Mange har stadig ikke det blå sygesikringskort

Selvom det efterhånden er længe siden, at det blå sygesikringskort blev indført, så er der mange, som endnu ikke har fået bestilt det blå kort.

Det kan blive dyrt, hvis man kommer til skade og ikke har det blå sygesikringskort. (© dr)

Siden 1. august 2014 har det blå sygesikringskort været det primære sygesikringskort, som dækker uden for Danmarks grænser.

Men der lader til at være mange, som endnu ikke har fået kortet. Det viser udregninger foretaget af forbrugerprogrammet Kontant.

I alt er det godt 23 procent af danskere i aldersgruppen 4 til 80 år, som lige nu ikke er i besiddelse af det blå kort, der bruges som sygesikringskort uden for Danmark i EU-landene samt Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz.

Man bør få kortet

Chefkonsulent ved Styrelsen for Patientsikkerhed Vibeke Brask Lemcke mener, at der er mange danskere, som aldrig rejser uden for Danmark og derfor ikke ser nogen grund til at have kortet.

Hun mener dog også, at der er en andel, som ikke tror, at de får brug for kortet.

Og her bør man ændre mening, mener hun:

- Det blå kort dokumenterer, at en borger har ret til nødvendig behandling i udlandet på samme vilkår som borgerne i det land, de opholder sig i. Når man viser det blå kort, vil borgeren typisk kun blive afkrævet en eventuel lokal egenbetaling.

Hvis man ikke viser kortet, vil man ofte blive afkrævet betaling af det fulde beløb for behandlingen, og borgeren er så henvist til efterfølgende at søge det offentlige tilskud refunderet, siger hun.

Det er Vibeke Brask Lemckes indtryk, at flere danskere måske endnu ikke er helt fortrolige med de nærmere vilkår for det blå korts dækning.

Dækker ikke som det gule

Hvor det gule i gamle dage dækkede alle udgifter til læge- og hospitalsbehandling, hvis man kom til skade i udlandet, så er det altså ikke tilfældet med det blå. For det første dækker det blå kort kun på rejser indenfor EU samt i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz.

I disse lande giver det blå EU-kort dig ret til den samme læge- og sygeshusbehandling, som det offentlige i det pågældende land tilbyder sine egne borgere.

Man kan derfor godt komme ud for at skulle betale noget af behandlingen eller medicinen selv, ligesom der ofte vil være gebyrhospitalsindlæggelser.

Ingen dækning for hjemtransport

Det blå sygesikringskort adskiller sig mest markant fra det gule ved ikke at dække nogen former for transport eller hjemtransport, hvis det skulle blive nødvendigt.

Hvis man er kommet så slemt til skade, at man har brug for at blive transporteret hjem til Danmark, fløjet med ambulancefly eller lignende, så løber regningen nemt op.

Prisen på en hjemtransport med ambulancefly ligger ifølge Europæiske rejseforsikring i gennemsnit på 30-35.000 kr.

Og hvis du for eksempel må hentes på pisten med helikopter på et skisportssted i Østrig, kan en sådan tur nemt løbe op over 50.000 kr. afhængig af, hvor langt man skal transporteres.

Derfor kan det være en rigtig god idé, at dække sig ind med en privat rejseforsikring – og i tilfældet skiferie skal man i øvrigt sikre sig, at rejseforsikringen dækker skiaktiviteter.

Du kan bestille det blå sygesikringskort ganske gratis på borger.dk og læse mere om dækningen på huskdetblaa.dk.

Se mere i Kontant på torsdag kl. 21 på DR1.