Ny forskning: Hjertemassage og brug af hjertestartere sikrer et liv uden mén

Der skal handles hurtigt ved et hjertestop. Det er Karsten Pedersen det levende bevis på

Ved et hjertestop er det altafgørende, at den eller de personer, der yder førstehjælp, gør det i en fart og gerne i kombination med en hjertestarter.

Det sætter ny dansk forskning nu en tyk streg under.

Forskningsresultaterne udkommer i dag i New England Journal of Medicin, og konklusionen er klar.

Hurtig hjælp fra vidner ikke bare øger overlevelseschancerne markant. Den overlevende person har også langt større chance for at vende tilbage til sin normale tilværelse uden nogen mén.

- Resultaterne er meget klare. Blandt dem, der fik livreddende førstehjælp fra vidner, og hvor en hjertestarter kom i brug inden ambulancetjenestens ankomst, har langt hovedparten overlevet uden hjerneskade eller behov for at komme på plejehjem, fortæller Kristian Kragholm, der er læge og ph.d. på Aalborg Universitetshospital, og som har stået i spidsen for det nye forskningsstudie.

Blandt de tilfælde, hvor der blev givet livreddende førstehjælp, inden ambulancen nåede frem, kom kun 12 procent af overleverne på plejehjem eller fik konstateret hjerneskade. Blev der også brugt hjertestarter ved hjertestoppet var tallet nede på otte procent.

Trådte vidner ikke til og igangsatte hjertemassage, fik hele 20 procent af overleverne efter hjertestop konstateret skader på hjernen eller kom på plejehjem.

Falder i omklædningsrumet

Karsten Pedersen fra Midtjylland er det levende bevis på de nye forskningsresultater.

Han kan i dag prise sig lykkelig for, at der bliver handlet resolut, og at der er en hjertestarter til stede i sportshallen ved Grauballe Stadion, da han får et hjertestop efter en oldboys-kamp i 2012. Selv kan han intet huske fra dagen, men hans bror, Henrik Pedersen, glemmer den aldrig.

- Da jeg kommer ind i omklædningsrummet, er Karsten lige faldet ned fra bænken. Vi får sat ham op, og han sidder og gisper krampagtigt efter vejret. Jeg prøver at give ham nogle kraftige lussinger, men det hjælper ikke. Til sidst går Karsten helt ud, og hans hjerte stopper med at slå, siger Henrik Pedersen.

Karsten Pedersens liv afhænger nu af, at han får den nødvendige hjælp i en fart. Kampen for overlevelse er en kamp mod tiden.

Får stød og hjertemassage

- Der bliver råbt hjertestop, og så ved jeg, at der skal arbejdes hurtigt. Jeg løber derhen og beder en kammerat hente hjertestarteren. Jeg skal bare skynde mig hen til Karsten, siger Sune Elmose fra modstanderholdet.

Hjertestarteren bliver pakket ud og aktiveret, alt imens mændene gør Karsten Pedersen klar til at få stød fra maskinen.

- Karsten får stød, og derefter giver vi hjertemassage og venter på, at hjertestarteren laver endnu en analyse. Vi får at vide, at der nu er puls, fortæller Sune Elmose.

Han og de andre i omklædningsrummet har handlet lige efter bogen, og det redder Karsten Pedersens liv.

- Da Karsten begynder at hive efter vejret - det er bare en god lyd. Det tror jeg, at vi alle sammen synes. Det er nok den mest fantastiske lyd at høre ham virkelig hive efter vejret, siger Sune Elmose.

- Jeg går fra at have en død bror på gulvet, til at han trækker vejret igen. Det er jo helt vildt, siger Henrik Pedersen.

Hjertestarteren er afgørende

På Aarhus Universitetshospital er beskeden klar, da lægerne har undersøgt Kasten Pedersen efter hjertestoppet.

- Jeg får at vide, at jeg skal prise mig lykkelig for, at den hjertestarter var der. Jeg kan kun sige tak, og jeg er dybt taknemmelig for, at nogen trådte til, da jeg havde brug for det, siger han.

Og danskerne er blevet bedre til at handle og give førstehjælp. I 2001 ydede vidner livreddende førstehjælp i 19 procent af tilfældene med hjertestop. De seneste tal fra Dansk Hjertestopregister er fra 2014 og viser, at tallet er steget til hele 66 procent.

- I 15 år har vi arbejdet målrettet på at få danskerne til at træde til, når de bliver vidner til et hjertestop. Det er lykkedes, og i Danmark er vi i dag blandt de førende lande i verden på det område, siger Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden, der sammen med Hjerteforeningen har støttet den nye forskning.

Kontant ser i aften nærmere på handel med hjertestartere og konfronterer en mand, der sælge de livsvigtige apparater, men ikke altid får leveret det, kunderne har betalt for og sjusker med vedligeholdelsesaftalerne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk