Mascha Vang: Forældre skal vide hvem deres børn følger

Børn og unge bruger masser af tid på sociale medier, men de er letpåvirkelige, og det udnytter snedige sælgere.

Stjerner og berømtheder er et sikkert hit, når vi forbrugere skal overbevises om herlighederne ved et produkt.

Og nu har en ny type kendte - de såkaldte influencers - fået rigtig godt fat i den yngre del af befolkningen. De rammer de unge på blogs og sociale medier, hvor de lovpriser produkter og anbefaler dem til hundredetusinde eller millioner af følgere.

En af dem, er bloggeren og realitystjernen Mascha Vang. Hun driver en af Danmarks mest læste livsstilsblogs.

- På bloggen skriver jeg om, hvad der sker i mit liv, og så får jeg penge for at skrive om og anmelde nogle af de produkter, jeg bruger, fortæller hun og oplyser, at hun kan have op til 500.000 besøgende på sin blog om måneden.

Direkte adgang til unge forbrugere

Når Mascha Vang skriver om et bestemt produkt på bloggen, når det altså ud til tusindvis af potentielle købere.

Men den direkte adgang til forbrugerne udnyttes også af snedige sælgere, der går målrettet efter børn og unge ved at lade unge stjerner på fx Youtube og Instagram anbefale deres produkt.

Og den yngre målgruppe er ikke altid bevidste om, at dem de følger, kan have kommercielle hensigter med det, de deler, og det har også myndighedernes bevågenhed.

- Ofte har indlæggene i deres udtryk en grad af brugeranmeldelse over sig. De fremstår som bloggerens, youtuberens eller instagrammerens ærlige mening, og det fremgår ikke altid, at indlæggene er betalt med gaver eller løn af virksomheden, siger kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Flemming Steen Nielsen.

Forældre må på banen

For at undgå, at de unge bliver snydt, er det ifølge Mascha Vang vigtigt, at forældrene er kritiske og følger med i, hvem deres børn følger på de sociale medier.

- Der er jo youtubere, der har flere millioner views på deres videoer, og jeg synes, det er rigtig, rigtig vigtigt, at forældrene er ind over. De må jo sætte sig ind i det og se videoerne sammen med børnene, siger Mascha Vang.

Hun understreger, at hun og andre influencere også har et ansvar i forhold til hvem de indgår et samarbejde med, og hun har oplevet, at det er gået galt.

- Jeg går indgår altid et samarbejde med de bedste intentioner. Jeg har dog oplevet, at nogle firmaer gik konkurs eller ikke kunne levere den mængde varer, der blev efterspurgt. Så håber jeg jo, at jeg kan rette op på skaden. Hvis ikke lægger jeg altid kortene på bordet over for mine læsere, fortæller Mascha Vang.

DR's forbrugerprogram Kontant undersøger de metoder, udspekulerede sælgerne bruger for at lokke unge forbrugere i deres fælder og Jakob Illeborg møder flere, der er endt i et abonnement mod deres vilje.