Mange advarsler mod lyssky finansielt produkt

Udenlandske firmaer lokker med gevinster på millioner af kroner, hvis du investerer i deres nye spændende finansielle produkt, fortæller DR’s forbrugerprogram Kontant. Men reelt er der ofte tale om bedrageri, advarer blandt andet det amerikanske finanstilsyn.

Ifølge en tidligere sælger er binære optioner rent bedrageri i 98 procent af tilfældene

Det kaldes binære optioner og har kostet enorme summer for titusindvis af helt almindelige småsparere verden over. Nu stiller det første dansker offer sig frem i DR’s forbrugerprogram Kontant og fortæller om sit tab på næsten en kvart million kroner.

Kontant er taget til Israels finansielle hovedstad, Tel Aviv, som også er centrum for den verdensomspændende handel med binære optioner: Et finansielt produkt, hvor kunden sætter penge direkte ind på udbydernes hjemmesider og skal gætte om for eksempel prisen på en aktie, valuta eller råvare stiger eller falder inden for en kort periode, helt ned til 60 sekunder. Udbyderen tjener kun penge, når kunderne taber.

Binære optioner markedsføres som en seriøs investering, og man skal betale skat af en eventuel gevinst. Reelt er binære optioner dog i bedste fald hasard, fastslår en lang række eksperter og myndigheder. Og i værste fald er der ofte tale om bedrageri, fortæller blandt andet en israelsk undersøgende journalist:

- Der er omfattende svindel i den her branche. Jeg er blevet kontaktet af hundredvis af ofre, der alle fortæller næsten samme historie, siger Simona Weinglass, som i det sidste halve år har skrevet en lang række afslørende artikler til avisen The Times of Israel.

Tidligere sælger: Rent bedrageri

Hun bakkes op af en tidligere sælger af binære optioner, som ønsker at være anonym, da han frygter, at hans to tidligere arbejdsgivere juridisk set vil komme efter ham.

- Det er rent bedrageri i 98 procent af tilfældene, siger den tidligere sælger ”David” til Kontant og fortsætter:

- Hvis en kunde vinder for mange penge, kan udbyderen manipulere med indstillingerne, så kunden begynder at tabe. Kunderne vil aldrig vinde. Systemet er bygget til, at de skal tabe alt, lyder det fra ”David”, hvis rigtige navn er kendt af Kontant.

Mange udenforstående kender dog intet til omfanget af problemerne med binære optioner, og det er ikke så mærkeligt, fortæller den israelske journalist:

- Branchen er generelt rigtigt god til SEO, søgemaskineoptimering, siger Simona Weinglass.

SEO betyder groft sagt, at googler man binære optioner, ligger de positive historier, hvoraf mange oven i købet er falske, i toppen, men de negative ligger i bunden. For eksempel tyder meget på, at den danske mand, der tabte næsten en kvart million kroner, blev lokket til at spille på binære optioner via en falsk annonce med skuespilleren Mads Mikkelsen.

Desuden lægger mange af de firmaer, der sælger binære optioner, penge i fodboldklubber, og det skyldes ifølge Simona Weinglass dels, at langt de fleste kunder er mænd. Og dels at firmaerne forsøger at pynte på deres image i offentligheden.

Har sponsoreret Liverpool FC

For eksempel har et af de største af firmaerne Banc de Binary sponsoreret to kendte klubber i England - først selveste Liverpool og senest Southampton. Sidstnævnte har nu sagt farvel til sponsoratet, efter at binære optioner er blevet omtalt negativt i den britiske presse, og politiet ligefrem har kaldt det bedrageri.

Banc de Binarys grundlægger, israeleren Oren Laurent (tv) og Liverpools daværende manager, Brendan Rodgers (© Pix Liverpool)

Firmaerne har råd til den type højt profilerede sponsorater, da de fleste af dem efter alt at dømme tjener gode penge, og globalt set har branchen en indtjening på milliarder af kroner, vurderer den israelske journalist.

Nu er myndighederne rundt omkring i verden dog ved at blive opmærksom på problemet, og både USA, Israel og Belgien har helt forbudt salg af binære optioner til egne statsborgere. Det amerikanske finanstilsyn, SEC, skriver ligeud, at der i mange tilfælde kan være tale om bedrageri.

Dansker taber 1,3 mio. kr. på binære optioner

Herhjemme har Finanstilsynet fået 10 henvendelser fra danskere, der har tabt penge på binære optioner. Klagerne handler om forskellige firmaer, og det mindste tab er på 50.000 kr. I de grelleste sager har to personer mistet henholdsvis 1,3 mio. kr. og 500.000 kr.

Finanstilsynet kan dog ikke hjælpe de uheldige danske investorer – eller rettere spillere. For selv om salget af binære optioner foregår fra Tel Aviv, er de fleste udbydere registreret i Cypern og kan få den måde sælge lovligt til det øvrige EU. Det gælder for eksempel Banc de Binary, som har haft en hjemmeside på dansk og derfor skulle overholde lovgivningen i Danmark.

Alligevel er Finanstilsynet altså magtesløs og må sende de utilfredse danske kunder videre til Cypern for at klage. Ifølge Finanstilsynet er der dog ikke et eneste eksempel på, at en kunde den vej har fået sine penge tilbage. Finanstilsynet har i lighed med lande som Frankrig, Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand udsendt en advarsel, der sammenligner binære optioner med et lotteri og direkte opfordrer forbrugerne til at holde sig væk.

Finanstilsynet vil nu henvende sig til den europæiske tilsynsmyndighed, ESMA, i et forsøg på at få myndighederne i Cypern til at gøre noget ved problemet med binære optioner.

Se i aften hvordan det går i Tel Aviv, når Kontant forsøger at stille et af de ansvarlige firmaer til ansvar.

Kontant på DR1 kl. 21:00.