CE-mærkede. Især hvis de kommer fra Kina, hvor de fleste segboards er importeret fra.

- 80 procent af de produkter, som vi tjekker, fejler faktisk, og af dem er 40-50 procent farlige produkter, ligesom det vi ser her, hvor isoleringen ikke er i orden.

Sikkerhedsstyrelsen vil kontrollere

I Danmark er det Sikkerhedsstyrelsen, der kan kontrollere, om de produkter virksomhederne sælger, nu også er sikre. Ifølge Sikkerhedsstyrelsen har de igangsat en markedskontrol, der skal afsløre, om der er et mere udbredt problem med segboards på det danske marked. De vil også tage kontakt til den forhandler, der har solgt det testede segboard.

- Det er klart, at hvis det er rigtigt, at det er brandfarligt, og at det også er stødfarligt og eksplosionsfare, så er det ikke i orden. Så har virksomheden gjort noget der er ulovligt, siger Mette Cramon, kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen.

Se mere om farlige segboards i Kontant i aften kl. 21.00 på DR1