Midtjysk erhvervsmand idømt tre års konkurskarantæne

Direktøren i det konkursramte firma Cafu Lease A/S er idømt tre års konkurskarantæne.

Jon Søberg medvirkede i programmet "Fra drømmebolig til byggemareridt" 7. september 2017.

Direktøren i det konkursramte firma Cafu Lease A/S, Jon Søberg, samt hans familie er ved Skifteretten i Viborg idømt tre års konkurskarantæne.

Udover Jon Søberg er de dømte hans hustru samt to sønner, som også var involveret i selskabets ledelse og drift.

Konkurskarantæne betyder, at ingen af de dømte må bestride ledende poster i anparts- og aktieselskaber de næste tre år.

Groft uforsvarlig forretningsførelse

Retten begrunder dommen med, at de sagsøgte har udvist groft uforsvarlig forretningsførelse og derfor er uegnede til at stå i spidsen for en erhvervsvirksomhed.

Ledelsen har ifølge dommen overtrådt selskabsloven, årsregnskabsloven, der er optaget ulovlige aktionærlån, ligesom der ikke er betalt udbytteskat.

I dommen lægger retten også vægt på Jon Søbergs forretningsførelse i de øvrige Cafu-selskaber, hvor hustruen og sønnerne også har fungeret som bestyrelsesmedlemmer.

Byggesjusk for millioner

Et af de selskaber er Casa Futura, som Jon Søberg var direktør i og ejer af. Selskabet har opført huse i Jylland og på Sjælland, men som DR’s forbrugerprogram Kontant fortalte i september 2017 overtog køberne i flere tilfælde halvfærdige huse med store fejl og mangler.

Ved et byggeri i Farum skulle samtlige nybyggede huse renoveres for knap en million kr. hver - eller godt en tredjedel af husenes værdi.

Ved et andet byggeri i Silkeborg kæmpede en beboer på femte år med fejl og mangler, og her var de grønne arealer i tilknytning til byggeriet aldrig gjort færdige.

Kan tvinges til at opgive poster

Det er sjældent, at en hel familie på den måde idømmes konkurskarantæne.

- Vi har ikke set det før, og jeg har ikke haft lignende sager, hvor en hel familie er kommet i konkurskarantæne, siger advokat og partner i advokatfirmaet Bech-Bruun, Jørgen Hauschildt, der er kurator i konkursboet efter Cafu Lease A/S.

Jon Søberg meddeler via sin advokat, at han agter at kære skifterettens dom til landsretten.

Han er aktuelt direktør i Dansk Byggeselskab A/S, der lige nu opfører boliger i Hørning syd for Aarhus. Han sidder også i selskabets bestyrelse, og det samme gør hans hustru, mens en søn står til at eje 50 procent af selskabet.

Vælger landsretten af følge skifterettens dom, får det store konsekvenser for familiens engagement i Dansk Byggeselskab.

- Dommen betyder, at ingen af de fire må sidde som direktør eller i bestyrelsen i Dansk Byggeselskab, siger Jørgen Hauschildt.

Kontant har forsøgt at få en kommentar fra Jon Søberg, men han meddeler via sin advokat, at han ikke ønsker at udtale sig, før landsretten har afsagt dom i sagen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk