Marcipan er fyldt med abrikoskerner – ikke mandler

Odense Marcipan fjerner billeder af mandler fra indpakningen på deres bagemarcipan, fordi den primært består af abrikoskerner.

Marcipanen i den lyserøde indpakning er ren, rå marcipan fyldt med mandler, mens den blå er bagemarcipan, der primært består af abrikoskerner og sukker. Alligevel sælges den blå med billeder af mandler på indpakningen.

Marcipan består af malede mandler, vand og sukker. Derfor er der også billeder af mandler på forsiden af bagemarcipanen fra Odense Marcipan.

Der er bare et problem; marcipanen består primært af abrikoskerner og sukker og kun 15 pct. mandler.

- Jeg tror ikke, forbrugerne ved, at der er noget andet i det her produkt, siger ernæringsekspert Preben Vestergaard Hansen fra Københavns Professionshøjskole.

Der er ingen lovkrav til indholdet af mandler i marcipan. Men når det gælder ren, rå marcipan, har man i branchen vedtaget, at der skal være mindst 60 pct. mandler i. Og når det hedder bagemarcipan, skal der kun være 15 pct. mandler i.

Odense Marcipan lever altså op til branchens egne standarder, men Preben Vestergaard Hansen mener, at forbrugerne vil forvente noget andet, når der er mandler på indpakningen, der til forveksling ligner indpakningen til ren, rå marcipan.

- Jeg tror, de vil forvente, at det er en klassisk marcipan, men når jeg så vender den om og ser på ingredienslisten, er der ikke ret meget mandel i, siger han.

Odense Marcipan: For forbrugernes skyld

Hos Odense Marcipan forklarer marketingchef Gitte Elkær Bruun, at de bruger abrikoskerner, fordi de fungerer bedre i bagemarcipan.

- Det er abrikoskernerne, der gør, at det er en god bagemarcipan. Forbrugerne er velkomne til at bage med ren, rå marcipan, men det er bare sværere, hvis man skal bage en kransekagetop eller et kransekagehorn, fordi der er en ekstra stabilitet i abrikoskernerne, siger hun.

Abrikoskerner er ifølge Odense Marcipan ca. 25 pct. billigere end mandler, men Gitte Elkær Bruun afviser, at det er økonomi, der ligger til grund for at bruge abrikoskerner i stedet for mandler.

- Absolut ikke. Når vi udvikler de her produkter, har vi fokus på, hvad de skal kunne for at give forbrugeren det bedst mulige resultat, siger hun.

Odense Marcipan har dog alligevel valgt at ændre indpakningen og fjerne mandlerne på deres bagemarcipan.

- Vi har igangsat en procedure for at få udfaset foliet med mandlerne på for at sikre, at forbrugerne ikke bliver forvirrede over, at der er mandler på forsiden, siger Gitte Elkær Bruun.

FacebookTwitter