Mange unge står uden ansvarsforsikring

Forældre til halvvoksne børn bør måske tjekke en ekstra gang, om deres unge har en ansvarsforsikring.

Manglende ansvarsforsikring er særlig farligt på skiferien og kan ende med regning i millionklassen. (© dr)

Der er potentielt set rigtig mange unge her i landet, som ikke har tegnet personlige ansvarsforsikringer og dermed er i fare for at bringe sig selv i store økonomiske vanskeligheder, hvis uheldet er ude.

Det viser tal fra forsikringsselskabernes brancheorganisation Forsikring og Pension.

Tallene baserer sig på organisationens seneste opgørelser over antallet af indboforsikringer, som også ofte inkluderer personansvarsforsikringer.

Ifølge tallene er det op mod 40 procent af unge i aldersgruppen 21-24 år, som ikke har tegnet indboforsikringer, og oftest er personansvarsforsikringer indbygget i netop disse.

Manglende forsikring kan blive dyrt

Som regel er unge under 21 år dækket af deres forældres indbo- og personansvarsforsikringer, når de bor alene.

Og det kan ifølge Anja Lintrup Sørensen, konsulent i Forsikringsoplysningen hos fra Forsikring og Pension, være uopmærksomhed på potentielle konsekvenser af manglen på forsikring, som gør, at mange unge ikke får tegnet en indboforsikring:

- Der er mange unge, især studerende, som bor på kollegier og lignende, som ikke mener, at de ejer meget af værdi. Derfor synes de måske heller ikke, at det kan betale sig at tegne en indboforsikring, men når de regner det hele sammen, har de værdier for mere end de tror.

Og så glemmer de altså også at tænke på, at de også står uden ansvarsforsikring. Og det kan få rigtig store økonomiske konsekvenser, hvis man kommer til at stå i en situation, hvor man har påført skade på andre eller andres ejendom, siger hun.

Farligt på skiferien

Mark Bartram, nordisk kommunikations- og marketingschef hos Europæiske rejseforsikring udtrykker bekymring over tallene.

Hvis man ved et uheld kommer til at påføre et andet menneske skade på pisten, så kan det nemlig have meget store økonomiske konsekvenser, hvis man ikke har en personansvarsforsikring.

Og det er noget, man kender fra tidligere sager hos Europæiske. Hvis en person f.eks. er skyld i en ulykke eller et dødsfald i Frankrig eller Italien, så kan samtlige nærmeste familiemedlemmer gøre et krav mod dig – altså både mor og far, søskende, kone, børn, fortæller Mark Bartram.

- Er uheldet for alvor ude, så kan det altså blive en kostelig affære helt op i millionklassen. Og det gælder jo ikke kun på skiferien, men også på andre ferier og selvfølgelig i hverdagen, siger han.