Minister kritiseres for nøl i sag om tilskud til halmfyr

Forsynings-, klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) burde for længst have reageret på kritisk rapport, mener Jens Joel (S).

Jens Joel (S) mener, at forsynings-, klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) burde have grebet ind noget før.

- Jeg synes, det er ekstremt bekymrende tal, og jeg må indrømme, at jeg faktisk ikke forstår, at det ikke har ført til nogen reaktion fra ministeren.

Sådan lyder reaktionen fra Socialdemokraternes energi- og klimaordfører, Jens Joel, efter det er kommet frem, at en intern rapport har konstateret fejl i 37 ud af 40 undersøgte sager om energitilskud til halmfyr i landbruget. Ifølge rapporten er der samtidig 'kraftige indikationer' på snyd.

Rapporten er udarbejdet af det rådgivende ingeniørfirma Viegand Maagøe og landede på forsynings-, klima- og energiminister Lars Christian Lilleholts (V) bord tilbage i februar. Men her ni måneder senere kører ordningen fortsat.

- Hvordan man kan modtage en rapport, der så entydigt viser, at der er noget her, der ikke er styr på uden at reagere på det, det forstår jeg ganske enkelt ikke, siger Jens Joel.

Ikke første gang

Han påpeger, at det ikke er første gang, der rejes kritik af Energispareordningen. Hen over vinteren og foråret 2017 påviste DR’s forbrugerprogram Kontant, hvordan der systematisk blev snydt med tilskud til hulmursisolering.

- Vedrørende hulmursisolering så vi jo, at det krævede, at pressen tog sagen op, og at vi fra oppositionen kritiserede ministeren, før han skred til handling. Men så lukkede han jo den del og fik det undersøgt til bunds. Det undrer mig, at nu hvor der er problemer med fyr i landbruget, har man siddet det fuldstændig overhørig, siger Jens Joel.

Minister: Der er forskel

Men ifølge Lars Christian Lilleholt kan sagen med hulmursisolering ikke sammenlignes med den aktuelle sag om tilskud til halmfyr.

- I forhold til hulmursisolering kunne man jo konkret gå ud og se, om der var isolering i vægge og på lofter. Her er det noget andet. Det er et spørgsmål om den måde, man har beregnet sit energiforbrug før og efter. Det gør en forskel. Men skal man se tilbage, kan det da godt være, at der var en række ting, man ville have gjort på en anden måde, siger ministeren.

Lars Christian Lilleholt understreger, at sager om tilskud til halmfyr vil blive tjekket fremadrettet, og at han vil have undersøgt, om aktører, der har udnyttet ordningen, kan stilles til ansvar.

- Viser det sig, at der er noget at komme efter, vil jeg selvfølgelig kræve pengene betalt tilbage, ligesom vi heller ikke vil holde os tilbage med eventuelle politianmeldelser, hvis det viser sig, at der er snydt, siger han.