Minister indkalder til møde om salg af projektbyggeri

Mødet skal klarlægge, om reglerne for markedsføring af projektbyggeri er gode nok.

Rasmus Jarlov (K) er åben for forslag til et bedre regelsæt.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) har indkaldt en række aktører i boligbranchen til møde i ministeriet for at få styr på markedsføringen af projektbyggeri. Det sker efter en sag om mulig vildledning af forbrugerne.

Mødet er kommet i stand i forlængelse af, at DR’s forbrugerprogram Kontant i dag kan fortælle om en stribe boligkøbere, der føler sig snydt efter at have købt lejligheder i projektbyggeriet Strandgården ved Amager Strand.

Her viste lejlighedernes indvendige areal sig at være markant mindre, end køberne forventede ud fra de plantegninger, de blev præsenteret for. De har siden fået medhold hos Forbrugerombudsmanden, der har anmeldt projektherren NPV til politiet for vildledende markedsføring.

- Der skal være en klar markering af, hvordan man opgør tingene. Hvis man har ét projektsalg, hvor en meter er 100 centimeter og et andet, hvor en meter er 120 centimeter, fordi man regner en væg med, så er det klart, at man bliver forvirret som forbruger, siger Rasmus Jarlov.

Stridens kerne er definitionen af begrebet 'nettoareal'. Boligkøberne i Strandgården forstår det som arealet baseret på indvendige mål, mens selskabet NPV, der har opført lejlighederne, mener, at nettoareal er lig med det tinglyste areal, hvor hele eller dele af bygningens vægge medregnes.

Køber en bolig der ikke eksisterer

Problematikken er særlig vigtig i forbindelse med projektbyggeri, da køberen kun har plantegningen at forholde sig til og ikke ved selvsyn kan se lejligheden, da den ikke er opført endnu.

- Ved projektsalg er det svært for forbrugeren at gennemskue, hvad han eller hun får. Man køber nogle drømme baseret på billederne i et prospekt eller billederne på en hjemmeside, siger formanden for Danske Boligadvokater, Jan Schøtt-Petersen.

Han forstår ikke, hvorfor NPV fastholder, at nettoarealet er lig med det tinglyste areal.

- Det tinglyste areal og nettoarealet ligner meget sjældent hinanden. Derfor kan det være vildledende, hvis man sætter lighedstegn mellem nettoareal og tinglyst areal, siger Jan Schøtt-Petersen.

Direktør i NPV, Jens Schaumann, har den stik modsatte opfattelse.

- Vi er lodret uenige og uforstående overfor, at der ifølge Jan Schøtt-Petersen aldrig har været lighedstegn mellem nettoareal og tinglyst areal. Forvirringen opstår der, hvor myndighederne introducerer arealbegrebet 'nettoareal', som ikke flugter med den anvendelse, der har været i branchen i årtier, siger Jens Schaumann.

Ministeren er åben for forslag

Parterne er enige om, at den nuværende situation er forvirrende for forbrugerne, og erhvervsminister Rasmus Jarlov er åben for forslag til et bedre regelsæt.

- Et godt marked er kendetegnet ved gennemsigtighed. Det er en rigtig ærgerlig situation for de forbrugere, der tror, de har købt 90 kvadratmeter, men kun får 70 eller 80. Det er selvfølgelig en kedelig overraskelse. Der er altid en risiko ved projektsalg, men det er vigtigt, at oplysningerne er så korrekte som muligt, siger Rasmus Jarlov.

Hos Danske Boligadvokater håber Jan Schøtt-Petersen på en strammere regulering af reglerne for salg af projektbyggeri.

- Det er vigtigt med flere retningslinjer. I dag har vi ikke nogen god regulering. Vi er i virkeligheden ude i en jungle, hvor de enkelte udbydere selv kan bestemme, hvilke vilkår de vil følge, siger han.

Foruden Danske Boligadvokater er Forbrugerrådet Tænk og Dansk Ejendomsmæglerforening indbudt til mødet i Erhvervsministeriet, der finder sted 26. oktober.